Hyppää sisältöön

Äidinkielenomaisen ruotsin opiskelu jatkuu Pietarsaaressa – huoltajien valitus muutti aiemman päätöksen

Edistyneemmille ruotsinpuhujille tarkoitettu äidinkielenomainen ruotsi oli vähällä jäädä Pietarsaaren alakoululaisten lukujärjestyksestä kokonaan pois.

Pietarsaaressa edistyneemmille tarkoitettua ruotsin kieltä ovat tähän mennessä halunneet opiskella lähinnä neljäs-viidesluokkalaiset. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Pietarsaaren kaksikieliset alakoululaiset saavatkin jatkaa äidinkielenomaisen ruotsin opiskelua.

Suomenkielinen koulujaosto oli jo lakkauttamassa opetusta oppilaspulan vuoksi ja resurssisyistä, mutta aikeen pysäytti huoltajien valitus.

Valituksessa vedottiin yhdenvertaisuuteen. Huoltajien mielestä kaksikielisessä kaupungissa pitäisi yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti suomenkielisillä lapsilla olla samanlaiset mahdollisuudet opiskeluun kuin ruotsinkielisillä.

Suomenkielinen jaosto taas totesi lakkautuspohdinnoissaan, että kaupungissa suomenkieliset lapset aloittavat ruotsin opiskelun A1-kielenä eli ruotsia on kyllä tarjolla. Lisäksi kyseisen syventävän ruotsin opiskeluinnostus on laimeaa, vain kourallinen lapsia on valinnut sen nykyään.

Sivistyslautakunta päätti kuitenkin kumota sen suomenkielisen jaoston tekemän oppiaineen lakkautuspäätöksen. Uudelleen pohdinnan jälkeen suomenkielinen jaosto päätti, että äidinkielenomaisen ruotsin opetusta jatketaan ensi syksynä Länsinummen koululla kiinnostuksen mukaan.

Oppilaita täytyy kuitenkin löytyä vähintään 10. Tähän mennessä aine on kiinnostanut lähinnä nelos-viitosluokkalaisia.

Jatkoa varten on tarkoitus selvittää, voisiko äidinkielenomaista ruotsia opettaa myös ylemmillä luokilla eli kaikkiaan neljännestä luokasta aina yhdeksänteen luokkaan asti. Siihen tarvitaan kuitenkin tuntikehyksen ulkopuolista rahoitusta.

.
.