1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Huoltovarmuuskeskus

Kohuttu 10 miljoonan euron maskikauppasotku johtaa syyteharkintaan – rikoksista epäillään kolmea Huoltovarmuuskeskuksen työntekijää

Huoltovarmuuskeskus teki viime vuonna koronaviruksen levittyä Suomeen sopimuksia hengityssuojainten hankinnoista tarkastamatta kauppakumppanien taustoja. Poliisi tutkii maskikaupoissa myös törkeitä petoksia. Niistä on epäiltynä kaksi henkilöä.

Finnairin kone toi Kiinasta tilattuja suojavarusteita Helsinki-Vantaan lentoasemalle 15. huhtikuuta 2020. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Keskusrikospoliisi epäilee kolmea henkilöä luottamusaseman väärinkäytöstä Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) viime keväänä tekemissä suojainhankinnoissa. Esitutkinta on valmistunut ja asia siirtyy syyteharkintaan.

– Esitutkinnassa on selvitetty, onko pandemiatilanteen vuoksi tehdyissä suojavälinehankinnoissa toimittu vastoin hankintoja määritteleviä ohjeita ja siten aiheutettu vahinkoa Huoltovarmuuskeskukselle, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Mikko Laaksonen Keskusrikospoliisista.

Keskusrikopoliisi ei kerro epäityjen henkilöllisyyksiä eikä tehtäviä tai asemaa Huoltovarmuuskeskuksessa eikä sitä, työskentevätkö he enää HVK:ssa. Kaikki epäillyt ovat osallistuneet hankintoihin.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema erosi maskikauppojen epäselvyyksien vuoksi viime vuoden huhtikuussa. Lounema pahoitteli tuolloin sitä, että kriisitilanteessa ja kovassa kiireessä ei ehditty tehdä tarpeeksi kattavaa taustaselvitystä kaupan osapuolista.

Maskikauppoihin osallistuneet ja johtoryhmään kuuluneet hallintojohtaja ja perustuotanto-osaston johtaja irtisanottiin toukokuussa. Syynä oli HVK:n hallituksen mukaan se, että hankinnoissa ei noudatettu hankintalakia, keskuksen sisäistä ohjeistusta eikä hyvää tapaa.

Keskusrikospoliisi tiedotti tämän jälkeen tutkivansa kauppoja koskevia epältyjä rikoksia.

Perustuotanto-osaston entinen johtaja on Ylen tietojen mukaan kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Esitutkinnassa on kuultu todistajina useita HVK:n työntekijöitä, sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön henkilökuntaa.

Maskikaupoissa tutkitaan myös törkeitä petoksia

Huoltovarmuuskeskus sopi viime keväänä yhteensä 10 miljoonan euron hengityssuojainkaupoista ulosottovelkaisen liikemiehen Onni Sarmasteen ja talousrikosta tuomitun kauneusyrittäjä Tiina Jylhän kanssa.

HVK maksoi Sarmasteen yhtiölle Sarmasteen osuudesta kaupoissa noin viisi miljoonaa euroa.

Sarmasteen toimittamat maskit eivät olleet sopivia sairaalakäyttöön eikä niiden määrä HVK:n mukaan vastannut sovittua.

KRP epäilee kaupoissa tapahtuneen törkeitä petoksia. Poliisi ei vahvista Sarmasteen nimeä.

Sarmaste on itse kertonut joutuneensa rikostutkinnan kohteeksi, mutta kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Poliisi on jäädyttänyt Sarmasteen yhtiön varoja yli kolme miljoonaa euroa ja takavarikoinut kaksi luksusautoa.

Poliisi epäilee myös toista henkilöä törkeästä petoksesta. Esitutkinta asiassa on vielä kesken.

– Petosta koskeva esitutkinta pyritään saamaan valmiiksi ennen kesälomia. Tarvittavat esitutkinnalliset toimenpiteet on käytännössä saatu tehtyä, Laaksonen kertoo.

Tiina Jylhän yritykselle HVK maksoi noin puolet eli 2,6 miljoonaa euroa Jylhän kanssa sovitusta kauppasummasta.

Maskeja ei toimitettu Suomeen ja virolainen pankki jäädytti Jylhän yritykselle maksetun kauppasumman. HVK nosti asiassa kanteen ja kaupan purkaminen on hyväksytty Virossa valitustuomioistuimessa.

Poliisi tutkii rikoskokonaisuudessa myös törkeää rahanpesua, josta on epäiltynä yksi henkilö.

Lue myös aiemmat jutut:

Huoltovarmuuskeskuksessa tiedettiin Sarmasteen veroveloista, mutta tämän yritykselle maksettiin silti miljoonia

HS: Poliisi epäilee kolmea Huoltovarmuuskeskuksessa työskennellyttä luottamusaseman väärinkäytöstä

Keskusrikospoliisi epäilee Huoltovarmuuskeskuksen työntekijää luottamusaseman väärinkäytöstä maskikaupoissa

Huoltovarmuuskeskuksen kahdelle johtoryhmän jäsenelle potkut hengityssuojainkohun seurauksena – hallituksen puheenjohtajan mukaan päätös oli yksimielinen

Huoltovarmuuskeskuksen kohukaupat puretaan suurelta osin – tuore selvitys antaa moitteet johdolle muun muassa taloussääntöjen rikkomisesta

Huoltovarmuuskeskus maksoi miljoonia hengityssuojaimista Jylhän ja Sarmasteen yrityksille – pahoittelee, ettei tarkistanut yritysten taustoja