Hyppää sisältöön

Lapin pohjavesialueilla tehdään tänä keväänä ja kesänä maastotutkimuksia

Pohjavesialueita on Lapin alueella runsaasti, ja luokittelutyötä jatketaan Lapissa vielä lähivuosien ajan.

Maaperäkairaukset alkavat toukokuussa Inarista ja maastossa tehdään maaperäkairauksia, maastotarkasteluja ja lähdeinventointeja. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Lapin ELY-keskus tekee kuluvan kevään ja kesän aikana pohjavesialueiden maastotutkimuksia eri puolilla Lappia. Maastotutkimuksia tehdään Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kolarin, Muonion, Sallan, Savukosken ja Utsjoen pohjavesialueilla, ELY.keskus kertoo tiedotteessaan.

Maaperäkairaukset alkavat toukokuussa Inarista ja maastossa tehdään maaperäkairauksia, maastotarkasteluja ja lähdeinventointeja.

Maaperäkairausten tavoitteena on saada lisätietoja pohjavesialueiden soveltuvuudesta vedenhankintaan. Kairauksen yhteydessä pohjavesialueelle asennetaan tarvittaessa pohjaveden havaintoputki. Maanomistajiin ollaan yhteydessä ennen tutkimusten suorittamista.

Maastossa kuljetaan jalan, eivätkä maastotarkastelut tai lähdeinventoinnit jätä maastoon jälkiä. Maastotarkasteluja tehdään ensisijaisesti Kittilän, Kolarin ja Muonion pohjavesialueilla ja lähdeinventointeja Enontekiön, Kolarin ja Savukosken pohjavesialueilla.

Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta säädetään vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annetussa laissa. ELY-keskukset vastaavat pohjavesialueiden kartoituksesta ja luokituksesta sekä pohjavesialuetiedon ylläpidosta.

Pohjavesialueita on Lapin alueella runsaasti, ja luokittelutyötä jatketaan Lapissa vielä lähivuosien ajan. Kaivosalan vaikutukset Lapin pohjavesialueisiin ovat nousseet myös viime vuosina huolen aiheeksi.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.