1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Venäjä karkottaa seitsemän Baltian maiden ja Slovakian diplomaattia – vastine venäläisten karkotuksista

Viro, Latvia, Liettua ja Slovakia olivat aiemmin karkottaneet venäläisdiplomaatteja. Tapaus liittyy Tšekin ja Venäjän diplomaattiseen kiistaan.

Kirkontornin takana näkyy Kremlin hallintorakennus Moskovassa. Kuva: AOP

Venäjä on ilmoittanut karkottavansa yhteensä neljä virolaista, latvialaista ja liettualaista diplomaattia sekä kolme slovakialaista diplomaattia.

Karkotukset tulevat vastineena sille, että Baltian maat ja Slovakia karkottivat aiemmin venäläisiä diplomaatteja solidaarisuuden osoituksena Tšekkiä kohtaan.

Tšekin ja Venäjän diplomaattinen kiista sai alkunsa vajaat pari viikkoa sitten, kun Tšekki ilmoitti tiedustelunsa selvittäneen, että Venäjän vakoojat olivat vastuussa tšekkiläisen ammusvaraston räjäytyksestä vuonna 2014.

Tšekki karkotti tapauksen vuoksi heti 18 venäläisdiplomaattia ja ilmoitti myöhemmin häätävänsä noin 60 lisää. Venäjä puolestaan karkotti ensin 20 tšekkiläistä diplomaattia. Se on ilmoittanut vastaavansa myös uusiin karkotuksiin.

Viime viikolla riita laajentui, kun myös Baltian maat, Slovakia, Puola ja Bulgaria määräsivät venäläisdiplomaatteja poistumaan maasta.

Lue myös:

Jo seitsemän Itä-Euroopan maata karkottaa venäläisiä diplomaatteja, kun sanasota Venäjän kanssa pahenee – UM:n mukaan Suomelta täysi tuki Tšekille

Tšekin ja Venäjän diplomaattinen riita syvenee – Tšekki häätää yli 60 Venäjän suurlähetystön työntekijää ja Venäjä vannoo kostotoimia

Venäjä karkottaa 20 tšekkiläistä diplomaattia vastatoimena Tšekin ilmoittamille venäläisten karkotuksille

Tšekki karkottaa 18 vakoojiksi epäiltyä Venäjän suurlähetystön työntekijää – syyttää Venäjää ammusvaraston räjähdyksestä