EU-parlamentti hyväksyi EU:n ja Britannian kauppasopimuksen

Sopimus hyväksyttiiin äänin 660–5. Pohjois-Irlannin kysymys ja kalastusoikeudet aiheuttavat yhä kitkaa unionin ja Britannian suhteisiin.

EU-parlamentin istuntosali 26. huhtikuuta. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Euroopan parlamentti vahvistaa Britannian ja EU:n kauppasopimuksen.

Parlamentti hyväksyi sopimuksen odotetusti äänin 660–5 eilen tiistaina. 32 europarlamentaarikkoa pidättäytyi äänestämästä. Koronan aiheuttamien rajoitusten takia äänestyksen tulos voitiin ilmoittaa vasta tänään.

Britannian parlamentti on jo aiemmin ratifioinut sopimuksen, ja sopimus oli jo voimassa ehdollisesti EU-parlamentin äänestystä odotettaessa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kirjoitti Twitter-viestissään, että sopimus luo perustan vahvalle ja läheiselle suhteelle Britanniaan. Hän korosti, että on oleellista noudattaa sopimusta uskollisesti.

Britannian pääministeri Boris Johnson kutsui äänestystulosta pitkän matkan viimeiseksi askeleeksi. Johnson sanoi sopmuksen ratifioinnin tuovan vakautta Britannian ja E:n suhteisiin.

Suhteissa on silti yhä jännitteitä. Käytännössä EU:n sisämarkkinoiden osaksi jäävän Pohjois-Irlannin asema ei ole yksinkertainen, ja Ranska kiistelee Britannian kanssa kalastusoikeuksista.

Viimeisessä kauppasopimuksesta käydyssä väittelyssä parlamentissa von der Leyen vakuutti europarlamentaarikoille, että sopimus ei ole hampaaton, jos Britannia yrittää poiketa siitä.

– Sallikaa minun sanoa selvästi: Me emme halua käyttää näitä välineitä, mutta emme epäröi käyttää niitä, jos se on tarpeen, von der Leyen sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Britannia päätyi eroamaan EU:sta vuonna 2016 pidetyn kansanäänestyksen perusteella.

Nämä ovat Brexitin juuret - näin Britannia pyristeli itsensä irti Euroopan Unionista
Miksi britit halusivat eroon EU:sta? Katso selitysvideo aiheesta.

Aihepiiristä aiemmin: