Hyppää sisältöön

Kyyt ovat jo hereillä Lapissa ainakin Rovaniemen korkeudelle asti

Kyykäärmeet ovat heräilemässä talvihorroksestaan. Kuun puolenvälin jälkeen lämpimät säät houkuttivat käärmeet lämmittelemään auringonvaloon jo Rovaniemen korkeudella. Viikonlopun kylmän sääjakson jälkeen niitä näkee taas talvipesiensä lähellä.

Kyykäärmeet keräävät auringon lämpöä jo Lapissa asti
Kyykäärmeet keräävät auringon lämpöä jo Lapissa asti

Kävimme Rovaniemen Vaaralassa Matkavaaran rinteillä katselemassa keväisiä kyykäärmeitä valokuvaaja Marko Junttilan kanssa. Kuuntele haastattelu Yle Areenasta.

Suomessa kyytä tavataan lähes koko maassa. Lappiinkin kyy on levittäytynyt Ounastunturin ja Saariselän korkeudelle saakka.

Ravintonaan kyyt käyttävät etenkin myyriä, hiiriä ja päästäisiä. Niiden lisäksi ne syövät sisiliskoja ja sammakoita sekä harvemmin linnunpoikasia ja -munia.

Tavanomaisen aterian jälkeen kyy sulattelee saalistaan pari päivää. Sulattelun alkupäivinä kyyn liikkuminen on vaivalloista.

Kyyn suurimpia luontaisia vihollisia ovat varpus- ja hiirihaukka sekä muut isot petolinnut. Käärmeenpoikasia saattavat syödä myös muun muassa varis, korppi, naakka ja rastaat. Myös minkki syö kyitä.

Lue lisää

.
.