1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Noin kolmannes kainuulaisista saanut ensimmäisen koronarokotteen – yli 70-vuotiaista kymmenesosa rokottamatta

Kuntavaalien vaalitoimikuntien toimihenkilöt sekä kotiäänestyksestä huolehtivat henkilöt rokotetaan ennen muuta väestöä.

Kainuussa on tällä hetkellä rokotettu kolmasosa aikuisväestöstä yhdellä annoksella. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kainuussa koronarokotukset laajennetaan koskemaan 1961 ja sitä aiemmin syntyneitä. Lisäksi rokotusvuorossa ovat yli 16-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat.

Kainuussa on tällä hetkellä rokotettu kolmasosa aikuisväestöstä yhdellä annoksella. Yli 70-vuotiaiden osuus on jo 90 prosenttia ja yli 65-vuotiaissa 43 prosenttia.

Uusia ajanvarauksia ei Kainuussa jatkossa avata Astra Zenecan koronarokotteelle. Astra Zenecan rokotteelle 1. toukokuuta alkaen ajan varanneet rokotetaan mRNA-valmisteella, joka on Pfizerin tai Modernan valmiste.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen mukaan vuonna 1956 tai sitä ennen syntyneet Astra Zenecalla rokotetut saavat myös toisen annoksen samalla valmisteella, ellei ensimmäisestä annoksesta ole aiheutunut vakavaa allergista reaktiota. Kainuussa ikäryhmään kuuluvia Astra Zenecalla rokotettuja on 1 700.

Vaalitoimitsijat ja kiireellisten sote-palveluiden henkilöstö rokotusvuorossa

Valtioneuvoston asetuksen mukaan kuntavaalien vaalitoimikuntien toimihenkilöt sekä kotiäänestyksestä huolehtivat henkilöt rokotetaan ennen muuta väestöä. Kainuun sote tiedottaa alueen vaalitoimikuntia rokotusten järjestelyistä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisista rokotusvuorossa ovat kiireellistä ja ympärivuorokautista palvelua antavat. Työnantajat tiedottavat rokotuksista omalle henkilöstölleen.

Koronarokotuksiin voivat nyt varata ajan seuraaviin ryhmiin kuuluvat:

  • 1961 ja sitä aiemmin syntyneet. Ajanvaraus Omasote-palvelusta. Rokotteena on Pfizerin tai Modernan mRNA-valmiste.
  • 2005 tai sitä aiemmin syntyneet riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa ”iänmukaiset koronarokotukset”. Rokotteena on Pfizerin tai Modernan mRNA-valmiste.

Vapaita aikoja nettivaraukseen lisätään rokotteiden saatavuuden mukaan. Varaus- ja muut ohjeet on koottu Kainuun soten infosivulle.

Soten jonossa on edelleen toista tuhatta puhelua, joista valtaosa aiheettomia, joten takaisinsoitossa voi kestää useita vuorokausia.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.