1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentoliikenne

Savun haju pakotti Finnairin koneen äkkilaskuun Kööpenhaminassa viime viikonloppuna – viestintäpäällikkö: "Vika ja tilanne ei ole yleinen"

Haju levisi Lontoosta lähteneen koneen matkustamoon ja sen lähteeksi paljastui ohjaamossa vikaantunut näyttö. Tilanteesta ei aiheutunut vaaraa matkustajille, joita oli koneessa yli 140.

Hätälaskun tehnyt kone oli Airbus A321. Kuvassa Finnairin koneita Helsinki-Vantaalla lokakuussa 2020. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Finnairin lennolla AY1338 Lontoosta Helsinkiin koettiin viime lauantaina uhkaava tilanne.

Airbus A321 lähti Lontoosta seitsemän jälkeen illalla ja noin puolivälissä matkaa ohjaamoon ja matkustamoon levisi savun hajua.

Varotoimenpiteenä kone ohjattiin lähimmälle kentälle eli Kööpenhaminaan, jonne laskeuduttiin noin 20 minuutin kuluttua siitä, kun savun haju havaittiin.

Varsinaisia hätälaskuvalmisteluita ei matkustamossa tehty, ja lento laskeutui Finnairin mukaan normaalisti. Matkustajat ohjattiin tämän jälkeen terminaaliin.

Savun lähteeksi paljastui ohjaamossa vikaantunut näyttö. Mekaanikko tutki näytön Kööpenhaminassa ja poisti sen käytöstä, minkä jälkeen kone pääsi jatkamaan matkaansa Helsinkiin aamuyöstä.

142 matkustajaa kuljettanut kone laskeutui lopulta Helsinki-Vantaalle runsaat viisi tuntia jäljessä aikataulusta.

Vastaavat tilanteet ovat Finnairin mukaan harvinaisia. Koronapandemian aikana monet yhtiön koneet ovat seisoneet pitkiä aikoja, mikä on vaatinut erityistä huoltoa. Hätälaskun tehneeseen koneeseen lentokatko ei kuitenkaan ole vaikuttanut.

– Vika ja tilanne ei ole yleinen, ja kyseinen kone on ollut viime kuukaudet normaalisti lentotoiminnassa, kertoo Finnairin viestintäpäällikkö Mari Kanerva sähköpostivastauksessaan Ylelle.

Vuonna 2017 Finnairin kone joutui tekemään hätälaskun Turkuun savun hajun vuoksi. Tuolloin myös matkustajat evakuioitiin koneesta liukuja pitkin.

Vuonna 2018 matkustajat evakuoitiin Helsinki-Vantaalla Czech Airlinesin koneesta savun hajun takia jo ennen lähtöä.

Lue seuraavaksi:

Finnair tavoittelee kymmenien miljoonien säästöjä – otetaanko eurot lentäjien palkoista?

Finnair suunnittelee sähkölentokoneiden tilaamista lyhyille reiteille

Finnair romuttaa Helsinki-Vantaalla matkustajakoneen: "Siitä saa vaikka hyviä juomatölkkejä"