1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleksei Navalnyi

Venäjällä tuomioistuin määräsi Navalnyin korruptionvastaisen säätiön rajoittamaan toimintaansa

Syyttäjät vaativat tuomioistuinta julistamaan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin järjestöt ääriliikkeiksi. Oikeus hyväksyi syyttäjien pyynnön rajoittaa Navalnyin säätiöiden toimintaa oikeuskäsittelyn ajaksi.

Moskovan kaupungin tuomioistuin 26. huhtikuuta 2021. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Venäjällä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin järjestöjen tilanne käy yhä tukalammaksi.

Moskovan kaupungin tuomioistuin hyväksyi syyttäjien pyynnön rajoittaa Navalnyin säätiöiden toimintaa oikeuskäsittelyn ajaksi.

Syyttäjät vaativat oikeudessa, että Navalnyin järjestöt julistetaan ääriliikkeiksi. Syyttäjien mukaan ne pyrkivät liberaalien iskulauseiden varjolla horjuttamaan yhteiskunnallista järjestystä.

Navalnyin järjestöt kiistävät toimineensa lainvastaisesti.

Äärijärjestöiksi julistaminen merkitsisi muun muassa sitä, että järjestöissä toimivia uhkaisivat rikosoikeudellinen vastuu ja vankeustuomiot. Venäjän median pitäisi järjestöistä kirjoittaessaan mainita, että kyseessä on äärijärjestö.

Navalnyin korruptionvastainen säätiö FBK tunnetaan johtaviin poliitikkoihin ja virkamiehiin kohdistuvista korruptiopaljastuksista.

Suurta huomiota sai muun muassa Navalnyin tammikuisen pidätyksen jälkeen julkaistu video, joka tarkasteli presidentti Vladimir Putinin palatsiksi kutsuttua ylellistä huvilaa Mustanmeren rannalla.

Navalnyin verkosto suljetaan

Maanantaina syyttäjät määräsivät Navalnyin alueellisten esikuntien verkoston keskeyttämään toimintansa oikeuden päätöstä odotellessa.

He pyysivät myös tuomioistuinta määräämään, että Navalnyin kaksi säätiötä, korruptionvastainen säätiö FBK ja kansalaisten oikeuksien puolustamisen säätiö FZPG, eivät saisi julkaista materiaaleja internetissä, järjestää julkisia tilaisuuksia tai osallistua vaaleihin.

Tuomioistuin vaikuttaa suostuneen pyyntöön, mutta se ei anna julkisuuteen listaa siitä, mitkä toimet säätiöiltä kielletään. Perusteluna oli, että oikeutta käydään suljetuin ovin.

Korruptionvastaisen säätiön FBK:n Ivan Ždanov sanoo, että rajoitukset eivät vaikuta säätiön toimintaan. sillä FBK ei oikeushenkilönä ole järjestänyt julkisia tilaisuuksia tai osallistunut vaaleihin.

Duuman vaalit lähestyvät

Navalnyin tukijat uskovat, että syyskuun duuman vaalien lähestyessä viranomaiset pyrkivät estämään Navalnyin väkeä kampanjoimasta valtapuoluetta Yhtenäistä Venäjää vastaan.

Oppositiojohtaja itse suorittaa 2,5 vuoden vankeustuomiota, joka hänelle määrättiin vanhaan petostuomioon liittyvän ehdonalaisen rikkomuksista. Navalnyi kannattajineen pitää tuomioita kautta linjan poliittisina.

Navalnyi keskeytti perjantaina lääkäriensä suosituksesta syömälakkonsa. Navalnyin terveydentila on heikentynyt vankeudessa ja hän on vaatinut pääsyä oman lääkärinsä puheille.

Korjattu kello 14.59, Navalnyin säätiöiden toimintaa rajoitetaan, ei keskeytetä.

Aiheesta aiemmin:

Venäjällä jatkuvat viime viikon protestien jälkiselvittelyt – Poliisit tulivat hakemaan kahta toimittajaa kuulusteluihin 27.4.2021

Syyttäjä määräsi Navalnyin tukiryhmät keskeyttämään toimintansa – Pietarin tukiryhmä ilmoitti lopettavansa tiedonjaon viestisovelluksessa 26.4.2021