1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Päijät-Hämeen sote-päätöksiä pattitilanteisiin ajavaan sopimukseen ei muutoksia – ongelmasta on vain keskusteltu

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on huolissaan siitä, että perussopimus voi ajaa isoimmatkin päätökset umpikujaan. Kuntien keskusteluissa on jäänyt ilmaan se, mitä muutettaisiin ja onko se järkevää ennen sote-uudistusta.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä
Pekka Komu
Perussopimuksen ongelmista on puhuttu jo viime vuonna. Esimerkiksi viime toukokuun yhtymäkokouksessa pelkästään puheenjohtajan valintaan meni tunti. Lopulta saatiin valittua varapuheenjohtajaksi Lahden Pekka Komu (sd.), joka on kuvassa vasemmalla. Hänen vieressään on PHHYKYn hallintojohtaja Veli Penttilä.Sini Ojanperä / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän perussopimuksen muuttaminen on jäänyt keskustelun tasolle. Yhtymähallituksen puheenjohta Kari Lempisen (sd.), Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timosen ja Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkosen mukaan aiheesta on käyty noin vuoden ajan keskustelua kuntien kesken.

Auki on jäänyt, miten sopimusta muutettaisiin ja kannattaako muutosta tehdä, jos valtakunnallinen sote-uudistus toteutuu odotetussa aikataulussa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on huolissaan siitä, että perussopimus mahdollistaa yhtymäkokouksessa pattitilanteita. Sellainen voi syntyä, jos päätöksen taakse ei saada sekä äänienemmistöä että vähintään kolmasosaa kunnista.

Yhtymässä pelätään, että pahimmillaan esimerkiksi budjetti voisi jäädä hyväksymättä. Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola kertoo luottavansa siihen, että kunnat pääsevät yhteisymmärrykseen perussopimuksen uudesta muotoilusta yhteisymmärrykseen.

Perussopimuksen ongelmat nousivat jälleen esille, kun hallinto-oikeus kumosi yhtymäkokouksen päätöksen Hollolan sote-aseman ostamisesta. Yhtymän tulkinta on ollut, että jos äänienemmistö ja vähintään kolmen kunnan tuki eivät toteudu, voi yhtymäkokous tehdä päätöksen pohjaesityksen mukaisesti.

Hallinto-oikeus näki asian kuitenkin niin, ettei Hollolan sote-keskuksen hankintapäätöstä voinut tehdä, koska sen puolella oli vain neljännes kunnista. Ääniä oston puolesta oli enemmän kuin vastaan.

Lue myös:

Padasjoki harkitsee valitusta – rikkovatko Hollolan ja Nastolan sote-keskusten toteutus hyvinvointiyhtymän perussopimusta?

Lahti vastustaa Hykyn ja Mehiläisen yhteisyritystä – näkemysero perussopimuksen tulkinnasta hiertää päätöksentekoa

Vääntö puheenjohtajuudesta nielaisi yli tunnin hyvinvointiyhtymän päättäjiltä – Kuntaliitto etsii keinoja parantaa kuntien sote-yhteistyötä