1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vanhojen tanssit

Kalevan lukion vanhat tanssivat vasta abivuonnaan – koronavuonna Tampereella luovutaan yhteisestä vanhojen päivästä

Lukiolaisten vanhojen päivä siirrettiin Tampereella alun perin helmikuulta toukokuun alkuun. Koronatilanne ja -rajoitukset ovat saaneet osan lukioista muuttamaan suunnitelmiaan edelleen. Esimerkiksi Kalevan lukiossa vanhat tanssivat vasta lokakuussa, abivuonnaan.

Vanhojen tanssit
Lukiolaisten vanhojen tanssit
Tampereen Klassillisen lukion toisen vuoden opiskelijoiden ei vuonna 2019 tarvinnut välittää koronasta.Marjut Suomi / Yle

Koronatilanne ja -rajoitukset siirtävät lukiolaisten vanhojen tansseja edelleen Tampereella. Alun perin toisen vuoden opiskelijoiden juhla siirrettin helmikuulta toukokuun 6. päivään. Koska koronatilanne ei edelleenkään salli normaaleja juhlia, osa kouluista on päättänyt siirtää tansseja eteenpäin.

Lukiokoulutuksen johtajan Jorma Suonion mukaan yhteisestä vanhojen päivästä on luovuttu ja lukiot saavat päättää tanssien ajankohdan itse.

Lyhyt soittokierros Tampereen lukioihin paljastaa, että vanhojen tanssit halutaan järjestää. Kouluissa on kuitenkin päädytty hyvin erilaisiin ratkaisuihin.

Vanhat tanssivat toukokuussa

Tammerkosken lukiossa vanhojen päivää vietetään lähes alkuperäisen suunnitelman mukaan torstaina 6. toukokuuta. Nykyisillä kokoontumisrajoituksilla se tarkoittaa, että pari tanssii koko ajan keskenään eikä esimerkiksi piiritansseihin liittyvää tanssiparin kiertoa voi olla.

Rajoitukset estävät myös vanhempien ja muiden läheisten pääsyn katsomoon.

– Tansseja on harjoiteltu jo marraskuusta lähtien. Niiden siirtäminen esimerkiksi syksyyn ei meidän mielestämme kannata, koska silloin näillä opiskelijoilla on jo abivuosi ja uudet kujeet, sanoo rehtori Matti Hännikäinen.

Vanhat on Tammerkosken lukiossa jaettu kahteen ryhmään, joista kumpikin tanssii sekä aamulla että illalla. Aamun tansseissa yleisöön pääsevät ensimmäisen vuoden opiskelijat ja henkilökunta. Illan esitykset tallennetaan niin, että vanhemmatkin saavat ne katsoa.

Kesäkuussa tilanne voi olla jo parempi

Sammon keskuslukiossa vanhojen päivä on päätetty siirtää viimeiselle kouluviikolle, 3. kesäkuuta. Rehtori Tuija Ylöniemi muistuttaa kuitenkin, että suunnitelmia on koronavuonna jouduttu muuttamaan moneen otteeseen.

Lukiossa on tullut tällä viikolla tietoon pari koronatartuntaa ja muutama koulussa altistunut opiskelija on asetettu karanteeniin. Siksi tilannetta on pohdittu myös kaupungin epidemiologin kanssa.

– Meillä on yli 200 tanssijaa. Ajattelemme, että kun rokotukset etenevät nyt Tampereella nopeasti, kesäkuussa koronatilanne saattaisi olla jo parempi ja tanssit olisi turvallisempi järjestää, Ylöniemi sanoo.

Vanhojen päivän siirtäminen syksyyn ei Ylöniemenkään mielestä ole hyvä ratkaisu. Elokuussa abiturienteilla on enää kuukausi aikaa kirjoituksiin ja niiden jälkeen viikot ovat täynnä abivuoden asioita.

– Lukiossa lukuvuodet ovat todella täysinäisiä.

Epidemiologi Sirpa Räsänen Tampereen kaupungilta muistuttaa, että sairaana, karanteenissa tai eristykseen määrättynä ei saa harjoitella eikä osallistua tansseihin.

– Ja tietysti ohjeita ja turvallisuuskäytäntöjä on noudatettava vaikka tanssittaisiin tuonnempanakin.

Lokakuussa vanhemmatkin voivat päästä mukaan

Kalevan lukiossa vanhojen päivä on kuitenkin päätetty siirtää ensi syksyyn. Päivän ajankohdasta järjestettiin äänestys ja eniten kannatusta sai 15. lokakuuta.

– Opiskelijat päättivät, että haluavat tanssia vasta syksyllä heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Samalla voidaan juhlistaa niiden päättymistä, kertoo lukion rehtori Eeva-Helena Pellikka.

Tämä vuoden vanhat tanssivat siis Kalevassa vasta abivuonnaan. Pellikan mukaan tausta-ajatuksena on, että myös vanhemmat voivat näin osallistua juhlaan.

– Voi sanoa, että vanhemmat ovat kyllä aina hyvin kiinnostuneita tästä juhlasta. Toivotaan, että hekin pääsevät silloin näkemään sen.

Lue seuraavaksi