Hyppää sisältöön

Pohjois-Karjalan metsiä myydään kiihtyvällä tahdilla rahastoille – MTK:n asiantuntija pelkää omistuksen päätyvän ulkomaille

Maakunnan metsätilakaupoista valtaosassa on nykyään ostajana sijoittajia edustava rahasto. Vain joka viides kauppa tehdään yksityisille metsänomistajille.

Yhä useampi karjalaismetsä on rahaston omistuksessa. Kuvituskuva. Kuva: Yle/Roy Fogde

Pohjoiskarjalaisen metsän siirtyminen rahastojen omistukseen herättää huolta maa- ja metsätaloustuottajia edustavassa MTK:ssa.

Maakunnan metsätilakaupoista valtaosassa on nykyään ostajana sijoittajia edustava rahasto. Vain joka viides kauppa tehdään yksityisille metsänomistajille.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola toivoo aiheesta julkista keskustelua. Hän näkee kehityksessä periaatteellisia ongelmia.

– Metsäalan hyväksyttävyyden näkökulmasta on huolestuttavaa, jos metsäisten maakuntien väestö kokee, että hakkuista ei jää rahaa maakuntiin, Tiirola sanoo.

"Ulkomainen omistus vain ajan kysymys"

Tiirola muistuttaa myös rahastojen erilaisista intresseistä verrattuna yksityisiin metsänomistajiin. Siinä missä perheomisteisissa metsissä voidaan usein kiinnittää huomiota metsän kuntoon pitkäjänteisesti, joidenkin rahastojen tarkoituksena voi olla tuottaa sijoittajille voittoja lyhyellä aikavälillä.

– Luulen myös, että on vain ajan kysymys, kun rahastoja alkaa siirtyä ulkomaiseen omistukseen. Ja mistä me sitten, kun rahasto on myyty muutaman kerran eteenpäin, tiedämme, onko sen taustalla kiinalaista vaii venäläistä vai minkälaista rahaa, Tiirola kysyy.

Rahastot omistavat Suomessa jo noin puoli miljoonaa hehtaaria metsää. Maakunnista suhteellisesti eniten metsäomistuksia rahastoilla on Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

Pohjois-Karjalassa metsäkauppoja rahastoille tehdään vuosittain useilla miljoonilla euroilla.

– Toivon metsänomistajilta harkintaa, mille tahoille metsää myydään. Mutta en missään nimessä halua syyllistää heitä, vaan ensisijaisesti vetoan valtiovaltaan, Tiirola sanoo.

MTK vahvistaisi yksityistä metsänomistajuutta etenkin verotoimin. Liitto haluaisi esimerkiksi estää metsävähennysten käytön rahastoyhtiöiden sisälle perustetuilta yhteismetsiltä.

Lue myös:

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.__

.
.