Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Suuria visioita, täytettyjä lupauksia ja tyhjää puhetta – Bidenin sata päivää presidenttinä täynnä

Biden puhui kongressille isoista visioista, mutta kansan yhdistäminen on kesken, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden takanaan varapresidentti Kamala Harris ja edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi. Kuva: Melina Mara / EPA

WASHINGTON Kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden astui virkaansa sata päivää sitten, yksi lupaus oli ylitse muiden: uusi presidentti lupasi yhdistää jakautuneen kansan.

Sadan ensimmäisen päivänsä aikana juuri kansan yhdistäminen on korostunut Bidenin hallinnon valitsemassa strategiassa, enemmän ja vähemmän onnistuneesti. Sama tavoite – ja sen kipukohdat – näkyivät myös, kun Biden piti myöhään keskiviikkoiltana ensimmäisen puheensa kongressin edessä.

Suuren osan puheesta saivat Bidenin kaksi suurta visiota: American Jobs Plan eli työ- ja infrastruktuuripaketti ja American Families Plan eli perheisiin ja koulutukseen keskittyvä sijoitussuunnitelma.

Työ- ja infrastruktuuripaketti on noin kahden biljoonan dollarin sijoitus, joka pitää sisällään rahoitusta pitkään listaan infrastruktuurihankkeita, alkaen teiden ja siltojen kunnostuksesta ja päättyen asuntorakentamiseen. Ohjelma on tärkeä osa Bidenin ilmastopolitiikkaa, sillä se pitää sisällään useita kannustimia (siirryt toiseen palveluun) ja suoraa rahoitusta energiakäänteen vauhdittamiseksi.

Perheisiin ja koulutukseen keskittyvä sijoitussuunnitelma on 1,8 biljoonan dollarin suunnitelma (siirryt toiseen palveluun). Se muun muassa rahoittaisi amerikkalaislasten esikoulua sekä korkeakouluopintoja. Biden kaavailee rahoittavansa paketin nostamalla kaikista rikkaimpien amerikkalaisten veroprosenttia.

Kumpikin suunnitelma liittyy tiiviisti Bidenin vaalilupauksiin, joita presidentti on toteuttanut täsmällisesti. Infrastruktuuriohjelma on merkittävä osa ilmastopolitiikkaa, jonka Biden lupasi panna presidenttinä päätöksenteon keskiöön. Perhe- ja koulutusohjelman luonnos kuului sekin Bidenin kunnianhimoisiin lupauksiin jo ennen vaaleja.

Lisäksi paketit ovat malliesimerkki Bidenin hallinnon valitsemasta strategiasta, joka karttaa amerikkalaisia kaikkein jyrkimmin jakavia kysymyksiä.

Republikaaniedustajia kuuntelemassa presidentti Joe Bidenin puhetta Yhdysvaltain kongressissa keskiviikkona. Koronarajoitusten takia puhetta seurasi salissa vain parisataa lainsäätäjää ja muuta vierasta. Kuva: Jonathan Ernst / EPA

Vaikka valtion rooli ja rahankäyttö jakavat puolueita jyrkästi, jos amerikkalaiset ovat jostain suunnilleen yhtä mieltä, niin siitä että keskiluokan asemaa pitää parantaa. Juuri tällä kulmalla hallinto nyt kaupittelee paketteja kansalle.

Aiemmin Biden puski läpi laajan koronatukipaketin, American Rescue Planin, joka meni läpi senaatista ilman ainoatakaan republikaaniääntä.

Bidenin hallinnon mukaan kyseessä on silti puoluerajat ylittävä lakipaketti, koska mielipidemittauksissa myös republikaaniäänestäjät tukivat jonkinlaista koronatukea. Samalla tavalla nyt on tavoitteena ainakin mielipidemittauksissa näkyvä (siirryt toiseen palveluun)kansallinen tuki.

Keskiluokan asemasta on helpompi puhua kuin esimerkiksi poliisivoimien uudistuksesta, aselaeista tai rasismista, jotka jäivät kaikki keskiviikon puheessa sivuhuomioiksi.

Ennen puhetta mediassa spekuloitiin, kuinka paljon Biden aikoo puhua esimerkiksi poliisiuudistuksen tarpeesta. Tummaihoiset amerikkalaiset ovat demokraattien tärkeä äänestäjäblokki, jonka merkityksen Biden tunnusti heti tultuaan valituksi.

Toistaiseksi mustien äänestäjien intressit eivät ole näkyneet Bidenin prioriteettilistalla kovin korkealla; presidentti ei ole laittanut painoarvoaan peliin poliisiuudistuksen edistämiseksi.

Samoin demokraattien äänestäjäkunta on ollut pettynyt Valkoisen talon hillittyyn reaktioon, kun Georgian osavaltiossa hyväksyttiin kuukausi sitten uusia äänestysrajoituksia. Rajoitteiden nähtiin laajalti pyrkivän vaikeuttamaan nimenomaan afroamerikkalaisten äänestysmahdollisuuksia.

Keskiviikkona Biden puhui ylätasolla demokratian suojelemisesta, mutta keskittyi vain ulkoisiin uhkiin. Tärkeitä kysymyksiä löytyisi kotimaastakin.

Mielipidekyselyt näyttävät, että Yhdysvallat on yhä äärimmäisen jakautunut: Biden on demokraattien keskuudessa suosittu, kun taas republikaaniäänestäjät vastustavat. Osa ei edes suostu hyväksymään presidentinvaalien tuloksia.

Vaikka Biden on saanut presidenttinä jo ensimmäisen sadan päivänsä aikana häkellyttävän paljon aikaiseksi, yhtenäisyyden tavoittelu kovia aiheita kiertelemällä ei näytä toimivan.

Voit katsoa alta Bidenin puheen kokonaisuudessaan kohdasta 16.48 alkaen:

Lue myös:

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast: Biden lupasi kautensa aluksi pyyhkiä Trumpin jäljet 100 päivässä, mitä tällä tarkoitettiin ja miten lupaukset etenevät?

Joe Biden on ollut 100 päivää Yhdysvaltojen presidentti. Biden lupasi kääntää maan uudelle kurssille Trumpin kauden jäljiltä, mutta ovatko lupaukset onnistuneet? USA:n presidentteihin ja politiikkaan erikoistunut Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta kertoo Marjukalle ja Samille, miten maata johdetaan nyt.
.
.