1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäteollisuus

Stora Enson yhteistoimintaneuvottelut Kemissä alkoivat – työntekijät toivovat, että osa toiminnoista jatkuisi

Työntekijät haluavat yt-neuvotteluissa selvittää sellutehtaan toiminnan jatkomahdollisuudet. Toiveena on myös, että yhtiö jatkaisi elintarvikepaperi- ja kartonkituotannon kehittämistä. Stora Enso on esittänyt Veitsiluodon tehtaan sulkemista.

metsäteollisuus
Ilmakuva Stora Enson Kemin Veitsiluodon tehtailta.
Työntekijät toivovat, että sellun, elintarvikepaperin ja kartongin tuotanto voisi jatkua Veitsiluodon tehtailla.Juuso Stoor / Yle

Stora Enso ilmoitti viikko sitten aloittavansa Kemissä yhteistoimintaneuvottelut, joiden tavoitteena on Veitsiluodon tehtaan sulkeminen heinä–syyskuussa.

Luottamusmies: "Sysimustat tunnelmat" – Stora Enso sulkee Veitsiluodon tehtaan Kemissä, työt loppuvat 670 ihmiseltä

Keskiviikkona alkaneet neuvottelut kestävät vähintään lain vaatimat kuusi viikkoa, mutta yhtiön paperiliiketoiminnan johtaja Kati ter Horst arvioi viime viikolla, että aikaa voi kulua kahdeksan viikkoa.

Työntekijäpuoli toivoo, että yt-neuvotteluissa selvitetään, voisiko osa Veitsiluodon toiminnoista jatkua tulevaisuudessakin.

Ei vain paperin tuotantoa

Veitsiluodon tehtaiden pääluottamusmies Mikko Alamommo muistuttaa, että Veitsiluodossa valmistetaan paljon muutakin kuin paperia.

– Täällä on aikakauslehtipaperikone, joka on työntekijöiden taidolla muunnettu elintarvikepaperikoneeksi. Siihen ei ole investointejakaan hirveästi tuhlattu, sanoo Alamommo ja lisää elintarvikepaperimarkkinan kasvavan.

Veitsiluodossa on myös sellutehdas ja kartongintuotannon aloittamiseksikin on tehty työtä.

– Tehtaalla on tehty hyväksytysti kartonkikoeajoja. Sinne markkinoille ei ole oikeastaan vielä menty, sanoo Alamommo, joka toivoo kaikkien vaihtoehtojen punnitsemista ennen lopullisia päätöksiä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi