Hyppää sisältöön

Joe Biden puhui presidenttinä ensimmäistä kertaa kongressille – "Wall Street ei luonut Amerikkaa, vaan keskiluokka ja ammattiliitot"

Biden kertoi kahden biljoonan perhepaketista, joka muun muassa tarjoaisi lisää päivähoitoa ja varhaiskasvatusta sekä kolmen kuukauden vanhempainvapaan. Bidenilla tulee torstaina täyteen ensimmäisenä merkkipaaluna pidetyt 100 päivää presidenttinä.

Biden julkisti mittavan ohjelman perheiden elämän tukemiseksi
Biden julkisti mittavan ohjelman perheiden elämän tukemiseksi

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui aamuyöllä Suomen aikaa ensimmäistä kertaa kongressille.

Yhdysvaltain presidentti puhui kongressissa myös ensimmäistä kertaa kaksi naista, varapresidentti Kamala Harris ja puhemies Nancy Pelosi, rinnallaan.

Suuren huomion ennen presidentin puhetta sai myös kolmas nainen ja samalla kansakunnan "ensimmäinen nainen" Jill Biden saapuessaan kongressihuoneen lehtereillä seuraamaan miehensä linjapuhetta.

Suuret suosionosoitukset saliin astuessaan saanut Joe Biden aloitti alkumuodollisuudet tervehtimällä Pelosia ja Harrisia.

– Rouva puhemies, rouva varapresidentti. Kukaan presidentti ei ole sanonut näitä sanoja tällä korokkeella. Olikin jo aika, että tämä tapahtui.

Tervehdyksen jälkeen hän aloitti varsinaisen puheen ottamalla kantaa Yhdysvaltain nykytilaan.

Bidenille tulee torstaina täyteen 100 päivää presidenttinä. Hän keskittyikin aluksi muistelemaan loppiaisena tapahtunutta Donald Trumpin kannattajien hyökkäystä kongressiin.

"Perin kriisissä olevan kansakunnan"

Hän totesikin kongressihyökkäyksen olleen pahin isku demokratiaa vastaan sitten sisällissodan. Samassa hän otti esille koronapandemian, jonka sanoi olevan pahin kriisi tällä vuosisadalla.

– Perin kriisissä olevan kansakunnan.

– Nyt 100 päivää myöhemmin voin sanoa, että Yhdysvallat on taas liikkeellä, Biden totesi uhmakkaana viitaten loppiaisen tapahtumiin saaden välittömästi standing ovationit eli yleisön taputtamaan seisaaltaan.

Pian hän siirtyi puhumaan Yhdysvaltain tehokkaasta rokoteohjelmasta ja kehoitti kansalaisia menemään heti ottamaan koronarokotteen.

– Rokotteita on saatavilla, menkää ottamaan se, Biden lausui.

– Olemme pystyneet rokottamaan yli 220 miljoonaa annosta 100 päivän aikana.

Rivakasti sujuneet rokotukset näkyvät tilastoissa. Noin 43 prosenttia väestöstä on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen ja 29,5 prosenttia on saanut molemmat annokset.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitämässä ensimmäistä puhettaan kongresissa. Kuva: Melina Mara / EPA

"Wall Street ei luonut Amerikkaa, vaan keskiluokka ja ammattiliitot"

Koronapandemian jälkeen Biden otti vahvasti kantaa puheessaan koronatukipakettiin ja sitä kautta työllisyyteen sekä muistutti tavallisen kansan roolista Yhdysvaltojen menestyksen rakentajana.

Hän kertoi tarinoita tavallisista kansalaisista, joita jättimäinen tukipaketti on auttanut.

– Wall Street ei luonut Amerikkaa, vaan keskiluokka ja ammattiliitot.

Ammattiliittojen hehkuttaminen ei ole kovin tavanomaista Yhdysvaltojen presidentiltä. Samalla hän muistutti ilmastonmuutoksen ja työpaikkojen luomisen kulkevan käsi kädessä.

– Ei ole mitään syytä, miksi tuuliturbiineja ei voisi rakentaa Pittsburghiin Pekingin sijaan.

Bidenin heitto liittyy siihen, että Kiina on edelläkävijä monissa uusiutuviin energiamuotoihin liittyvissä toimissa.

Biden kertoi kantavansa myös huolta naisista, lapsista sekä vanhuksista ja puhui perhepoliittisesta The American Families Plan -paketista. Peräti 1,8 biljoonan suuruinen tukipaketti on suunniteltu tukemaan koulutusta sekä sosiaali- ja terveysalaa.

