Hyppää sisältöön

Hämeen kunniaksi liputetaan jatkossa joulukuun 21. päivä: "kannustamme myös kaikkia yksityishenkilöitä hankkimaan lipun"

Maakuntalipun liputuksella juhlistetaan hämäläisyyttä ja halutaan korostaa kuuluvuutta Kanta-Hämeen maakuntaan, jonka muodostavat kaikki alueen asukkaat, kunnat, yhteisöt ja yritykset.

Ilvesaiheinen maakuntalippu on suunniteltu Ahti Hammarin Hämeen historiallisen vaakunamallin pohjalta. Kuvassa on Kanta-Hämeen nykyinen vaakuna, jonka on suunnitellut graafikko Juhani Vepsäläinen. Kuva: Ville Tiirikainen / Yle

Häme on saanut oman yleisen liputuspäivän. Hämeen maakuntavaltuusto on päättänyt, että Hämeen ja hämäläisyyden kunniaksi liputetaan 21. joulukuuta. Päätös syntyi maakuntavaltuutettu Antti Ahosen tekemän aloitteen pohjalta.

Maakuntalipun liputuksella juhlistetaan hämäläisyyttä ja halutaan korostaa kuuluvuutta Kanta-Hämeen maakuntaan, jonka muodostavat kaikki alueen asukkaat, kunnat, yhteisöt ja yritykset.

Hämeen ja hämäläisyyden kunniaksi suositellaan liputusta joko Hämeen maakuntalipulla tai vaihtoehtoisesti Suomen kansallislipulla, jos Hämeen lippua ei ole saatavilla.

– Kannustamme erityisesti kuntia, mutta myös kaikkia yksityishenkilöitäkin hankkimaan lipun. Olisi hienoa nähdä Hämeen ilves liehumassa monessa salossa ympäri maakuntaa, sanoo maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen Hämeen liiton tiedotteessa.

Hämeen maakuntalippu käyttöön 2018

Kanta-Hämeen maakuntavaltuusto julkaisi Suomen lipun 100-vuotispäivänä 28.5.2018 Kanta-Hämeen vaakunan ohelle myös ilvesaiheisen maakuntalipun.

Lipun on suunnitellut Ahti Hammarin vaakunamallin pohjalta heraldikko Tuomas Hyrsky. Punaista lippua koristaa keskellä oleva kultainen tupsukorvainen ilves. Kanta-Hämeen vaakunan hopeiset tähdet on siirretty yläpuolelta ilveksen eteen ja ruusut eläimen alta sen taakse lipun kokonaisuuden tasapainottamiseksi.

Lipulla on tarkoitus korostaa maakuntahenkeä. Sitä käytetään erilaisten Kanta-Hämeessä pidettävien maakunnallisten ja valtakunnallisten juhlien yhteydessä. Lipun voi vetää salkoon myös sukuseurojen tai syntymäpäivien yhteydessä.

Ilveksen ensiesiintyminen kuninkaan hautajaisissa

Hämeen maakuntavaakunan ja -lipun ilves-tunnus esiintyi ensimmäisen kerran 21.12.1560. Häme sai oman vaakunan Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan hautajaisissa.

Hämeen vaakuna on kuvattuna myös muiden Suomen herttuakunniksi katsottujen maakuntien, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Karjalan ohella kuninkaan hautamuistomerkissä Uppsalan tuomiokirkossa.

LisääKanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.