Hyppää sisältöön

Saimaalla osa kuuteista kuolee pesään talven aikana, tänä vuonna näin kävi vain viidelle kuutille

Pesiin kuolleiden kuuttien määrä vaihtelee vuosittain ja usein syynä ovat petoeläimet. Alustavien tietojen mukaan saimaannorpan pesintä näyttäisi tänä vuonna sujuneen melko hyvin.

Tämä kuutti löytyi maaliskuussa kuolleena Yövedeltä Mikkelistä. Pesän vieressä ollut kuutti on arviolta muutaman viikon ikäinen uros ja se painoi ilman päätä noin 6 kiloa. Pesän katto oli kaivettu auki ja kinoksen päällä oli kahden ketun jäljet. Kuva: Risto Eronen

Saimaannorpan tämän kevään pesälaskennoissa on löytynyt viisi kuollutta kuuttia. Muutamassa pesästä kuolleina löytyneessä kuutissa näkyi petoeläimen raatelujälkiä.

Kuolleet kuutit löytyivät eri puolilta Saimaata (siirryt toiseen palveluun) muun muassa Rantasalmen Haukivedeltä, Savonlinnan Haapavedeltä sekä Joutenvedeltä Enonkoskelta.

Elävien kuuttien määrää ei vielä ole julkaistu, sillä pesälaskennan tulokset tarkentuvat lähiviikkona. Jäiden lähdettyä rannoilta sukeltajat käyvät vielä tarkistamassa pesäpaikkoja ja keräävät jatkotutkimuksia varten kuolleita kuutteja, hylkeiden istukoita ja karvatuppoja.

Istukoiden avulla selvitetään muun muassa emosta kuutille siirtyviä vierasainepitoisuuksia. Istukka löytyy valtaosasta niistä pesistä, joihin on syntynyt kuutti.

Pesiin kuolleiden kuuttien määrä vaihtelee (siirryt toiseen palveluun)vuosittain. Huonoina vuosina pesään kuolleita kuutteja on löytynyt pitkälti toistakymmentä.

Yhtä selkeää syytä pesäkuolemille ei ole. Osan kuuteista tappaa petoeläimet kuten kettu, osa kuolee ilman näkyvää syytä. Myös ihmisen aiheuttama häiriö pesän lähellä voi saada emon hylkäämään pesän ja poikasensa, jolloin kuutti kuolee ilman emon hoivaa.

Tänä vuonna alustavien tietojen perusteella saimaannorpan pesintä näyttäisi onnistuneen siis melko hyvin.

Voit keskustella aiheesta 1.5.2021 klo 23.00 saakka.

.
.