Hyppää sisältöön

Kajaani arvioi 3000 haja-alueen rakennusta uudelleen – kiinteistöverotuloihin odotetaan 50 000 euron nousua

Nyt arvioidaan Kajaanijoen pohjoispuolisia kiinteistöjä. Aiemmin kaupungin keskustasta löytyi noin 300 000 euroa lisäverotettavaa. Joen eteläpuoli ja Vuolijoki ovat seuraavana vuorossa.

Kajaani tarkistaa, kuinka rakennusrekisteri ja todellisuus tonteilla kohtaavat. Kuva: Yle/Jonas Blomqvist

Kajaani on täsmentänyt tietojaan kaupungin tiedoissa olevista rakennuksista ja todellisista tonteilla olevista rakennuksista talven aikana Kajaanijoen pohjoispuolisilla alueilla. Kiinteistöinventoinnin kenttätyö on vielä hieman kesken, muutamia kymmeniä tontteja käydään katsomassa tulevan kesän aikana.

– Paikalla käy kahden hengen ryhmä. Jos tontilla ei näy omistajia, käynnistä jätetään viesti paikan päälle, sanoo rakennustarkastaja Juha Moilanen.

Täsmennettävää löytyy arviolta noin 3000 rakennuksen kohdalta. Arvio tarkentuu, kun kartoituksessa kerätty aineisto saadaan purettua. Purkuaikataulu on vielä hämärän peitossa.

– Urakan tekijä, FCG -yhtiö, luovuttaa aineiston meille syksyllä. Se sisältää niin paljon tietoa, että voi olettaa purkamisen kestävän muiden töiden ohella useamman vuoden. On toiveissa, että saisimme siihen palkattua ihmisen tekemään sitä.

Moilanen korostaa, että suurin osa täsmennettävistä asioista todennäköisesti johtuu pienistä rakennelmista, jotka eivät ole tarvinneet aikanaan rakennuslupaa, eivätkä tarvitse vastaisuudessakaan. Välikatselmuksessa, jolloin 60 prosenttia alueesta oli käyty katsomassa, arvioitiin myös kiinteistöverovajetta. Se arvioitiin koko alueen tasolla noin 50 000 euroksi vuodessa.

2017 aloitetussa projektissa on aiemmin täsmennetty rakennustietoja Kajaanin asemakaava-alueella. Kaupungin kiinteistöverotulot nousivat päivityksen seurauksena noin 300 000 eurolla vuosittain.

Projekti jatkuu Kajaanijoen eteläpuolen ja Vuolijoen kiinteistötietojen täsmennyksellä myöhemmin. Aikataulu selviää vasta sen jälkeen, kun Kajaanijoen pohjoispuolen kiinteistörekisteri on saatu ajan tasalle.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.