1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumahallit ja -areenat

Merenrannalle on rakentumassa konserttien ja tärkeiden päätösten tyyssija – Kotkan kaupunginjohtaja vertaa Lahden Sibeliustaloon: "Varmuudella kiinnostaa"

Kotkan uuden Satama Areenan päätehtävä on isännöidä tapahtumia ympärivuoden. Kaupunginjohtajan mukaan Areenalle halutaan konsertteja, puoluekokouksia ja koripallopelejä.

tapahtumahallit ja -areenat
Kotkan kaupunginvaltuusto päättää tänään areenahankkeen lisärahasta – tällainen Satama Areenasta tulisi
Kotkan kaupunginvaltuusto päättää tänään areenahankkeen lisärahasta – tällainen Satama Areenasta tulisi

– Oma uskoni on vahva, että asiakaskuntaa riittää. Nyt puhutaan aivan uudesta kohteesta, joka varmuudella varsinkin alkuvuosina kiinnostaa tosi paljon. Vastaavan tyyppisiä kohteita ei ole yhtään Kaakkois-Suomessa, sanoo Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

Kotkan kaupunki on käyttänyt Kantasataman kehittämisen suunnitteluun vuosia. Tavoitteena on virkistää kantakaupungin välittömässä läheisyydessä sijaitsevaa aluetta ja lisätä ihmisten kiinnostusta Kantasatamaa kohtaan.

Nyt suunnitelmat ovat konkretisoitumassa, sillä Kantasatamaan ollaan rakentamassa uutta, kymmeniä miljoonia euroja maksavaa tapahtumakeskus Satama Areenaa. Lisäksi alueelle tulee uusi ammattikorkeakoulun kampus sekä täysin uusi matkustajalaivaterminaali suurille risteilyaluksille.

Satama Areenan tärkein tehtävä on toimia tapahtumien järjestyspaikkana ympärivuoden. Sitä kaavaillaan järjestyspaikaksi muun muassa musiikkikonserteille, puolue- ja ammattiliittojen kokouksille, koripallo-otteluille ja e-urheilutapahtumille. Areenaan mahtuisi yhtäaikaisesti noin 3 000 vierasta.

Havainnekuva tapahtumakeskuksesta
Satama Areenassa voidaan muun muassa pelata koripalloa. Havainnekuva.ALA Arkkitehdit

Satama Areena jakaa myös tiloja Kantasatamaan tulevan uuden Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin kampuksen kanssa. Yhteisiä tiloja ovat aulatila, ravintola ja lämpökeskus.

Myös alueelle kaavailtu yrityskeskus tulee hyödyntämään Satama Areenan kokous ja neuvottelutiloja.

– Yrityskeskus vaatii omat tilansa. Suunnitelma on, että se tulisi olemaan hotellin yhteydessä, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo.

Lue lisää: Kansainvälinen hotellioperaattori on kiinnostunut Kotkan Kantasatamasta – taustalla sama kehitysyhtiö, jonka kanssa kaupunki purki aiemmat sopimuksensa

Havainnekuva tapahtumakeskuksesta
Satama Areenaan yleisöä houkutellaan ensisijaisesti lähialueelta ja pääkaupunkiseudulta. Havainnekuva.ALA Arkkitehdit

Kotkan kaupunki on tutkinut vastaavan tyyppisien tapahtumakeskusten vaikutuksia alueen talouteen. Tampereella Tampare-talon vaikutukset ovat noin 49 miljoonaa vuodessa. Hämeenlinnan Verkatehtaalla ja Lahden Sibeliustalolla noin 25 miljoonaa euroa.

Satama Areenan toiminnan ensimmäisinä vuosina aluetalousvaikutukset arvoidaan olevan Kotkan kaupungille noin viisi miljoonaa euroa vuodessa.

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö uskoo, että toiminta voidaan saada Kotkassakin rullaamaan kuin Lahden Sibeliustalossa.

Sirviön mukaan Satama Areenan vetovoimaisuutta tapahtumajärjestäjien silmissä nostaa kaupungin puistot, merellisyys ja merikeskus Vellamon läheisyys.

Kotkan tapahtumakeskus oy:n toimitusjohtaja Minna Nymania haastattelee toimittaja Kirsi Lönnblad.

Satama Areenan taustayhtiö, Kotkan kaupungin omistama, Kotkan tapahtumakeskus oy:n toimitusjohtaja Minna Nyman uskoo, että myös tilan muokkautuvuus houkuttelee tapahtumanjärjestäjiä.

– Tapahtumia varten tarvitaan sekä isoja että pieniä tiloja. Areenassa järjestyvät molemmat, sanoo Nyman.

Nymanin mukaan Areenaan käyttäjät tulisivat ensisijaisesi Kotkaan lähialueilta ja pääkaupunkiseudulta.

Kotkan tapahtumakeskus Satama Areenan työmaa.
Kotkan Kantasatamassa muokataan maaperää valmiiksi Satama Areenan rakennustöitä varten. Areenan rakentamisen on suunniteltu alkavan kesällä. Areena valmistuu Kotkansaarelle merikeskus Vellamon ja kantakaupungin väliin.Antro Valo / Yle

Lisärahasta päätetään tänään

Tänään maanantaina Kotkan kaupunginvaltuusto päättää Satama Areenalle annettavasta 10 miljoonan euron lisärahasta. Lisäraha nostaisi kustannusarvion 35 miljoonaan euroon.

Puolitoista viikoa sitten kaupungin omistama Kotkan julkiset kiinteistöt oy:n hallitus pyysi kaupungilta 10 miljoonan euron sijoitusta yhtiöön. Yhtiö perusteli lisärahan tarvetta Satama Areenan rakennuksen suunnittelu- ja rakennuskustannusten nousulla.

Lue lisää: Satama Areenan miljoonien eurojen lisälaskun aiheutti erikoinen katto, jota kukaan ei halunnut rakentaa – nyt kiirehditään päätöstä: "Muuten hinta karkaa käsistä"

Lue lisää: Kotkan kaupunginjohtaja yllättyi Satama Areenan uusista kustannuksista – 10 miljoonaa on kuitenkin annettava, tai tapahtumakeskus menee jäihin

Satama Areenan valmistuminen keskeytyy hetkellisesti, jos lisärahaa ei anneta tänään. Toimitusjohtaja Minna Nyman kertoo, että muun muassa ravintolapalveluiden kilpailutus seisahtuu, jos lisärahapäätöstä ei tule.

Viikko sitten maanantaina kaupunginhallitus päätti äänestyksen jälkeen, että se esittää valtuustolle 10 miljoonan euron lisäsijoitusta Satama Areenan toteuttamiseen.

Lue lisää: Satama Areenan erikoinen katto ei kiinnostanut rakentajia – nyt kiirehditään 10 miljoonan euron lisärahoituspäätöstä: "Muuten hinta karkaa käsistä"

Lue seuraavaksi