1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Lappi on jäljessä rokotuksissa Etelä-Suomeen verrattuna – tilanne näkyy varsinkin kaupungeissa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä hämmästellään, kuinka joissakin kaupungeissa rokotetaan jo 50 vuotta täyttäneitä. Lappiin on saatu enemmän rokotteita, mutta niistä osa menee tehosterokotuksiin.

koronarokote
Riitta Iivari antaa koronarokotetta Mauri Määtäle. Sara Tiirola kirjaa tiedot talteen.
Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien rokotustahdin uskotaan kiihtyvän seuraavina viikkoina, mutta rokotemäärät eri sairaanhoitopiireille aiheuttavat edelleen hämmennystä.Jarmo Honkanen / Yle

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireihin saatiin tälle ja ensi viikolle huomattavasti aiempaa enemmän rokotteita ja alkukesälle uskotaan rokotemäärien kasvavan. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirille odotetaan tuplamäärää rokotteita lähiaikoina ja Lapin sairaanhoitopiiriin rokotteita on tälle ja seuraavalle viikolle 35 prosenttia aiempaa enemmän.

– Pfizerin rokotemäärät ovat nousseet selvästi aiemmasta. Tällä hetkellä tulee noin 4500 Pfizerin rokotetta ja se on vahvistettu lyhyelle aikavälille eli ensi viikkoon saakka. Jos katsotaan valtakunnallisia toimituksia, niin määrät tulevat kyllä jatkumaan samalla tasolla ja touko-kesäkuun vaihteessa edelleen nousisivat, laskee Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä ei olla täysin tyytyväisiä THL:n rokotemääriin eri alueille. Varsinkin Länsi-Pohjassa on hiertänyt tilanne, jolloin luvattuja rokotelaatikoita jäi joillekin viikoille saapumatta ja rokotustahti hidastui.

Rokotusannosten tuplaantumisesta huolimatta Länsi-Pohjassa ei nähdä, että rokotustahti nopeutuu huomattavasti, sillä iso osa menee toiseen, tehosterokotteeseen.

– Uusien rokotettavien määrät pysyvät samalla tasolla. Tyhjiä viikkoja ei näytä nyt olevan, vaan rokotteita tulee nyt tasaisemmin, uskoo Länsi-Pohjan johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Taskila hämmästelee, kuinka joissakin suurissa kaupungeissa rokotetaan jo 50 vuotta täyttäneitä.

– Kyllähän tässä on ollut isoja, jopa 15 prosentin eroja väestöpohjien mukaan. Kyllähän se hämmästyttää, mistä tässä on kysymys.

Lue myös: Milloin työikäiset on saatu rokotettua? Viisikymppiset vuorossa pian monella paikkakunnalla – katso isojen kaupunkien aikataulut

Länsi-Pohjan koronatilanne huolettaa

Länsi-Pohjan ilmaantuvuusluku lähentelee tällä hetkellä jo talven synkimpiä lukemia. Ilmaantuvuus oli viime talvena Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä yli 100 kahden viikon aikana 100 000:ta ihmistä kohden.

Se on myös raja toukokuun alusta voimaan tulevassa asetuksessa, jossa voidaan kohdentaa enemmän rokotteita hankalille korona-alueille.

– Pyysin, että tänne voitaisiin kohdentaa rokotteita, mutta se ei kiinnostanut ketään, vaan vasta sitten, kun se koski pääkaupunkiseutua ja Etelä-Suomea. Meillä kriteerit täyttyivät silloin ja todettiin, että tilanteet vaihtelevat ja sellaiseen ei lähdetä, painottaa johtajaylilääkäri Taskila.

Länsi-Pohjan johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila
Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila on hämmentynyt suurista eroista rokotuskattavuuksissa eri sairaanhoitopiirien kesken.Juuso Stoor / Yle

Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan huolissaan naapurisairaanhoitopiirin tilanteesta. Tilannetta pitäisi päästä helpottamaan, jotta koronatapaukset saataisiin laskemaan ja ilmaantuvuusluku pienemmäksi.

– Erityisesti katsoisin, että kun Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tautitilanne on aktiivinen ja Ruotsin paine kohdistuu Länsi-Pohjan alueelle. Tulisi tietysti huolehtia, että näillä alueilla rokotetoimitukset etenisivät rivakasti, sanoo infektioylilääkäri Markku Broas.

Broas otti jokin aika sitten voimakkaasti kantaa rokoteannosten jakelun tasapuolisuuden puolesta. Nyt tilanne näyttää paremmalta ja esimerkiksi tehoste- eli toisen rokotteen jakelussa Lapin sairaanhoitopiiri on eniten rokottaneiden joukossa.

– Ei ihan täysin tyytyväisiä olla. Olemme THL:lle viestittäneet, että he läpivalaisevat sairaanhoitopiireittäin ikäjakauman, jakelun ja mikäli sieltä löytyy vinoumia, niin ne korjataan. Mutta merkittävä osa sairaanhoitopiirejä on samaa tasoa.

Vivan Dahl rokottaa Liisa Lankilaa
Lapissa rokotteen on saanut suuri osa ikäihmisitä. Rovaniemellä ajan saavat varata jo 60 vuotta täyttäneet, ei riskiryhmiin kuuluvat.Kalle Niskala / Yle

Rovaniemelle helpotusta

Rovaniemi on kahlannut rokotekattavuudessa useiden muiden Lapin kuntien perässä. Nyt rokotustilanteeseen on saatu parannusta, kun annosmäärät ovat kasvaneet.

Rovaniemellä on ryhdytty rokottamaan kaikkia riskiryhmiin kuuluvia ja 60 vuotta täyttäneitä henkilöitä. Kevään ja kesän alkuun tilanteen odotetaan paranevan.

– Mehän ollaan saatu aina tieto kuluvan ja seuraavan viikon toimituksista, mutta pidemmän tähtäimen suunnitelma on ollut aika haastavaa. Nyt näyttää siltä, että toimitusmäärät alkavat olla hieman luotettavampia ja pystytään hiukan pidemmälle laskemaan henkilöstöresursseja, tuumii Rovaniemen hallintoylilääkäri Paula Reponen.

Lue tuoreimmat uutiset Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi