1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

Isä teippasi tutin vauvan suuhun kaksi kertaa, äiti esti vierasta puuttumasta – molemmat vanhemmat tuomittiin vankeuteen

Pienen vauvan vanhemmat saivat vankeustuomiot muun muassa heitteillepanosta, törkeästä pahoinpitelystä ja huumausainerikoksista.

Kolmen kuukauden ikäisen vauvan kaltoinkohtelua alettiin käsitellä keskiviikkona 28.4. Helsingin käräjäoikeudessa. Kuvassa Helsingin käräjäoikeus Ruoholahdessa 19.2.2021 Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin käräjäoikeus antoi tänään tuomionsa huhtikuussa 2020 tapahtuneesta kolmen kuukauden ikäisen vauvan törkeästä pahoinpitelystä. Vauvan äiti ja isä tuomittiin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Syyttäjän mukaan vauvan vanhemmat olivat olleet Helsingin Meri-Rastilassa sijainneessa asunnossa niin päihtyneessä tilassa, että he eivät olleet kyenneet huolehtimaan vauvasta tai vastanneet tämän itkuun. Paikalla ollut vieras oli lohdutellut vauvaa.

Syyttäjän mukaan vauvan isä oli teipannut tutin tämä suuhun kaksi kertaa. Vauvan äiti oli estänyt asunnossa vieraana ollutta henkilöä puuttumasta tilanteeseen.

Vieras oli kuitenkin poistanut tutin vauvan suusta, jonka jälkeen isä oli teipannut sen vauvan suuhun uudelleen. Lopulta poliisit olivat saapuneet paikalle.

Syyttäjän mukaan teko oli erityisen julma, koska se kohdistui puolustuskyvyttömään vauvaan tämän vanhempien toimesta. Syyttäjä piti tekoa myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä, koska tutin teippaaminen pienen vauvan suuhun aiheutti hänelle tukehtumisvaaran.

Äidiltä löytyi huumeita

Vauvan äitiä syytettiin myös huumausaineen käyttörikoksesta, koska tämän hallusta löytyi pieni määrä huumeita. Vanhemmat myönsivät olleensa päihtyneitä.

Äiti sai yhden vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomion heitteillepanosta, törkeästä pahoinpitelystä ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Isä tuomittiin kahden vuoden vankeusrangaistukseen samoista rikoksista sekä lapsen äitiin aiemmin kohdistuneesta törkeästä vapaudenriistosta ja pahoinpitelystä.

Isä myönsi teipanneensa tutin vauvan suuhun, ja äiti myönsi tienneensä tutin teippaamisesta.

Taustalla parisuhdeväkivaltaa

Syyttäjän mukaan mies oli estänyt naista lokakuussa 2018 poistumasta heidän yhteisestä asunnostaan Meri-Rastilassa. Vapauden riisto kesti useita päiviä sunnuntai-illasta tiistaiaamuun.

Tänä aikana mies oli estänyt naista nukkumasta, seurannut häntä ja uhkaillut kiduttamisella. Mies oli myös pahoinpidellyt naista. Nainen pääsi lopulta pakenemaan asunnosta.

Miehen hallussa oli pieniä määriä huumausaineita. Hän myönsi rikokset.

Lisää aiheesta:

Alle puolivuotiaan vauvan suuhun teipattiin tutti – kahdelle syytteet kahdesta törkeästä pahoinpitelystä

Vanhemmat teippasivat tutin pienen vauvan suuhun – poliisi epäilee törkeästä pahoinpitelystä, heitteillepanosta ja huumausaineen käyttörikoksesta

Poliisi: Luojan kiitos, näitä ei tule kovin usein – vanhempia epäillään pienen vauvan pahoinpitelystä ja heitteillepanosta Itä-Helsingissä