1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuulipuistot

Oikeus torppasi Kuusamon Maaningan suuren tuulivoimapuiston suunnitelmat

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi kaupunginvaltuuston hyväksymän tuulivoimaosayleiskaavan. Posion Riisituntunturille aiheutuisi matkailua vaarantavaa maisemahaittaa, ja alueen poronhoito kärsisi.

Kuusamon Maaningalle on ollut suunnitteilla 54 tuulivoimalan puisto, ja kaupunginvaltuusto mahdollisti sen jo kaavapäätöksellään. Hallinto-oikeus näki tuulivoimapuiston haitat maisemalle ja elinkeinoille kuitenkin liian suuriksi. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Kuusamon Maaningalle tehdyn ison tuulivoimapuiston mahdollistavan kaavoituspäätöksen.

Kuusamon kaupunginvaltuusto oli maaliskuussa 2019 hyväksynyt tuulivoimaosayleiskaavan kaikkiaan 54 tuulivoimalan puistolle sekä voimaloihin liittyvien huoltoteiden, maakaapeleiden ja sähköasemien rakentamiselle.

Hallinto-oikeus kumosi päätöksen, sillä sen mielestä läheiselle Posion Riisitunturin kansallispuistolle aiheutuu merkittävä matkailua vaarantava maisemahaitta.

Lisäksi poronhoidon edellytysten nähdään vaarantuvan Tolvan paliskunnan alueella, kun kaava-alue sijoittuu paliskunnan keskeiselle ja tärkeälle laidunalueelle.

Maaningan tuulivoimahanketta on kehittänyt EPV Tuulivoima Oy.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.