1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. esikoulu

Sadat eteläkarjalaislapset saavat kaksivuotisen eskarin – mukaan pääsee vuonna 2016 syntyneitä lapsia

Kaksivuotinen esikoulu alkaa ensi syksynä Lappeenrannassa, Imatralla, Lemillä, Luumäellä ja Parikkalassa.

Muutamassa Etelä-Karjalan kunnassa lapset pääsevät esikouluun vuotta muita aiemmin. (Kuvituskuva) Kuva: Mostphotos

Osa Lappeenrannan, Imatran, Parikkalan, Lemin ja Luumäen vuonna 2016 syntyneistä lapsista pääsee esikouluun jo ensi syksynä.

Kaksivuotinen esiopetus on osa opetus- ja kulttuuriministeriön (siirryt toiseen palveluun) määräämää kokeilua, jossa muun muassa selvitetään, miten normaalia pitempi esiopetus vaikuttaa varsinaisen koulun aloittamiseen, kehitys- ja oppimisedellytyksiin sekä sosiaalisiin taitoihin.

Valtioneuvosto on määrännyt kokeiluun osallistuvat kunnat. Lappeenrannan osalta ministeriö myös määräsi, että kokeiluun voi osallistua vain osa kaupungin päiväkodeista.

Esikoulussa opiskellaan paljon leikin varjolla. Kuva: Yle/Carolina Husu

Lappeenrannassa kokeiluun osallistuu ensi syksynä noin 200 lasta viidessä eri päiväkodissa, joka ovat Karhuvuoren, Lappeen, Myllymäen, Pulpin ja Voisalmen päiväkodit.

Kaupunki kertoo lasten huoltajille kirjeitse tarkemmat ohjeet esikoulun alkamisesta.

Kaikkien kokeilualueen lasten on tavalla tai toisella osallistuttava kaksivuotiseen esikouluun. Jos lapsi ei tule päiväkotiin, on vanhempien itse huolehdittava, että opetussuunnitelman tavoitteet toteutuvat.

Imatralla, Lemillä, Parikkalassa ja Luumäellä kaikki lapset

Imatralla kaksivuotisen esiopetukseen tulevat kaikki vuonna 2016 syntyneet lapset. Ensimmäinen lukuvuosi on päiväkodeissa sekä Mansikkalan koulukeskuksen kahdessa 5-vuotiaiden ryhmässä. Toinen esiopetusvuosi järjestetään koulukeskuksissa.

Myös Lemillä, Parikkalassa ja Luumäellä kaksivuotiseen esikouluun osallistuvat kaikki vuonna 2016 syntyneet lapset.

Esiopetus on perheille maksutonta. Sitä järjestetään neljä tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa. Esiopetuksen lisäksi lapsi voi osallistua myös varhaiskasvatukseen.

Perheille maksutonta

Kokeiluun osallistuville perheille lapsen osallistuminen esiopetukseen on maksutonta, jos lapsi osallistuu kunnan tai kaupungin järjestämään esikouluun.

Esikoulussa lapset muun muassa oppivat ottamaan toiset lapset huomioon. Kuva: Yle/Sofi Nordmyr

Lemillä kaksivuotiseen esikouluun lähtee ensi syksynä noin 35 lasta. Varhaiskasvatusjohtaja Mia Kivinen kertoo, että lapsia ei suinkaan esikoulussa laiteta koulun penkille istumaan, vaan leikin ja yhdessä olemisen kautta opetellaan uusia asioita.

– Opitaan vuorovaikutustaitoja ja vahvistetaan matemaattisia sekä kielellisiä valmiuksia. Esikoulu on hyvin toiminnallista ja iloista, kuten varhaiskasvatuksessa muutenkin, kertoo Kivinen.

Valtioneuvosto on luvannut korvata kunnille esikoulusta aiheutuvat kulut, muun muassa varhaiskasvatusmaksujen vähenemisen.