Hyppää sisältöön

Noora Kaisa Keränen jää lukion jälkeen asumaan ja harjoittelemaan Vuokattiin – niin on tehnyt moni muukin hiihtolajien urheilija

Kaikkiaan 130 ulkopaikkakuntalaista urheilulukiolaista jättää Sotkamon alueelle miljoona euroa lukuvuodessa. Nyt Vuokattiin mietitään myös yläkoulun liittämistä akatemiaopintoihin.

Noora Kaisa Keräsen seuraavien viiden vuoden tavoite on maailmancupin kilpailut ja niissä pärjääminen ampumahiihdossa. Kuva: Yle / Timo Sihvonen

Vuokattiin on asettunut asumaan ja harjoittelemaan noin 50 aktiivista hiihtolajien urheilijaa. Suurin ryhmä ovat hiihtäjät, mutta myös yhdistetyn ja ampumahiihdon urheilijoita asuu alueella. Urheilulukion valmennuksesta vastaavaa Vuokatti-Ruka urheiluakatemia on selvittänyt akatemialaisten taloudelliset vaikutukset ja kaikkiaan vuositasolla alueelle jää miljoona euroa rahaa. Suurin kuluerä on vuokra.

Vuokatti-Ruka urheiluakatemian valmennuksen johtaja Vesa Mäkipää sanoo, että seuraavaksi mietitään yläkoulun mukaan ottamista akatemiaan. Lisäksi olosuhteita ja suorituspaikkoja halutaan parantaa.

– Rullahiihto-olosuhteissa on selkeästi kehitettävää ja ampumahiihdon osalta ampumapaikka on tavallaan pohjalla. Jos mietitään kansainvälisiä kisoja, pitäisi olla myös mahdollisuus, että ampumapaikalle tullaan mäen päälle.

Vuokatti-Ruka urheiluakatemian valmennuksen johtaja Vesa Mäkipää sanoo, että seuraavaksi mietitään yläkoulun mukaan ottamista akatemiaan. Ensi syksynä on tulossa urheilupainotteinen 9.-luokkalaisten ryhmä Rukan koululle. Kuva: Yle / Timo Sihvonen

Suurin ryhmä alueelle jääneistä urheilijoista ovat hiihtäjät, mutta alueella asuu myös yhdistetyn ja ampumahiihdon urheilijoita. Tänä keväänä lukiosta valmistuva Noora Kaisa Keränen on yksi alueelle jääneistä urheilijoista

– Meitä ampumahiihtäjiä on nykyisin todella paljon. Meitä oli alun perin paljon vähemmän, mutta suosio meidän sivulajille on kasvanut, kuten myös yhdistetylle.

Toisista urheilijoista saa myös tukea. Keränen kuvailee, että Vuokatissa porukka on samanhenkistä ja on helppo olla oma itsensä.

– Kilpailua tulee totta kai. Täällä on kymmenittäin kilpaurheilijoita, mutta kilpaurheilu ei mene tukiyhteisön edelle.

Kilpaurheilun ja opiskelun yhdistäminen on Keräsen mukaan onnistunut hyvin Vuokatissa.

– Välillä on haasteita lomittaa harjoittelu ja koulunkäynti. Täytyy myöntää, että välillä urheilu on mennyt jopa edelle, mutta pääosin haasteita ei ole ollut, jos haluaa hoitaa asiansa hyvin, Keränen summaa.

Vuokattiin on asettunut asumaan ja harjoittelemaan kymmeniä urheilijoita. Tänä keväänä lukiosta valmistuva Noora Kaisa Keränen on yksi alueelle jääneistä. Toimittaja Tanja Heikkonen selvittää syitä, jotka saivat ampumahiihtäjän jäämään Vuokattiin.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.