Hyppää sisältöön

Imatran vastaanottokeskuksessa 34 koronatartuntaa – johtaja: "Kun tartunta tänne pääsee, leviäminen on verrattain helppoa"

Vastaanottokeskuksen johtaja Lauri Perälä kertoi tilanteesta torstai-iltapäivänä suorassa lähetyksessä. Voit katsoa koko haastattelun tallenteena artikkelin lopusta.

Imatran vastaanottokeskuksen johtaja Lauri Perälä kertoo Kalle Schönbergin haastattelussa, millaiset olosuhteet vastaanottokeskuksessa on koronatartuntojen leviämiselle ja millaisia toimenpiteitä tartuntojen vuoksi on nyt tehty.

Imatran vastaanottokeskuksessa todetut koronavirustartunnat ovat muuttaneet tautitilanteen Etelä-Karjalassa.

Vastaanottokeskuksessa on tällä viikolla varmistunut 34 koronatapausta.

Tartuntojen määrä varmistui keskiviikkona tehdyn joukkoseulonnan tulosten valmistuttua. Sitä ennen tartuntoja oli seitsemän.

– Kolmannes vastaanottokeskuksen asukkaista on sairastunut koronaan, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Ville Verta Imatralta.

Tartunnan lähde ei ole tiedossa.

Kolme vastaanottokeskuksen asukasta on näytteenottojen yhteydessä kertonut, että heillä on ollut koronaan liittyneitä oireita jo kaksi viikkoa sitten.

– Kouluikäisten lasten testitulokset ovat olleet negatiivisia, samoin henkilökunnan, sanoo Verta.

Vertan mukaan vastaanottokeskuksen koronatilanne on sikäli hallinnassa, kun kaikki asukkaat on nyt kertaalleen testattu ja he oleskelevat samassa paikassa.

Koko talon väki on asetettu karanteeniin.

– Nythän tilanne on se, että jos kämppäkaverilla on korona, niin altistuneet ovat myös eristyksissä, sanoo Verta.

Keskusmajoitus otollinen leviämiselle

Vastaanottokeskuksen johtajan Lauri Perälän mukaan tieto tartunnoista on otettu vastaanottokeskuksessa vastaan rauhallisesti.

– Asiakkaat ovat ottaneet ohjeet ja tämän tilanteen vakavasti ja toimivat sen mukaan, Perälä kertoo.

Hänen mukaansa vastaanottokeskus on varautunut koronatartuntoihin siitä lähtien, kun koronaviruspandemia alkoi. Keskukseen on esimerkiksi järjestetty eristys- ja karanteenitiloja asiakkaille, jotka normaalisti majoittuvat muiden kuin perheenjäsentensä kanssa.

Tietoa tartunnan alkuperästä ei ole, mutta vastaanottokeskuksen asiakkailla on Perälän mukaan talon ulkopuolisia kontakteja esimerkiksi työ- ja opiskelupaikoilla.

– Kun tartunta tänne keskukseen pääsee, se leviäminen on verrattain helppoa: meillä on keskusmajoitus, jossa on yhteiskäyttötiloja, kuten keittiö.

Koronatartuntojen vuoksi esimerkiksi yleisten tilojen käyttöä rajoitetaan nyt tavallista tiukemmin ja myös henkilökunnan kanssa asiointia rajataan.

Imatran vastaanottokeskus on toiminut vuodesta 2015 lähtien. Turvapaikanhakijamäärän laskemisen vuoksi sen toiminta loppuu syksyllä 2021. Arkistokuva. Kuva: Yle

Ilmaantuvuusluku putosi alkuviikosta alle 50:een

Uusien tartuntamäärien valossa Etelä-Karjala pysyy vielä jonkin aikaa koronapandemian leviämisvaiheessa.

Taudin ilmaantuvuusluku laski Etelä-Karjalassa muutama päivä sitten alle 50:een.

– Yleensä suositellaan noudatettavaksi sellaista linjausta, että kun ilmaantuvuusluku on alle 50 vähintään kaksi viikkoa trendi on laskeva. Se, että luku on mennyt juuri alle viidenkymmenen ei riitä, sanoo Eksoten tartuntatautien ylilääkäri Sami Raasakka.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tartuntatautirekisterin ilmaantuvuusluku kertoo tapausten määrän suhteutettuna alueen väestöön 100 000 asukasta kohden.

Torstaina 29.4. koronan ilmaantuvuusluku on Etelä-Karjalassa 48,0.

Ilmaantuvuusluku tulee varmuudella nousemaan Imatran vastaanottokeskuksen tartuntojen vuoksi.

Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmä arvioi ensi viikolla, onko Etelä-Karjala edelleen koronapandemian leviämisvaiheessa vai onko maakunnassa siirrytty alemmalle tasolle eli kiihtymisvaiheeseen.

Kalle Schönberg haastatteli Imatran vastaanottokeskuksen johtaja Lauri Perälää suorassa lähetyksessä kello 16.
.
.