1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Human Rights Watch: Israel syyllistyy rotuerottelupolitiikkaan palestiinalaisia vastaan

HRW luonnehtii Israelin valtion suhdetta miehitettyjen alueiden palestiinalaisiin ja Israelin arabikansalaisiin termillä apartheid, jota käytettiin Etelä-Afrikan rotusortopolitiikasta 1948–1991. Israelin hallitus kiistää syytökset kovasanaisesti.

Israelin armeijan sotilaat vartioivat Huwaran tarkastuspisteellä Länsirannalla lähellä Nablusin kaupunkia marraskuussa 2020. Kuva: Alaa Badarneh / EPA

New Yorkissa päämajaansa pitävä kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sanoo raportissaan (siirryt toiseen palveluun) Israelin harjoittavan palestiinalaisia vastaan rotuerottelupolitiikkaa ja syrjintää.

Maailman tunnetuimpiin ihmisoikeusjärjestöihin kuuluva HRW luonnehtii raportissaan Israelin toimia apartheidiksi. Sillä nimellä tunnettiin Etelä-Afrikan vuosina 1948–1991 harjoittama rotuerottelupolitiikka, jonka avulla maata hallinnut valkoinen vähemmistö piti kiinni ylivallastaan.

Apartheid-lait muun muassa kielsivät mustaa väestöä asumasta samoilla alueilla kuin valkoihoiset, ja niiden aikana maassa tehtiin suuria mustan väestön pakkosiirtoja.

HRW sanoo, että tarkoitus ei ole verrata Israelia Etelä-Afrikan rotusortohallintoon vaan tarkastella, täyttävätkö Israelin toimet palestiinalaisia kohtaan apartheidin määritelmän kansainvälisessä oikeudessa.

Raportissa viitataan YK:n vuoden 1973 apartheidin vastaiseen yleissopimukseen (siirryt toiseen palveluun) ja Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n Rooman perussääntöön (siirryt toiseen palveluun) vuodelta 2002.

Apartheid määritellään epäinhimillisiksi teoiksi, joiden päämääränä on, että yksi rodullinen ryhmä pitää yllä ylivaltaa suhteessa toiseen rodulliseen ryhmään kohtaan ja järjestelmällisesti sortaa sitä. Apartheid luetaan rikokseksi ihmisyyttä vastaan.

HRW katsoo raportissaan, että Israelin hallitus pyrkii säilyttämään Israelin juutalaisten ylivallan suhteessa palestiinalaisiin. Tällaisia toimia ovat liikkumisen rajoittaminen, maiden takavarikointi, väestön pakkosiirrot ja oleskelulupien epääminen.

Raportin mukaan Israelin valtion politiikka suosii Israelin juutalaisia suhteessa palestiinalaisiin kaikilla alueilla, jotka ovat Israelin kontrollissa.

Israel miehtti Länsirannan ja Gazan sekä Itä-Jerusalemin vuoden 1967 kuuden päivän sodan seurauksena. Israel vetäytyi Gazan kaistaleelta vuonna 2005, mutta se kontrolloi edelleen suurta osaa sen rajoista ja hallitsee ilmatilaa sekä merialuetta Gazan edustalla.

HRW sanoo, että Israelin vuoden 2018 kansallisvaltiolaki muodostaa lainsäädännöllisen perustan, joka suosii Israelin juutalaisia maan arabivähemmistön kustannuksella.

Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas piti raporttia tervetulleena. Israelin hallitus tuomitsi sen kovasanaisesti.

Israel syyttää järjestöä boikottikampanjan tukemisesta

Israelin ulkoministeriö kiistää HRW:n esittämät syytökset ja kutsuu raporttia propagandapamfletiksi. Ministeriön mukaan väitteet ovat mielettömiä ja vääriä.

Ministeriö sanoi, että HRW:llä on Israelin vastainen agenda ja että se ajaa boikottikampanjaa Israelia vastaan.

– Tämän valheellisen raportin tarkoitus ei liity millään tavoin ihmisoikeuksiin vaan HRW:n meneillään olevan yritykseen murentaa Israelin valtion olemassaolon oikeutusta juutalaisten kansallisvaltiona, Israelin hallituksen strategisten asiain ministeri Michael Biton sanoi.

Israelin ulkoministeriö sanoi, että HRW:n Israelin ohjelman vetäjä on tunnettu Israelin vastaisen boikottiliikkeen BDS:n kannattaja.

Raportin laatija, Yhdysvaltain kansalainen Omar Shakir karkotettiin Israelista vuonna 2019. Israelin viranomaisten mukaan hänen toimintansa rikkoi lakia, jonka mukaan maahan ei saa päästää Israelin tai sen miehitetyllä Länsirannalla sijaitsevien siirtokuntien boikotointia kannattavia ihmisiä.

Shakir on kiistänyt olevansa aktiivinen BDS:n tukija. Uutistoimisto Reutersille Shakir kertoi, että järjestö lähettää raportin Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n syyttäjille kuten se lähetti vuonna 2018 raporttinsa, jossa mahdollisista rikoksista ihmisyyttä vastaan epäiltiin palestiinalaishallintoa ja Hamasia.

Shakir sanoi uutistoimisto AFP:lle, että vuosien ajan on varoiteltu apartheidin olevan kulman takana.

– Mielestäni on varsin selvää, että se kynnys on ylitetty, Shakir sanoi haastattelussa Jordaniasta.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC päätti helmikuussa, että sillä on toimivalta myös Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla.

Sen jälkeen ICC:n syyttäjä ilmoitti maaliskuussa tutkivansa sotarikoksia Länsirannan ja Gazan kaistaleen palestiinalaisalueilla. Mahdollisia tekijöitä ovat Israelin armeija ja palestiinalaisten islamistinen Hamas-järjestö.

Israel on ilmoittanut, ettei se tunnusta ICC:n tuomiovaltaa.