Biden lupasi perhepaketissa muun muassa pidentää maksutonta koulutusta kahdella vuodella molemmista päistä: Esikouluun pääsisivät kaikki 3- ja 4-vuotiaat.

Lisäksi perhepaketissa tarjotaan mahdollisuus kohtuuhintaiseen päivähoitoon. Siihen sisältyy myös 12 viikkoa palkallista vanhempain- tai hoitovapaata tai sairauslomaa. Bidenin mukaan kenenkään ei pitäisi joutua valitsemaan "työstä saatavan palkan ja läheisen – vanhemman, puolison tai lapsen – hoitamisen välillä".

Satikutia saivat myös raharikkaat. Biden suomi ankarasti sitä, että koronapandemian aikana rikkaat ovat rikastuneet entisestään samaan aikaan, kun moni keskiluokkaan kuuluva on menettänyt työpaikkansa.

Hän vaatiikin, että maan rikkaat ihmiset sekä yritykset kantavat kortensa yhteiseen kekoon. Biden kertoi ettei aio maksattaa lakipakettejaan työväenluokalla.

Löyhät aselait huolettavat

Biden on puhunut pitkin kevättä, että Yhdysvallat aikoo lähteä Afganistanista, jonne se hyökkäsi vuonna 2001 WTC-iskujen jälkeen.

Sama toistui myös tälläkin kertaa.

– On aika kotiuttaa sotilaat takaisin Afganistanista.

Hän otti kantaa myös maan löyhiin aselakeihin, joita hän haluaisi tiukentaa.

– Aseen ostaminen ja omistaminen on tehty aivan liian helpoksi.

Hän myös mainitsi, että kyseessä ei ole vain demokraattien huoli, vaan koko kansakunnan.

Samalla hän otti kantaa rasismia vastaan ja vaati uudistusta poliisin toimintamalliin mainiten nimeltä lähes vuosi sitten kuolleen George Floydin.

Osansa saivat myös Kiina sekä Venäjä. Biden totesi ettei Yhdysvallat hae konfliktia Kiinan kanssa eikä myöskään pyry pahentamaan jännitteitä Venäjää kohtaan.

Hän kuitenkin sanoi muistuttaneensa Vladimir Putinia, että "teoilla on seurauksensa."

Voit katsoa Bidenin puheen kokonaisuudessaan alta:

Ei mikä tahansa puhe

Joe Biden käytti tuntikausia aikaansa puheensa sorvaamiseen, kertoo uutiskanava CNN nimettömiin lähteisiinsä viitaten (siirryt toiseen palveluun).

Bidenin puheella on useita kirjoittajia, mutta hän kysyi mielipiteitä myös omalta perheeltään. Mitä asioita tulisi käsitellä, millaisia sanavalintoja käyttää ja niin edelleen.

Puhetta viilattiin kuin yliopistotutkielmaa, sen luonnokset ja eri versiot ovat viuhuneet presidentin ja kirjoittajakunnan välillä, CNN raportoi.

Biden on tunnettu siitä, että hän myös harjoittelee tärkeimmät puheensa useaan otteeseen. Niinpä hänen arveltiin viettävän lähes koko keskiviikkopäivän puheensa parissa, ja luvassa oli ainakin yksi kenraaliharjoitus Valkoisessa talossa ennen h-hetkeä.

Suurista yhdysvaltalaismedioista muiden muassa CNN ja CBS ovat ottaneet (siirryt toiseen palveluun)selvää, mistä Bidenin puhe tulee koostumaan. CNN kertoo jututtaneensa presidentin lähipiiriä ja muita puheen sisällöstä tietäviä tahoja.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast: Biden uhosi pyyhkivänsä Trumpin jäljet 100 päivässä, mitä hän tarkoitti ja miten lupaus on toteutunut?

Joe Biden on ollut 100 päivää Yhdysvaltojen presidentti. Biden lupasi kääntää maan uudelle kurssille Trumpin kauden jäljiltä, mutta ovatko lupaukset onnistuneet? USA:n presidentteihin ja politiikkaan erikoistunut Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta kertoo Marjukalle ja Samille, miten maata johdetaan nyt.

Lue lisää:

Yhdysvalloissa Biden haluaa kiristää roimasti rikkaiden verotusta, mutta vastustajia löytyy myös demokraateista

USA-asiantuntija Anu Partasen mielestä Bidenin suurin uudistus ei ole ilmastolupaus vaan lapsilisä: "Amerikkalaisittain se on mullistava ajatus"

Kyselyt: Yli puolet yhdysvaltalaisista tyytyväisiä Bidenin 100 ensimmäiseen päivään vallassa