Hyppää sisältöön

Poliisi epäilee taksinkuljettajaa useista raiskauksista – vei yksin liikkuneita naisia asuntoon Helsingin ulkopuolelle

Poliisin mukaan taksikyltillä varustettua autoa ajaneella miehellä saattaa olla muitakin uhreja kuin jo tiedossa olevat naiset.

Poliisi epäilee taksinkuljettajaa seksuaalirikoksista. Kuvan taksi on kuvattu Helsingissä 1.9.2020. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin poliisi epäilee noin 40-vuotiasta taksinkuljettajaa useista raiskauksista.

Poliisin mukaan (siirryt toiseen palveluun) mies on kuljettanut ammatikseen autoa, jonka katolla on ollut taksikyltti.

Mies on ottanut asiakkaikseen yksin liikkuvia naisia muualta kuin taksitolpalta. Matkan aikana hän on tarjonnut asiakkaille alkoholia ja mahdollisesti muita päihteitä.

Taksinkuljettaja ei ole vienyt naisia heidän ilmoittamaansa osoitteeseen, vaan hän on kuljettanut heidät Helsingin ulkopuolella sijaitsevaan asuntoon.

Poliisi epäilee, että kyseisessä asunnossa epäilty on raiskannut naiset. Uhreja on enemmän kuin yksi, mutta poliisi ei tässä vaiheessa kommentoi tarkemmin heidän määräänsä.

Poliisin tietoon tulleet epäillyt seksuaalirikokset ovat tapahtuneet huhtikuun aikana.

– Rikostutkinnassa esiin tulleiden seikkojen perusteella poliisilla on syytä epäillä, että epäilty on tehnyt samankaltaisia seksuaalirikoksia myös muille kuin tiedossa oleville henkilöille, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen Helsingin poliisilaitokselta.

Jos olet mahdollisesti joutunut edellä kuvatun tyyppisen rikoksen uhriksi, poliisi pyytää ottamaan yhteyttä (virka-aikana) 0295 471 612 tai sähköpostitse seksuaalirikokset.helsinki@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).

Taksiliiton puheenjohtaja: Valvontaa tarvitaan lisää

Taksiliiton puheenjohtaja Kai Andersson pitää rikosepäilyä erittäin poikkeuksellisena ja valitettavana.

– Tämä on ehdottoman tuomittavaa ja leimaa koko alaa valitettavasti, Andersson toteaa.

Taksilain muutoksen myötä alalle on Anderssonin mukaan tullut lieveilmiöitä, joita yritetään nyt korjata lain päivityksellä. Liiton tietoon on tullut muun muassa erilaisia luparikkomuksia.

– Alalle on päässyt henkilöitä, jotka eivät sinne sovi. Valvontaa tarvitaan ehdottomasti lisää, Andersson sanoo.

Julkisuudessakin on keskusteltu paljon siitä, että kuluttajien luottamus taksien turvallisuuteen on kärsinyt. Anderssonin mukaan taksilla on edelleen turvallista kulkea, mutta kuluttajan täytyy tunnistaa alan luotettavat toimijat.

Luotettavan toimijan voi Anderssonin mukaan tunnistaa muun muassa siitä, että taksissa on kuljettajan tiedot sekä taksilupa esillä ja taksissa on taksikupu katolla.

Taksinkuljettajien koulutusta ollaan nyt lisäämässä. Lisäksi taksikupu tulee pakolliseksi 1. toukokuuta lähtien. Myös taksamittarit tulevat pakollisiksi niissä autoissa, joissa hinnoittelu perustuu aikaan tai matkaan.

– Me toivoimme tunnistettavia, erottuvia rekisterikilpiä luvanvaraisille takseille, mutta niitä ei nyt vaadita. Kuvun voi ostaa ja nostaa kuka tahansa auton katolle. Rekisteröintiin liittyvä merkintä olisi tuonut paremman tuloksen, Andersson kertoo.

Lisää aiheesta:

Taksiliiton toimitusjohtaja nimesi taksiuudistuksen epäkohtia ja toivoi lakimuutoksia: "On kuljettajia, joille asiakkaan täytyy neuvoa reitti"

Taksamittarit halutaan taas pakollisiksi kaikkiin takseihin – Taksiliitto: "Alalla esiintyy veronkiertoa"

Taksiuudistus lisännyt taksien määrää kaikissa maakunnissa

Uusi taksilaki mullistaa pian kaiken, mutta miten? Kokosimme asiakkaalle 10 keskeisintä kysymystä ja vastaukset niihin