1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronapandemia

Varsinais-Suomessa koronan ilmaantuvuusluku on maan suurin – vappua vietettävä pienissä ryhmissä, maskeista ei vielä voida luopua

Maakunnan ilmaantuvuusluku nousi maan suurimmaksi keskiviikkona. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä ja Turun tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi arvioivat maakunnan koronatilannetta suorassa lähetyksessä.

Vappua juhlittava pienissä porukoissa ja yhdessä syöminenkin riski, sanovat Varsinais-Suomen lääkärit
Vappua juhlittava pienissä porukoissa ja yhdessä syöminenkin riski, sanovat Varsinais-Suomen lääkärit

Millainen on Turun ja Varsinais-Suomen koronatilanne nyt? Voiko rajoituksia jo höllentää vai tuleeko edelleen olla varovainen?

Keskiviikkona Yle uutisoi Varsinais-Suomen hypähtäneen koronakartan ykköseksi: maakunnan ilmaantuvuusluku nousi Manner-Suomen suurimmaksi.

– Tärkeintä tällä hetkellä on se, että meillä on tultu huomattavasti alas huippulukemista, jotka olivat noin kolminkertaiset tähän hetkeen verrattuna, kommentoi Pietilä Varsinais-Suomen nykyistä ilmaantuvuuslukua.

Jutta Peltoniemi kertoo, että Turussakin tartunnat ovat nyt laskussa. Tartunnat pystytään jäljittämään hyvin.

Vappua olisi syytä viettää rauhallisesti

Vappua on Varsinais-Suomessakin neuvottu viettämään tänä vuonna pienellä porukalla ja mieluiten ulkona. On muistuteltu, että kotibileissä on riski saada tartunta.

Turussa on käynnistynyt jopa nettikampanja, jonka viesti “paras tapa olla positiivinen on pysyä negatiivisena” viittaa koronatestin tulokseen. Somekampanjaa on suunnattu erityisesti 18–30-vuotiaille. Pelkona on, että vapun jälkeen tartunnat lähtevät nousuun.

– Vietetään vappua pienissä ryhmissä. Mikäli halutaan yhtään isommalla porukalla olla, niin mieluummin ulkona kuin sisällä, sanoo Mikko Pietilä.

Jutta Peltoniemi kehottaa vielä pitämään maskit kasvoilla.

– Jos ei turvavälejä pysty noudattamaan, silloin on ulkonakin hyvä käyttää maskia. Yhteiseen syömiseen ulkonakin liittyy selvästi riskejä, kun otetaan yhdessä ruokaa. Jos on eväitä, niin on hyvä, että ne on jokaisella omat, Peltoniemi sanoo.

Peltoniemi toteaa, että maskeista eroon pääsemistä on vaikea spekuloida. Asia riippuu sekä Suomen että ulkomaiden tilanteesta.

Mikko Pietilä uskoo, että jos hyvin käy, kesällä voidaan päästä kevyempään maskisuositukseen.

– Maskisuositus on yksi työkaluista, joilla epidemiaa hallitaan. Voi olla, että se joudutaan ottamaan uudelleen käyttöön, mikäli tilanne vielä vaikeutuu, Pietilä sanoo.

Rajoituksia puretaan ilman kiirettä

Vaikka epidemiaa ei ole vielä selätetty, rajoituksia on kuitenkin myös höllennetty. Esimerkiksi kuntosalit ovat saaneet olla auki jo yli viikon. Toisaalta Turun kaupunki pitää liikuntahallinsa, kuten Impivaaran uimahallin, yhä suljettuna. Ravintoloissa voi käydä päiväsaikaan.

Pietilän mukaan rajoituksia puretaan rauhallisesti. Niitä tarvitaan edelleen, jotta maakunta pääsee pois leviämisvaiheesta.

– Nyt ei ole aika kiirehtiä rajoitusten purkamisen suhteen, Pietilä sanoo.

Jutta Peltoniemi kertoo, että kaupungin harrastustilojen osalta tilannetta arvioidaan viikoittain. Tällä viikolla purettiin erityisesti nuoriin kohdistuvia rajoituksia, ja asiaa katsotaan uudelleen ensi viikolla.

Miten käy ylioppilasjuhlien tai kesähäiden? Pietilä on optimisti ja sanoo, että kesäksi häitä voi suunnitella. Täytyy kuitenkin varautua siihen, että tilanne muuttuu.

– Kotona pidettävissä juhlissa on todella tärkeää miettiä, ettei tulisi tartuntariskiä. Suosia ulkona pidettäviä pieniä tilaisuuksia ja käyttää sisätiloissa maskia, kommentoi puolestaan Jutta Peltoniemi ja viittaa esimerkiksi ylioppilasjuhliin.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä ja Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi kertoivat Varsinais-Suomen koronatilanteesta suorassa lähetyksessä torstaiaamuna. Voit katsoa koko lähetyksen alta.

Lue lisää:

Varsinais-Suomi hypähti THL:n koronakartan ykköseksi – ilmaantuvuus Manner-Suomen suurin