Hyppää sisältöön
Romunkerääjä Barcelonassa.Romunkerääjä Barcelonassa.Romunkerääjä Barcelonassa.Romunkerääjä Barcelonassa.Romunkerääjä Barcelonassa.Romunkerääjä Barcelonassa.

Elantona romu

Pelkästään Kataloniassa arvioidaan olevan 50–100 000 romunkerääjää. Suurin osa heistä paperittomia siirtolaisia.

19-vuotias senegalilainen Abdoulaye Sylla selvisi merimatkasta Kanarialle, sieltä hän tuli Barcelonaan. Täällä hän kävelee kymmeniä kilometrejä päivässä. Elanto riippuu ostoskärryissä olevasta romusta.

Näistä saan 6 senttiä kilolta. Jos en keräisi romuja, joutuisin myymään huumeita tai varastamaan. Sitä en halua.

Abdoulaye Sylla

Kerran viikossa barcelonalaisilla asuinalueilla on romupäivä. Silloin kaikenlaista irtaimistoa ilmestyy roskisten viereen.

Kaupungissa on myös jätepisteitä. Tarpeettomien tavaroiden dumppaaminen kaduille on kuitenkin suositumpaa.

Tavarat päätyvät nopeasti ostoskärryihin. Noin puolet romunkerääjistä on Välimeren ylittäneitä, Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta tulleita nuoria siirtolaisia.

Joukossa on myös marokkolaisia ja itäeurooppalaisia. Tässä on romanialaisen Cyprianin saalis. Hän tienaa päivässä muutaman kympin. Eniten rahaa saa kuparista.

Tavarat viedään romuttamoille, joissa materiaalit lajitellaan. Kaikki eivät vastaanota tavaraa paperittomilta, siksi siirtolaiset myyvät ne välikäsien kautta.

Siirtolaisilla on myös omia romuvarastoja, joista myydään tavaraa eteenpäin.

Marokkolainen Muhamed Aichaoum odottaa poikaansa romuttamon edustalla. Molemmat tekevät samaa työtä.

Pandemian myötä romunkerääjien määrä on lisääntynyt ja kilpailu kiristynyt. Roskiksista voi löytää kuitenkin mitä tahansa, esimerkiksi tämän sormuksen.

Muhamed Aichaoum

Espanjan lakien mukaan paperittomien siirtolaisten pitää asua maassa vähintään kolme vuotta, jotta he voivat saada laillisen statuksen. Siihen asti romujen kerääminen on monelle ainoa vaihtoehto tienata.

Toiminta on laitonta, koska roskikset ovat kaupungin omaisuutta. Se ostaa jätepalvelut yksityisiltä yrityksiltä. Ne eivät kuitenkaan onnistu EU:n kierrätystavoitteissa. Siirtolaisten panos on ympäristön kannalta tärkeä.

Federico Demaria, tutkija, ekonomisti

Senegalilainen 29-vuotias Mamadou kertoo opiskelleensa kotimaassaan. Hän toivoo löytävänsä tulevaisuudessa muita töitä.

Uskon, että Kataloniassa romunkerääjiä on enemmän kuin maatyöläisiä. He kierrättävät 100 000 tonnia metallia vuodessa. Sen arvo on 10 miljardia euroa.

Federico Demaria, tutkija, ekonomisti

Tekijät

Maija Salmi, Maija Salmi, Gabriel Bendahan