1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupunginjohtajat

Ari Lindemanista tuli Imatran kaupunginjohtaja, ja draama oli valmis – osa päättäjistä pitää valintaa laittomana: "Aina ei voi kaikkia miellyttää"

Kuntaliiton mukaan eriävien mielipiteiden jättäminen ole kovin yleistä ainakaan tässä laajuudessa.

Ari Lindeman
Kouvolalainen Ari Lindeman valittiin maanantaina Imatran uudeksi kaupunginjohtajaksi. Videolla hän kertoo, kuinka päätyi hakemaan paikkaa.

Imatralla pestään maanantai-iltana tehdyn kaupunginjohtajavalinnan jälkipyykkiä.

Kaupunginjohtajaksi valittiin tiukan äänestyksen jälkeen kouvolalainen Ari Lindeman. Hän sai valtuutetuilta yhteensä 23 ääntä ja toiseksi tullut Kaisa Heino 20 ääntä.

Äänten jakautuminen kuvaa juopaa Imatran suurimpien puolueiden, sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen välillä.

Tiukasta äänestyksestä saatiin esimakua jo viikkoa ennen valtuuston kokousta, kun kaupunginhallitus päätti, ettei se anna valtuustolle ehdotusta uudeksi kaupunginjohtajaksi.

Valtuustolle ei valmista esitystä

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Anna Helmisen (kok.) esitys kaupunginjohtajaksi olisi ollut Kaisa Heino. Hän perusteli esitystä virkavastuulla tekemällään arvioinnilla ja jätti myös valtuustossa eriävän mielipiteen Ari Lindemanin valinnasta.

– Perustuslaki lähtee osaamisen korostamisesta ja siitä, että ansioitunein tulee virkaan valita. Olen tehnyt ansiovertailun hakijoiden kesken ja ansiovertailu osoittaa, että Kaisa Heino oli kokonaisarvioinnin perusteella ansioituneempi, Anna Helminen kertasi tiistaiaamuna Ylen haastattelussa.

Lindeman työskentelee tutkimuspäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkissa, ja Heino on Imatran nykyinen apulaiskaupunginjohtaja.

Kaupunginjohtajan pätevyysvaatimuksena ollut soveltuva ylempi korkeakoulututkinto molemmilta löytyy. Lindeman on kauppatieteiden ja Heino oikeustieteiden maisteri.

Toimittaja Marika Anttonen tapasi Imatran tulevan kaupunginjohtajan Ari Lindemanin tiistaina Kouvolassa. Lindeman on tutkimuspäällikkö Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Xamkissa. Audiossa hän kertoo tarkemmin työhistoriastaan.

Sosiaalidemokraateissa on herättänyt hämmennystä kokoomuksen tapa puhua Heinon puolesta nimenomaan laillisuusnäkökohtiin vedoten.

– Täytyy myöntää, että se oli iso yllätys. Kokoomuksen päätös näkyi jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Siellä oli tuumattu, että Kaisa on seuraava kaupunginjohtaja ja piste, sosiaalidemokraattien valtuutettu Antero Lattu sanoi tiistaiaamuna Ylen haastattelussa.

Hänen mukaansa sosiaalidemokraatit olisi hyväksynyt narisematta myös Kaisa Heinon valinnan. Sekä Lattu että Helminen kuitenkin uskovat, että johtajavalinnan erimielisyyksistä päästään Imatralla yli ja eteenpäin.

Liuta eriäviä mielipiteitä

Yhteensä 17 valtuutettua jätti valtuuston kokouksessa erävän mielipiteensä valinnasta. Kokoomusvaltuutettujen lisäksi eri mieltä olivat keskustan ja vihreiden valtuutetut sekä sinisten Airi Aalto.

Kuntaliiton lakimies Kai Ketelimäki arvioi, ettei eriävien mielipiteiden jättäminen ole kovin yleistä ainakaan tässä laajuudessa. Asiaa ei kuitenkaan tilastoida, eikä eriävien mielipiteiden jättäminen sinänsä vaikuta valintaan, sillä enemmistö äänistä riittää.

Valinta voi johtaa myös valituksiin. Käytännössä valtuuston päätöksestä voi tehdä kunnallisvalituksen hallinto-oikeuteen. Valittajana voi olla joko kuka tahansa kunnan asukas tai vaihtoehtoisesti asianosainen eli kuka tahansa kaupunginjohtajan paikkaa hakeneista.

