1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ammatilliset oppilaitokset

Ammatilliset oppilaitokset valmistautuvat ilmaiseen perusopetukseen

Savon ammattiopisto selvittää ensi lukukauden aikana, saavatko perusopetuksen opiskelijat tietokoneen omaan käyttöönsä.

Jatkossa parturikampaajaopiskelijat saavat esimerkiksi sakset ja harjoituspäät maksutta. Kuva: Paula Collin / Yle

Ammatilliset oppilaitokset valmistautuvat maksuttoman perusopetuksen järjestämiseen ensi syksystä lähtien.

Parhaillaan oppilaitoksissa tehdään muun muassa oppimateriaali-, työväline- ja asuhankintoja. Jatkossa esimerkiksi kokkiopiskelijoille on tarjottava veitset, parturi- ja kampaajaopiskelijoille sakset tai pintakäsittelyalan opiskelijoille työvälineet ilmaiseksi.

Maksuton perusopetus tuo oppilaitoksille satojentuhansien eurojen kustannukset, jotka valtion odotetaan kattavan kokonaisuudessaan. Tästä huolimatta oppilaitosten välille saattaa tulla eroja esimerkiksi oppilaiden käyttöön tulevien ilmaisten tietokoneiden hankinnoissa

Savon ammattiopistossa tietokoneiden laajamittaista hankintaa selvitetään ensi lukukauden aikana. Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve korostaa, että tietokoneita tarvitaan kaikissa opinnoissa.

– Mutta onko se sitten henkilökohtaisesti käytössä opiskelujen ajan vai onko siten, että opetustilaan tullessa otetaan tietokone käyttöön ja palautetaan se lähtiessä. Tätä käymme läpi syksyyn 2022 mennessä, kertoo Helve.

Elokuusta alkaen koulutuksessa tarvittavien välineiden ja materiaalien on oltava maksuttomia kaikille, jotka aloittavat tutkintonsa pidennetyn oppivelvollisuuden aikana ja suorittavat ensimmäistä toisen asteen tutkintoaan. Uudistus on osa pidennettyä oppivelvollisuutta, joka tulee voimaan tänä vuonna.