1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalanviljely

Heinolaan suunniteltu kalankasvattamo sai ympäristöluvan

Suuniteltu laitos on manner-Suomen suurin kalankasvattamo. Laitoksen arvioidaan työllistävän yli 50 henkilöä ja maksavan 15 miljoonaa euroa. Heinolan kaupunki tukee hankkeen etenemistä, mutta ei sijoita siihen rahaa.

Stora Enson entisen aaltopahvitehtaan tiloihin on nousemassa kalankasvatuslaitos Heinolan Sahanniemessä. Kuva: Yle / Juha-Petri Koponen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt ympäristöluvan Heinolaan suunnitellulle kalankasvatuslaitokselle. HTM Yhtiöiden kiertovesilaitos sijoittuu teollisuusalueelle vanhaan aaltopahvitehtaaseen.

Ympäristölupaa odotettiin pitkää, sanoo hankejohtaja Markus Lindberg HTM Yhtiöt Oy:stä.

– Olemme tyytyväisiä siihen että ympäristölupa tuli koska kesti niin pitkään odotella sitä. Tässä vaiheessa odotamme valitusajan loppuun ennenkuin suunnittelemme jatkoa.

Laitoksen prosessivedet johdetaan esikäsittelyn jälkeen Heinolan kaupungin jätevedenpuhdistamolle. Kalojen raikastamiseen käytetään Jyrängönvirrasta otettavaa pintavettä, ja käytetty raikastusvesi palautetaan takaisin Jyrängönvirtaan.

Kiertovesilaitoksessa kalaa tuotetaan sisätiloissa altaissa. Kalan kiertovesikasvatus alkaa mädin haudonnasta ja päättyy kalan teurastukseen ja perkuuseen.

Lupamääräysten mukainen jätevesikuormitus mahdollistaa hakemuksen mukaan noin 3 000 tonnin vuotuisen kalan lisäkasvun.

Lue myös:

Jätti-investointi Heinolaan: vanhaan aaltopahvitehtaaseen Manner-Suomen suurin kalankasvatuslaitos

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.