"Politikointi käveli yli"

Valinnassa toiseksi jäänyt Kaisa Heino ei ottanut tiistaina kantaa siihen, aikooko hän valittaa päätöksestä. Muilta tahoilta valituksia voi kuitenkin olla vireillä.

– Käsitykseni mukaan aika laajasti julkisestikin kuntalaiset ovat oikeudellisia oikeuksisaan käyttämässä, ja asian laillisuus ratkaistaan varmasti hallinto-oikeudessa, Heino sanoi.

Toimittaja Ville Toijonen haastatteli Imatran apulaiskaupunginjohtajaa, kaupunginjohtajavalinnassa toiseksi tullutta Kaisa Heinoa tiistaiaamuna.

Heino ei omien sanojensa mukaan ole lopputuloksesta niinkään pettynyt omasta puolestaan vaan imatralaisten puolesta. Hän katsoo, että valtuuston päätös on "monin paikoin erittäin ongelmallinen" perustuslain yleisten virkanimityssäännösten ja esimerkiksi yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa koskevien säännösten kannalta.

– Politikointi käveli tässä tapauksessa yli sen, mitä yhteiskuntamme perusarvot ja oikeusjärjestelmämme vaatimukset edustavat, Heino täsmentää sähköpostitse.

Lindeman ottaa etäisyyttä

Vastavalittu kaupunginjohtaja Ari Lindeman on seurannut valintaan liittyvää polemiikkia etäämmältä. Hän kokee, että niukallakin enemmistöllä voitettu vaali antaa luottamuksen kaupunginjohtajan tehtävään.

– Aina ei voi kaikkia miellyttää. Minusta se on hyvä testi sille, että voidaan rakentaa niidenkin kanssa yhteistyötä, jotka eivät sillä hetkellä olleet samalla puolella, Lindeman sanoo ja muistuttaa, että tiukkoja äänestyksiä on ollut muuallakin.

Esimerkiksi Lindemanin nykyisessä kotikaupungissa Kouvolassa kaupunginjohtaja Marita Toikka on valittu valittiin kolmen äänen erolla.

Valinnan yhteydessä on puhuttu myös Lindemanin puoluekannasta. Lindeman on sosiaalidemokraatti, ja hän sai kannatusta etenkin sosiaalidemokraateilta. Hän kokee kuitenkin olevansa kaupunginjohtaja ilman etuliitteitä.

– En koe olevani demarikaupunginjohtaja vaan ihan kaupunginjohtaja. Puoluekirjasta luopumisesta voi keskustella, Lindeman sanoo.

Kuntavaaliehdokkuudesta Kouvolassa Lindeman kertoo jo luopuneensa. Hän on luvannut muuttaa Kouvolasta Imatralle ja aikoo ottaa viran vastaan, vaikka valinnasta valitettaisiin. Mitä hän odottaa uudelta viraltaan?

– Odotan samaa hyväntuulisuutta, mitä olen kohdannut hakuprosessin aikana. Totta kai myös tutustumista kuntalaisiin, yrityksiin, poliitikkoihin ja sidosryhmiin. Se on vähän kuin tutkimustyö ja antaa usein hyvän perustan, kun lähtee uusin silmin kyselemään ja kuuntelemaan, mikä täällä on homman nimi.

Imatran tuleva kaupunginjohtaja Ari Lindeman kertoo Marika Anttosen haastattelussa Imatran vahvuuksista ja tulevaisuuden haasteista.

Lue lisää:

Imatran valtuutetut äänestivät kaupunginjohtajaksi Ari Lindemanin – useilta valtuutetuilta eriäviä mielipiteitä

Imatran kaupunginjohtajan valinta ratkeaa kaupunginvaltuuston äänestyksellä – kaupunginhallitus ei valinnut suosikkiaan

Imatran kaupunginjohtajaksi on nyt kaksi ehdokasta: Kaisa Heino ja Ari Lindeman – henkilöarvioinnit valmiiksi maaliskuun lopulla

Kaupunginjohtajaksi hakeneiden viiden parhaan haastattelut alkavat Imatralla – sitten soveltuvuustestit ja lopullinen valinta huhtikuussa

Imatran kaupunginjohtajaksi haki 16 henkilöä

"Kuoleva kylä etsii johtajaa uutta" – Imatra hakee kaupunginjohtajaa omalaatuisella videolla