1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Lähes koko Satakunta palasi koronaepidemian perustasolle – tilanne yhtä hyvä viimeksi tammikuussa

Satakunta on taas koronaepidemian lievimmällä tasolla eli perustasolla. Kokemäki ja Eura ovat kuitenkin leviämisvaiheessa. Rajoituksia aletaan purkaa vähitellen. Esimerkiksi ravintolat saavat huomisesta alkaen olla auki pidempään.

Koronavirus
Satasairaalan katolla oleva kyltti
Satakunnan koronatilanne on parantunut.Jere Sanaksenaho / Yle

Satakunta on palannut koronaepidemian perustasolle Euraa ja Kokemäkeä lukuunottamatta. Satakunta on ollut viimeksi koronaepidemian perustasolla tammikuussa.

THL:n koronakartan mukaan Satakunnassa on todettu kahden viikon aikana 21,8 koronatartuntaa 100 000:a asukasta kohti. Viikko sitten lukema oli lähes 30.

Eurassa ja Kokemäellä virus leviää edelleen muuta maakuntaa voimakkaammin, joten siellä epidemia on edelleen leviämisvaiheessa. Eurassa on kahdessa viikossa todettu 11 tapausta (ilmaantuvuus lähes 96/100 000 asukasta), Kokemäellä kahdeksan (ilmaantuvuus 114). Raumalla tapauksia oli 10 (ilmaantuvuus 25,6) ja Porissa 14 (ilmaantuvuus 16,7).

Yksi osastohoidossa

Viime viikolla maakunnassa todettiin 21 koronatapausta. Näistä tartunnan lähde selvisi 18 tapauksesta.

Kolmasosa tartunnoista on ulkomailta, ja kyse on ulkomaisista työntekijöistä. Työperäisiä tartuntoja oli neljä, neljä tartuntaa oli peräisin samasta taloudesta ja kaksi ystävä- tai lähipiiristä. Varuskunnissa oli yksi, Turusta saatu tartunta.

Päiväkotien ja koulujen kahdesta joukkoaltistuksesta ei ole todettu jatkotartuntoja.

Satasairaalassa on tällä hetkellä yksi koronapotilas. Hän oli tehohoidossa, mutta on nyt vuodeosastolla ja hänen vointinsa on parantunut.

Epidemia ei ole ohi

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä korostaa, että koronan brittimuunnos on nyt valtavirus Satakunnassa. Epidemia ei ole ohi, ja varovaisuutta pitää noudattaa.

Satakunnassa on todettu myös joitakin Etelä-Afrikan muunnoksia. Yhden Intiasta peräisin olevan tartunnan yhteyttä intialaiseen virusmuunnokseen selvitetään THL:n laboratoriossa.

Rajoituksia ja suosituksia puretaan Satakunnassa maltillisesti ja asteittain, jotta tilanne ei pahene uudestaan.

Valtioneuvosto kertoo, että ravintolarajoituksia kevennetään Satakunnassa (siirryt toiseen palveluun). Ravitsemusliikkeet saavat olla huomisesta alkaen auki kello 23 asti ja anniskelu päättyy kello 22. Myös uimahalleja saa avata perustason kunnissa vähitellen.

Vappuna ei yli kuuden henkilön tilaisuuksia

Työryhmä suosittelee, että vappuna ei pidettäisi yli kuuden henkilöön yksityistilaisuuksia. Maanantaista alkaen suositus muuttuu kymmeneen ihmiseen.

Esimerkiksi ylioppilasjuhlien tilanteesta saadaan tarkempaa tietoa vasta 12.5. Jos tilanne kehittyy suotuisasti, rajoituksia lievennetään. Yleisöä voidaan kuitenkin ottaa tilaisuuksiin korkeintaan hyvin rajatusti.

Harrastuspuolellakin tulee vähitellen lievennyksiä rajoituksiin: Alle 12-vuotiaiden ottelu-, kilpailu- ja esiintymistoiminta voidaan aloittaa perustasolla olevilla paikkakunnilla 10.5., jos Satakunta pysyy perustasolla. Rajoitus poistuu sekä sisä- että ulkotiloista. 13–20-vuotiailla sama rajoitus poistuu ulkotiloista, mutta ei sisätiloista.

Tarkemmat rajoitukset ja suositukset voi lukea Satasairaalan sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta Satakunnassa tästä linkistä.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta