Hyppää sisältöön

Korkeakoulujen todistusvalinnan hitaus harmittaa hakijoita – katso, milloin yliopistojen kilpailtujen alojen valinnat valmistuvat

Yliopistoihin hakevat pänttäävät taas pääsykokeisiin vaikka valtaosa valitaan todistuksilla. Selvitimme, milloin todistusvalinnat valmistuvat aloilla, joissa opiskelupaikan saaminen on vaikeinta. Tieto voi tulla vain päivää ennen pääsykoetta.

Helsinkiläinen Iida Koponen valmistautuu kauppatieteellisen alan pääsykokeeseen Ressun lukiossa, josta hän valmistuu ylioppilaaksi tänä keväänä. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Helsinkiläistä tämän kevään ylioppilasta Iida Koposta harmittaa. Hän on yksi niistä lukuisista nuorista, joka valmistautuvat kuumeisesti yliopiston pääsykokeisiin.

Koponen sanoo, että hän ymmärtää vasta nyt, miksi abit ovat niin stressaantuneita.

– Tuntuu, että pitäisi valita, panostaako kirjoituksiin satasella vai säästääkö voimia pääsykokeisiin. Ei millään jaksa lukea molempiin kunnolla.

Laajan todistusvalinnan myötä pääsykokeisiin lukemisen piti vähentyä kun yli puolet korkeakoulujen uusista opiskelijoista valitaan todistusarvosanojen perusteella.

Etenkin kilpailluille aloille hakevista moni kuitenkin joutuu viettämään ainakin osan kevättä nenä kiinni kirjoissa, sillä tieto todistusvalinnoista tulee vain hieman ennen pääsykoetta.

Hyvä todistus on tulossa, mutta äidinkieli ei mennyt suunnitelmien mukaan.

IIda Koponen

Koposelle selvisi pääsiäisen alla, että alustavien tulosten perusteella ylioppilastutkinnon arvosanat eivät ehkä olekaan täysin odotusten mukaisia. Hän odotti aiempien kolmen laudaturin lisäksi kevään kirjoituksista kahta eximiaa.

– Hyvä todistus on tulossa, mutta äidinkieli ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan. En tiedä, mikä siinä meni niin pieleen

Koposen mukaan arvosanarivin pitäisi olla “aika täydellinen”, jotta hän varmasti pääsisi ykköstoiveeseensa, Aalto-yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä.

En olisi jaksanut aloittaa niin pian ylppäreiden jälkeen, palautuminen oli ihan kesken.

Iida Koponen

Hän joutuu odottamaan ylioppilastutkinnon arvosanojen valmistumista muiden kevään kirjoittajien tavoin toukokuun 18. päivään asti. Opintopolku-palveluun (siirryt toiseen palveluun) tiedot tulevat 19. toukokuuta.

– Jos silloin tulisi tieto eximioista, niin olen miettinyt, että siinäkö vaiheessa uskallan lopettaa lukemisen.

Paikan saaminen todistusvalinnassa ratkeaa viimeistään toukokuun lopussa. Jos siinä ei tärppää, on osaaminen näytettävä pääsykokeessa 8. kesäkuuta.

– Oli iso pettymys, että joudun lukemaan pääsykokeisiin. En olisi jaksanut aloittaa niin pian ylppäreiden jälkeen, palautuminen oli ihan kesken. Otan nyt vähän rennommin, ei tästä muuten tule mitään.

Jos Aalto-yliopiston ovet eivät aukea, Iida Koponen on valmis lähtemään opiskelupaikan vuoksi Tampereelle tai Turkuun, sillä hän ei aio pitää välivuotta. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

– Pääsykoe on monvalintakysymyksiä, siinä vaaditaan erilaista osaamista kuin lukiossa. Vaikka kokeen pitäisi pohjautua kolmeen lukion kurssiin niin kokeen vaatimustaso ylittää ne.

Koponen on kuitenkin tyytyväinen siihen, että saa todistusvalinnan tulokset todennäköisesti ainakin viikkoa ennen pääsykoetta. Monella muulla isolla hakupainealalla tietoa joutuu jännittämään aivan kokeen kynnykselle asti.

Olen mieluummin "kauppisporukassa", jos lääkisestä tai oikiksesta tulee todistusvalinnan tulokset vasta päivää ennen koetta.

Iida Koponen

Hän arvioi, että etenkin oikeus- ja lääketieteellisiin hakevilla odottaminen on vielä rankempaa.

– Olen mieluummin tässä "kauppisporukassa", jos lääkisestä tai oikiksesta tulee todistusvalinnan tulokset ehkä vasta päivää ennen koetta. Minulla on kuitenkin viikko aikaa puristaa, jos ei pääse todistuksella.

– Luulisi, että nykymaailmassa voisi saada tulokset nopeasti.

Iida Koponen ei luota siihen, että lukiokurssien kertaaminen riittää valintakokeessa. Hän osallistuu myös valmennuskurssille. Opiskelua tukee se, että vanhalla koululla on myös muita pääsykokeisiin valmistautuvia. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Amkeissa todistusvalinnat voivat olla tiedossa nopeasti

Koposen ja muiden todistusvalintoja odottavien toive tulosten kiirehtimisestä on korkeakouluilla hyvin tiedossa.

Ne julkaisevat todistusvalinnan tulokset heti kun se on mahdollista, viimeistään toukokuun loppuun mennessä.

– Tulokset saadaan mahdollisesti julkaistua jo aiemmin, 18.–28.5. välisenä aikana, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan eikä mitään yllättävää tule, kertoo AMK-opiskelijavalinnat-konsortion projektipäällikkö Marko Borodavkin.

Ammattikorkeakoulujen ensimmäiset valintakokeet järjestetään 31. toukokuuta ja viimeiset 8. kesäkuuta.

Ammattikorkeakoulujen sähköinen valintakoe sisältää kaikille aloille yhteisiä osioita ja alakohtaisia osioita. Ennakkomateriaalia ei ole, mutta kokeisiin osallistujille on tarjolla kaupallisia valmennuskursseja.

Oikis avaa yliopistojen todistusvalintatulpan

Yliopistoissa valintakokeita järjestetään aikaisemmin kuin ammattikorkeakouluissa. Todistuksella on vaikeinta päästä kaikkein kilpailluimmille aloille.

Nyt monet hakijat pelkäävät, että pisterajat nousevat viime vuodesta. Tuolloin todistuksella valittujen määrää lisättiin koronapandemian vuoksi.

Tänä vuonna isojen hakupainealojen kokeista on ensimmäisenä oikeustieteellisen alan valintakoe maanantaina 24. toukokuuta.

Tämän vuoksi oikeustieteen todistusvalinnat pyritään saamaan valmiiksi ensimmäisenä. Kun tiedot todistusarvosanoista tulevat Opintopolku-palveluun 18. toukokuuta alkavat “valinta-ajot”.

Ne vievät arvolta 3–5 päivää, kertoo oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan (siirryt toiseen palveluun) koordinaattori Kirsi Kaljunen Itä-Suomen yliopistosta.

– Jos kaikki menee hyvin ja tiedot ylioppilastodistusten arvosanoista tulevat ajoissa.

Kaljunen ei uskalla sanoa tarkkaa päivää valintojen valmistumiselle. Tavoite on, että tieto saataisiin valituille ennen maanantaita.

Siihen mennessä suurin osa opiskelemaan pyrkivistä noin 6 000 hakijasta on päntännyt kolmea pääsykoekirjaa kuukauden ajan.

Oikeustieteellisiin valitaan todistusten perusteella muista aloista poiketen 40 prosenttia uusista opiskelijoista.

Oikeustieteessä pääsykokeen kysymykset perustuvat kolmeen kirjaan, joissa on luettavaa runsaat 300 sivua. Kirjat julkaistaan kuukausi ennen koetta. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Lääkisvalinnat heti oikiksen jälkeen

Lääketieteellisen alan (siirryt toiseen palveluun) valinnat ovat vuorossa vasta kun oikeustieteen valinnat ovat valmiina. Pääsykoe järjestetään tiistaina 25. toukokuuta heti aamulla.

– Aikataulu on todella tiukka. Pyrimme saamaan valinnat valmiiksi ennen koetta. Viime vuonna onnistuttiin siinä, kertoo yhteisvalintakoordinaattori Minna Hallia Turun yliopistosta

Viime keväänä hakijat saivat tiedon pääsykoetta edeltävänä päivänä. Tuolloin lääketieteiden todistusvalinnat tehtiin hakupainealoista ensimmäisenä ja aikaa kului viikon verran.

Todistuksella valitaan 51 prosenttia uusista alan opiskelijoista. Yleislääketieteeseen on hakijoita noin 7 000, hammaslääketieteelliseen runsaat 1 500 ja eläinlääketieteelliseen 1 600.

Tänä vuonna hakijat ovat voineet hakea samalla kertaa yleislääketieteeseen ja eläinlääketieteelliseen tai hammaslääketieteellisen ja eläinlääketieteelliseen.

