1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Päivystävä sairaala / terveyskeskus

Lasten perusturvallisuus huolettaa perukassa – Kainuun sote rauhoittelee päivystyskeskustelua

Kainuun soten hallituksen viime viikon päätös lopettaa viikonloppuvastaanotto Kuhmon ja Suomussalmen terveyskeskuksista on aiheuttanut laajaa keskustelua. Asukkailla on myös huolta turvallisuudesta ja palvelujen tasosta.

Kuhmon ja Suomussalmen terveysasemien viikonloppujen vastaanottotoiminta päättyy toukokuun lopussa. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Kainuun sote haluaa rauhoittaa keskustelua Kuhmon ja Suomussalmen viikonloppupäivystyksien loppumisesta. Samalla sote painottaa ettei päivystävä apu muutu kainuulaisille.

Tälläkin hetkellä henkeä uhkaavassa tai muuten vakavassa tilanteessa on soitettava hätänumeroon 112, joka hälyttää paikalle ensihoitoyksikön eli ambulanssin. Ensihoitajilla on suora yhteys päivystyslääkäriin ja heillä on myös tarvittavat laitteet ja lääkitys hoidon aloittamiseksi tapahtumapaikalla.

Kainuussa tapaturmat, onnettomuudet ja sairauskohtaukset hoidetaan jo nyt Kainuun keskussairaalassa, jossa on aina laitteet ja ammattilaiset tutkimuksia sekä hoitoa varten. Tähän hoitoketjuun paikallisten terveysasemien viikonloppuvastaanotot tai niiden poistuminen ei tuo muutosta.

Terveyskeskustoiminnan vastuualuepäällikkö Arja Horto ymmärtää hyvin kuntalaisten kysymykset ja tuohtumuksenkin. Kiireettömän hoidon viikonloppuvastaanotot eivät ole hänestä turvallisuuskysymys, joten tältä osin ei ole aihetta huoleen.

Viikonloppukäynnit Suomussalmella ja Kuhmossa ovat vähentyneet kymmeniä prosentteja

Kainuulaiset perheet ovat pohtineet, kuinka jatkossa hoidetaan esimerkiksi lasten äkilliset sairastumiset, joissa hakeudutaan vastaanotolle.

Sote kertoo, että muun muassa korvatulehdusten hoitosuositukset ovat muuttuneet kipulääkkeisiin antibioottien sijasta, jolloin lääkärissä käynti ei ole tarpeellista.

Ensihoitoyksikön hoitajat pystyvät myös pieniin hoitotoimiin, kuten haavanhoitoon tai vastaaviin toimiin ilman vastaanotto- tai päivystyskäyntiä. Tai arvionsa mukaan kuljettavat päivystykseen jatkohoitoa varten.

Kainuun soten terveysjohtaja Olli-Pekka Koukkari summaa, että viikonloppukäynnit Suomussalmella ovat neljässä vuodessa vähentyneet 45 prosenttia, samalla kun puhelut ovat lisääntyneet lähes nelinkertaisesti.

Kuhmossa käyntien osuus on vähentynyt 40 prosenttia ja puheluiden osuus on kaksinkertaistunut samalla ajanjaksolla. Käyntejä on kummassakin toimipisteessä vuonna 2020 ollut keskimäärin 200 kuukaudessa arkipäivien ulkopuolella.

Terveyskeskuslääkäri Pertti Pasanen Suomussalmelta summaa, että ei-kiireellisissä tapauksissa hoito voidaan aloittaa arkipäivänä, joten viikonloput eivät ole ratkaisevia.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.