1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Kansanedustaja Kaisa Juuso: Sisärajavalvontaa ei pidä lopettaa vielä kesäkuussa

Kaisa Juuson (ps.) mielestä valvonnan lopettaminen toisi kaaoksen Haaparanta-Tornion rajanylitysliikenteeseen ja asettaisi suomalaiset terveysviranomaiset tukalaan tilanteeseen.

rajavalvonta
Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastuksia Torniossa rajanylityspaikalla.
Kaisa Juuson mielestä Ruotsin vakavan pandemiatilanteen vuoksi rajavalvontaa pitäisi jatkaa suunniteltua pidempään.Juuso Stoor / Yle

Perussuomalaisten torniolaisen kansanedustajan Kaisa Juuson mielestä sisärajavalvontaa Haaparannan ja Tornion rajalla ei pidä lopettaa vielä kesäkuussa, kuten valtioneuvosto on suunnitellut.

Juuson mukaan valvonnan päättyminen ja rajavartijoiden poistuminen toisi kaaoksen liikenteeseen, koska koronatestausmäärät Torniossa moninkertaistuisivat.

Toisaalta virustilanne myös pahenisi, koska vaatimusta negatiivisesta testituloksesta ei Suomessa edelleenkään ole eivätkä rajavartijat enää ohjaisi rajanylittäjiä testiin.

Rajavartiolaitoksen mukaan sisärajavalvonnan päättyminen aiheuttaa rajaliikenteen voimakkaan ja kiihtyvän kasvun.

– Hyvin pian joudutaan tilanteeseen, jossa terveysviranomaisten voimavarat eivät enää riitä kattavaan toimintaan rajoilla. Samanlainen arvio on tullut myös Tornion kaupungin terveysviranomaisilta, kertoo Juuso tiedotteessaan.

Kaisa Juuso on tehnyt ministerille kirjallisen kysymyksen terveysviranomaisten riittävyydestä liikennemäärien moninkertaistuessa rajanylityspaikoilla.

Juuso toteaa, että Ruotsin Norrbottenin tautitilanne on tällä hetkellä vakava, ilmaantuvuus on yli 800 sataatuhatta ihmistä kohden.

– Järkevintä olisi, että rajalla jatkuisi sisärajavalvonta pidempään Ruotsin vakavan pandemiatilanteen vuoksi. Negatiivinen testitulos tai todistus sairastetusta koronasta pitäisi myös pikimmiten säätää pakolliseksi rajanylityksen ehdoksi.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi