1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yksityiset kuntosalit avautuivat – kanta-asiakkaan mukaan ulkoliikunta ei korvaa voimaharjoittelua: "Ei siitä saa samaa hikeä ja fiilistä"

Yksityiset kuntosalit suljettiin Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä neljä viikkoa sitten. Ylen striimissä kerrotaan, miten sulku on vaikuttanut kuntosaliyrittäjiin ja miten salitreeni kannattaa aloittaa tauon jälkeen.

Kotimaan uutiset
Emmi Satosuo lähti heti punttisalille, kun ne avautuivat.
Emmi Satosuo lähti heti punttisalille, kun ne avautuivat.

Tänään kuntokeskukset saavat aukaista ovensa neljän viikon sulun jälkeen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) määräsi urheilu- ja liikuntapaikat suljettavaksi 1. huhtikuuta. Päätös koski Helsingin ja Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueita. Ennen uuden tartuntatautilain mahdollistamaa täyssulkua, kuntokeskukset saivat olla auki, jos niissä harjoittelee enintään 10 ihmistä kerrallaan.

Kuntokeskus Liikku Vantaan Tammistossa oli suljettuna liki yhdeksän viikon ajan. Toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi kertoo, ettei kuntokeskus olisi voinut palvella laajaa jäsenkuntaansa tasavertaisesti 10 hengen rajoituksen puitteissa.

Koronapandemia on hidastanut nopeasti kasvavan kuntokeskusketjun liiketoiminnan laajentamista. Liikun 34:stä keskuksesta jopa 17 on ollut samanaikaisesti suljettuna.

– Kun kaikki kulut juoksivat, mutta jäsenmaksut olivat jäädytetty, olivat tappiot mittavat.

Asiakkaat treenasivat sulkuaikana ulkona, mutta kaipasivat salilta hikeä ja kovempia tehoja

Jo aamukahdeksan maissa Emmi Satosuo oli palannut harjoittelemaan kuntokeskukseen. Sulkuaika ei mennyt täysin levätessä, vaikka harjoitteluun ilman salia olikin vaikea saada niin paljon tehoja kuin tavallisesti.

– Tuli käytyä ulkokuntosaleilla ja muiden lajien myötä on tullut myös liikuntaa.

Myös Jari Norvio palasi saliharjoittelun pariin heti kun mahdollista.

– Nyt ikämiehenä käyn neljä kertaa viikossa ennen töitä salilla. Tavoitteena on pysyä hyvässä vireessä ja välttää sairauksia. Tauon jälkeen aloitin hissukseen, yksi lihasryhmä kerrallaan.

Jari Norvio harjoittelee kuntosalilla.
Jari Norvio treenaa salilla koronatauon jälkeen.Petteri Juuti / Yle

Teemu Laakso alkoi käydä salilla nelisen vuotta sitten, mutta innostui enemmän kuntosalista vasta koronan myötä joukkuelajien jäätyä tauolle.

Teemu Laakso on lisännyt kuntosaliharjoittelua, kun korona on laittanut joukkuepelit tauolle.
Teemu Laakso on lisännyt kuntosaliharjoittelua, kun korona on laittanut joukkuepelit tauolle.Petteri Juuti / Yle

– Keskityn salilla voimaan, räjähtävyyteen ja nopeuteen.

Sulun aikana Laakso on treenannut ulkosalilla, vaikka kylmänä vuodenaikana se ei aina ole niin motivoinut.

– Ei siitä saa samaa hikeä ja fiilistä kuin kuntosalilla.

Ylen toimittaja Ulla Malminen ja kuvaaja Petteri Juuti kävivät Kuntokeskus Liikussa Vantaan Tammistossa, kun yksityiset salit avattiin Etelä-Suomen avin päätöksellä 29.4.2021. Haastattelussa kuntokeskuksen perustaja Johanna Riihijärvi sekä treenaamaan tulleet asiakkaat Emmi Satosuo ja Jari Norvio. Voit katsoa suoran lähetyksen tallenteen klikkaamalla tätä kuvaa.

Lue myös:

Loputkin kuntosalit ja liikuntatilat kiinni huomisesta alkaen Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä – lapset saavat vielä harrastaa

Kuntosalit ja liikuntatilat kokonaan kiinni HUS-alueella todennäköisesti torstaina – asiakas: "Touhusta on kadonnut maalaisjärki"