Hallia ei usko haun lisävaihtoehtojen hidastavan todistusvalintaa.

Lääketieteellisen alan pääsykokeeseen osallistuville on ilmoitettu ennakkomateriaaliksi lukion pitkän matematiikan vektorilaskennan perusteet. Ennen käytännön opintoja alalla on päntättävä paljon teoriaa. Kuva: Antti Eintola / Yle

Psykologian ja logopedian valinnat pari päivää ennen koetta

Lääketieteiden jälkeen ovat vuorossa pysykologian ja logopedian valinnat. Niihin pyritään tänä vuonna ensimmäistä kertaa samalla kokeella. Pääsykoe järjestetään 26. toukokuuta.

Valintakoeyhteistyön (siirryt toiseen palveluun) koordinaattori Hanna Marjorantakaan ei halua luvata tarkkaa päivää todistusvalinnan valmistumiselle. Pyskologian ja logopedian valintayhteistyötä koordinoidaan Helsingin yliopistossa.

– Koepäivää edeltävät maanantai tai tiistai voisivat kuitenkin olla realistisia, koska koe on keskiviikkona.

Logopedian uusista opiskelijoista valitaan 70 prosenttia todistuksella ja psykologian 60 prosenttia.

Psykologiaa tai logopediaa pyrkii opiskelemaan yli 9 300 hakijaa. Heistä ainoastaan psykologiaan hakee Marjorannan mukaan noin 6 200 ja pelkästään logopediaan alle 2 000.

Valintakokeessa pärjäämiseksi on luettava ennakkoon seitsemän tieteellistä artikkelia, jotka julkaistiin huhtikuun lopulla.

Diplomi-insinöörien valinnat kokeen kynnyksellä

Myös diplomi-insinööksi haluavien piina päättyy osalta vain vähän ennen 1. kesäkuuta järjestettäviä valintakokeita.

– Jos tietojen siirto sujuu hyvin ja muut alat saavat valintansa tehtyä, me voimme saada todistusvalinnat valmiiksi muutamaa päivää aikaisemmin eli 26. toukokuuta, arvioi DIA-alojen (siirryt toiseen palveluun) yhteisvalintakoordinaattori Hanne Christensen Aalto-yliopistosta.

Christensen sanoo, että yksi valinta-ajo kestää tietokoneella useita tunteja. Järjestelmien kantokyky on rajallinen ja valinnat on myös tarkastettava huolellisesti.

DIA-alan yhteishaussa on hakijoita noin 9 500. Heistä valtaosa, 70–80 prosenttia valitaan todistusarvosanojen perusteella.

Kauppatieteellisen alan pääsykoe koe perustuu kolmeen lukion kurssiin. Osa hakijoista haluaa hioa taitojaan lisäksi kaupallisilla valmennuskursseila. Kuva: Minna Rinta-Tassi / Yle

Kauppiksen valinnat vievät aikaa

Kauppatieteellisellä alalla pääsykokeet ovat 8. kesäkuuta. Tiedot todistusvalinnoista on luvattu hakijoille viimeistään 31. toukokuuta, mutta ne voivat ehtiä tätä aiemminkin.

– Hakukohteiden suuri määrä lisää prosessin pituutta, sanoo kauppatieteellisen alan yhteisvalintakoordinaattori Kirsi Kaljunen.

Viime vuonna tieto valinnoista tuli lähes kaksi viikkoa ylioppilastutkintoarvosanojen julkistamisen jälkeen.

Alan yhteisvalinnassa (siirryt toiseen palveluun) on mukana kymmenen yliopistoa ja hakijoita on noin 13 500. Todistuksella valitaan 60 prosenttia uusista opiskelijoista.

Kaikilla aloilla osa todistuksella valituista osallistuu pääsykokeeseen, jos saatu paikka ei ole mieluinen. Kokeessa voi vielä tavoitella paikkaa ylemmistä hakutoiveista.

Pääsykokeilla valittavat saavat tiedon opiskelupaikasta viimeistään 7. heinäkuuta. Todistusvalinnan ja pääsykoevalinnan varasijoilta hyväksyminen päättyy 2. elokuuta.

Juttuun korjattu klo 11.40 DI-hakukohteiden pääsykokeen ajankohta. Pääsykokeet järjestetään 1. kesäkuuta, ei 28. toukokuuta.

Voit keskustella aiheesta 5. toukokuuta klo 23 asti.

Lue myös: