1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Turun rajanylityspaikoilla tullut ilmi yksittäisiä koronatestitodistusten väärennöksiä

Turun rajanylityspaikoilla tapaukset, joissa matkustaja on tarjonnut nähtäville väärennetyn koronatestitodistuksen, ovat tulleet ilmi viimeisten kolmen viikon aikana.

Rajavalvonta
Kyltti kertoo Turun satamassa, minne koronatestiin voi mennä
Arkistokuva Turun satamasta.Linus Hoffman/Yle

Turun rajanylityspaikoilla on tullut ilmi vain yksittäisiä väärennettyjä koronatestitodistuksia.

Rajavartiolaitos kertoi tiistaina, että Helsingin rajanylityspaikoilla on paljastunut kymmeniä väärennettyjä koronatestitodistuksia. Todistuksilla on pyritty välttämään pakolliset terveystarkastukset.

Länsi-Suomen merivartioston Turun rikostorjuntayksikön päällikkö Mika Laation mukaan Turun rajanylityspaikoilla tapaukset ovat tulleet ilmi viimeisten kolmen viikon aikana.

– Tapauksista aloitetaan esiselvitys, jossa selvitetään onko rikosta tapahtunut. Näissähän voi olla myös niin, että todistuksen haltija ei ole tiennyt, että kyseessä väärennös. Turussa ei ole tullut siinä määrin ilmi näitä väärennöksiä kuin Helsingin rajanylityspaikoilla. Matkustajamäärätkin ovat siellä suurempia, kertoo Laatio.

Tällä hetkellä Turun lentokentällä ja satamassa Suomeen tulevat matkustajat ohjataan pakollisiin koronatesteihin. Lounais-Suomen aluehallintovirasto päätti viime viikolla jatkaa pakollisia terveystarkastuksia Varsinais-Suomen rajanylityspaikoilla toukokuun loppuun asti.

Kaupungit valvovat tarkastuksia

Turun matkustajamäärät ovat merkittävästi Helsinkiä pienempiä, ja siten vertailua on vaikea tehdä, muistutetaan Länsi-Suomen merivartiostosta.

Rajojen terveysturvallisuuden valvonta on kaupunkien tehtävä. Tämä tarkoittaa, että terveystarkastuksista vastaa Turun rajanylityspaikoilla Turun kaupungin terveysviranomaiset. Lisäksi varustamot tarkastavat itse negatiivisia koronatestitodistuksia laivoihin astuessa.

– Me avustamme sitten heitä, Laatio kertoo.

Laation mukaan Turun rajanylityspaikoilla on väärennösten sijasta törmätty enemmänkin ihmisiin, joilla ei ole ollut välttämätöntä syytä tulla Suomeen. Sisärajavalvonta palautettiin viime vuoden maaliskuussa ja sen on ollut siitä lähtien käytössä. Rajoituksia jatkettiin 25. toukokuuta asti. Suomeen saa matkustaa välttämättömän syyn takia.

–Työmatkalaisia olemme käännyttäneet useampia. Heillä tai työnantajalla on ollut epäselvyyttä siitä, mikä on kriittinen ala, missä töitä saa Suomeen tulla tekemään.

Lue lisää:

Rajavartiolaitos: Ilmeisen väärennettyjä koronatestitodistuksia liikkeellä kymmenittäin

Väärennetyt koronatestitodistukset piinaavat rajoilla – Mitä uusia keinoja suunnitellaan virusmuunnosten maahantulon estämiseen? Katso suora lähetys alkaen kello 15.10