1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yyteri

Naturistit saivat häädön Yyteristä, mutta etsinnässä on uusi paikka – Porin kaupunki miettii nyt, missä voisi loikoilla ja myös uida alasti

Porin kaupunki sai kyselyssään toiveita siitä, että naturistialueelle löytyisi uusi paikka Yyterin tilalle. Yyterissä vuosikymmeniä sijainnut naturistialue poistetaan käytöstä lieveilmiöiden vuoksi. Dyynien suojassa olevalta alueelta on käyty myös meressä uimassa ilman uimapukua, vaikka se ei ole ollut sallittua.

Tämä kyltti jää historiaan. Porissa mietitään nyt, perustettaisiinko kaupungin alueelle muualle kuin Yyteriin naturistialue. Arikistokuva. Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Porin kaupunki ilmoitti huhtikuun alkupuolella sulkevansa Yyterin nakurannan.

Matkailu- ja markkinointiyksikön päällikkö Anna Kyhä-Mantere perusteli tuolloin päätöstä sillä, että lapsiperheet ovat antaneet naturistialueesta negatiivista palautetta.

Kaupungin mukaan naturistit eivät ole noudattaneet heille asetettuja sääntöjä. Esimerkiksi sitä, että meressä ei pidä käydä uimassa ilman uimapukua.

Yleisesti on puhuttu Yyterin nakurannasta, mutta suljettava naturistialue ei ollut rannalla vaan dyynien välissä.

– Olemme saaneet palautetta naturistialueella tapahtuvista lieveilmiöistä ja mietimme, voisiko alueen paikka olla jossain muualla kuin kaupungin matkailun kärkikohteessa. Naturistialuehan on rajattu dyynien väliin eikä sijaitse rannalla lainkaan. Tiedossa silti on, että rajatulla alueella ei pysytä, vaikka asiasta kohteliaasti mainittaisiin, totesi Yyterin alueisännöitsijä Susanna Kivimäki alueen sulkemispäätöstä julkistettaessa.

Porin päätös sai aikaan sekä kiitosta että ihmetystä. Naturistiliiton puheenjohtaja Juha Jonsson sanoi Ylelle pitävänsä harmillisena, että naturistiranta suljetaan.

Kysely: naturistialue halutaan rantaan

Porin kaupunki on selvittänyt nettikyselyllä Yyterin kävijöiltä ajatuksia siitä, tarvitaanko naturistialuetta ylipäätään.

Kyselyyn tuli noin 2 500 vastausta. Suurin osa eli noin 2 000 vastaajaa on sitä mieltä, että naturistialuetta tarvitaan. Useimmat kyselyyn vastanneista eivät olleet itse koskaan käyneet Yyterin naturistialueella.

– Kyselyyn vastanneiden mielestä naturistialueella on selkeästi kysyntää. Vastauksissa ilmenee kuitenkin jonkin verran toistoa. Kyselyyn pystyi halutessaan vastaamaan useamman kerran, joten jonkin verran tämä jättää tulkinnan varaa, vastauksia lukenut viestintä- ja markkinointisuunnittelija Marika Virtanen sanoo kaupungin tiedotteessa.

Uudeksi naturistialueen paikaksi ehdotettiin muun muassa Yyterin viereistä rantaa eli Herrainpäiviä. Alueen toivottaisiin ylipäätään olevan rannalla.

– Naturistialueen kannattajat toivovat, että alueen käyttäjillä olisi oma rauha ja mahdollisuus pulahtaa myös uimaan ilman uimapukua. Paikan pitäisi olla suojainen sekä hyvin merkitty, eikä siellä olisi läpikulkua, Virtanen luettelee.

Uutisesta voi keskustella 28.4. klo 23 saakka.

Lue lisää:

Pori sulkee Yyterin nakurannan – lapsiperheet järkyttyneet "lieveilmiöistä"