1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuoret

Nuorisotyöntekijä antaa vinkin luottamuksen lisäämiseen perheessä: "Käy katsomassa nuoren vapun juhlintaa, se ei ole noloa”

Ankkuritiimi ennakoi, että vuosi sitten koronan hiljentämän vapun jälkeen nuorten halu lähteä ulos tapaamaan toisiaan on suuri. Poliisi on näkyvästi liikkeellä ennaltaehkäisemässä ongelmia.

Ankkuritiimi ennakoi, että vuosi sitten koronan hiljentämän vapun jälkeen nuorten halu lähteä ulos tapaamaan toisiaan on suuri. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Hämeenlinnassa poliisi ja nuorisotyöntekijät valmistautuvat nuorten vapun viettoon. Perinteisesti nuoret ovat kokoontuneet Hämeenlinnassa Kirkkopuistoon, ja sama on odotettavissa myös tänä vuonna. Viime vuonna oli toisin.

– Viime vappuna jokainen otti vastuuta uuden asian edessä, ja kaupunki oli täysin tyhjä, sanoo nuorisotyöntekijä Peter Petro Hämeenlinnan Ankkuri-tiimistä.

Ankkuritiimi ennakoi, että vuosi sitten koronan hiljentämän vapun jälkeen nuorten halu lähteä ulos tapaamaan toisiaan on suuri. Esimerkiksi poliisi on näkyvästi liikkeellä ennaltaehkäisemässä ongelmia.

– On täysin arpa, että mitä tulee tapahtumaan. Siksi me täältä Ankkurista, kuten muutkin nuorten kanssa työskentelevät tahot, lähdemme vahvasti kentälle seuraamaan tilannetta.

Rakasta, tue ja epäile lähdön hetkellä kaikkea sanottua

Ongelmia voi muodostua esimerkiksi päihteiden käytöstä. Juhlijoiden joukossa on myös alaikäisiä, joille alkoholi voi tuottaa ikäviä yllätyksiä. Lisäksi viime vuonna väliin jääneet vapun juhlinnat lisäävät ensikertalaisten määrää kaupungin kaduilla.

– Kun nyt lähdetään isolla höngällä kokeilemaan aikuisten juttuja, se saattaa muodostua ongelmaksi, sanoo Petro.

Ankkuritiimi kehottaakin, että myös vanhemmat kiinnittäisivät tänä vuonna huomiota nuorten käytökseen ja menoihin erityisesti silloin, kun nuori on hippakengät jalassa lähdössä ulko-ovella.

Nuorisotyöntekijä kannustaa huoltajia muistelemaan omaa nuoruuttaan – jotkut asiat eivät ole muuttuneet. Tarinaa väritettiin ja painotettiin jo silloin sen mukaan, mikä oli itselle edullisinta.

– Joku viisas on sanonut, että vanhemman tärkein tehtävä on rakastaa ja tukea enemmän kuin ikinä koskaan, ja samalla epäillä ja kyseenalaistaa kaikki, mitä nuori lähdön hetkellä sanoo.

Vanhempien on hyvä nähdä Kirkkopuisto vappuaattoiltana

Joskus vanhempi pettyy siihen, mitä kaupungilla on tapahtunut. Nuori on voinut kokeilla alkoholia ja seuraukset eivät ole olleet miellyttäviä. Nuorisotyöntekijä sanoo, että vanhemman ei kannata luottaa liikaa vaan kannattaa käydä kaupungilla.

– Olen sanonut, että jokaisen vanhemman pitäisi mennä mukaan katsomaan, miltä se meininki siellä oikeasti vappuaattoiltana näyttää, ja onko Kirkkopuisto se paikka, missä haluaa oman nuorensa aikaansa silloin viettävän.

Nuoren kuuluu kuitenkin viettää aikaa ystäviensä kanssa, mutta pelisäännöt on hyvä muistaa.

Jos vanhemmat kävelevät vappuraitilla vastaan, se ei ole noloa eikä kiusantekoa, muistuttaa Petro.

– Käy katsomassa nuoren vapun juhlintaa, se ei ole noloa. Se on välittämistä ja sillä vahvistetaan luottamusta. Jos vanhempi menee katsomaan meininkiä, tapaa oman nuorensa siellä ja kaikki on kunnossa, se vahvistaa luottamusta. Näin reviiri kasvaa ja nuori varmasti pääsee seuraavallakin kerralla eikä vanhempien tarvitse olla niin huolissaan.

Lue lisää:

Nuoret haluavat, että vanhemmat puuttuvat heidän alkoholinkäyttöönsä: “Pitäisi ymmärtää, että alaikäiselle alkoholin ostaminen on rikos"