1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Hollolan sote-keskuksen ostopäätös kumoutuu – hallinto-oikeuden kanta vahvistaa valuvian Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän perussopimuksessa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on hävinnyt kiistan Hollolan sote-keskuksen hankinnasta. Perussopimus mahdollistaa tilanteet, joissa äänten enemmistö ei riitä päätöksentekoon.

Yhtymäkokous päätti Hollolan sote-keskuksen ostamisesta kokouksessaan elokuussa 2020. Kuva: Mika Halme / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on hävinnyt kiistan Hollolan sote-keskuksen hankinnasta Iitin, Sysmän ja Padasjoen kuntia vastaan. Yhtymäkokous päätti elokuussa 2020 ostaa sote-keskuksen, kun se valmistuu.

Hallinto-oikeus on nyt kumonnut päätöksen virheellisenä. Yhtymän perussopimuksen mukaan päätös olisi edellyttänyt taakseen kokouksessa vähintään puolet äänistä ja kolmasosan kunnista.

Sote-keskuksen hankintaa kannatti vain kolme jäsenkuntaa kahdestatoista. Päätöksen takana oli silti äänten enemmistö.

Hallinto-oikeuden päätös tuo entistä selvemmin esiin yhtymän perussopimukseen liittyvät ongelmat.

Perussopimus voi vaarantaa sote-yhtymän toimintakyvyn

Yhtymäkokous voi ajautua päätöksenteossaan umpikujaan, jos perussopimuksen edellytykset äänten enemmistöstä ja kannattavien kuntien määrästä eivät täyty yhtäaikaisesti. Perussopimuksen ongelmat ovat olleet tiedossa jo aiemmin, ja pattitilanteisiin on ajauduttu jopa yhtymäkokousten puheenjohtajavalinnoissa.

Lahti haluaa, että sen näkemyksellä vahva painoarvo, koska se on suurin omistajakunta. Pienemmät kunnat taas haluavat, että niilläkin on mahdollisuus vaikuttaa asioihin.

Yhtymän mukaan vakavimmillaan suurten asioiden jääminen vaille päätöstä voi uhata alueen asukkaiden palveluiden järjestämistä. Pahimmillaan umpikujaan voitaisiin ajautua talousarviota hyväksyttäessä.

– Päätöksenteon toimintakyky on koetuksella. Kun tehdään talousarvio, tilinpäätös tai muita isoja asioita, tässä voi tulla päättämätön tilanne. Näin isossa organisaatiossa ja isoissa ihmisten asioissa se heijastuu palveluihin väkisinkin, sanoo yhtymähallituksen puheenjohtaja, lahtelainen Kari Lempinen (sd.).

Lempinen kuvailee sopimuksessa olevia, enemmistöön liittyviä kirjauksia valuviaksi. Huolen jakaa yhtymähallituksen lahtelainen varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.). Hänen mukaansa perussopimus jättää mahdollisuuden jopa poliittiseen kiusantekoon.

– Jos joku haluaa pelata, hän voi saada yhtymän kokoisen organisaation vaikeuksiin. Näen tämän aika vaarallisena, sillä yhtymä tuottaa elintärkeitä palveluja, Niinistö toteaa.

Perussopimuksen uudistaminen on yhtymän jäsenkuntien vastuulla. Lempisen mukaan aiheesta on käyty keskustelua kuntien kesken, mutta se ei ole toistaiseksi johtanut muutokseen.

Hollolan sote-keskuksen suhteen oikeuden ratkaisu tarkoittanee, että yhtymä palaa aiempaan suunnitelmaan tilojen vuokraamiseksi Hollolan kunnalta.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.