1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koira

Huippunuuskija Aino on Suomen kovin ruokakoira – käräyttänyt jo yli 2 000 kiloa kiellettyjä ruokia, joita yritetään tuoda laittomasti rajan yli

Suomeen yritetään jatkuvasti tuoda elintarvikkeita, jotka voivat pahimmassa tapauksessa levittää erittäin vaarallisia eläintauteja.

Aino on kultainennoutaja, joka työnä on haistella tavaroita Nuijamaan raja-asemalla. Kuva: Sirkka Haverinen/Yle

Kultainennoutaja Aino nuuhkii henkilöautoa, joka on hetki sitten tullut Venäjältä Suomeen. Aino on innoissaan, ja se selvästi pitää työstään.

Kun Ainon nenä haistaa kielletyn elintarvikkeen, jähmettyy Aino paikoilleen. Silloin avuksi tulee tullitarkastaja Seija Kontunen. Hän tarkistaa, mitä tavaraa Aino on löytänyt.

Työstään Aino tietää saavansa palkinnon, mikä luonnollisesti kannustaa Ainoa entistä hanakammin kiellettyjen elintarvikkeiden etsintään.

Tullikoira Aino Nuijamaan raja-asemalta.
Aino näyttää, miten töitä tehdään.

Tullilla on tällä hetkellä kaksi ruokakoiraa. Ainon työpaikka on Suomen kaakkoisrajalla, pääasiassa Lappeenrannan Nuijamaan raja-asemalla.

Toinen ruokakoira, Rico, työskentelee Helsinki–Vantaan lentoasemalla.

Lappeenrannassa Aino-koiran tehtävänä on etsiä laittomasti maahan tuotuja elintarvikkeita. Niitä ovat kaikki maito- ja lihatuotteet.

Suomeen ei saa Venäjältä tuoda edes eväsleivän välissä olevaa juusto- tai makkarasiivua. Ne pitää rajalla joko syödä tai luovuttaa tullin haltuun.

Taudit pelkona

Kaikkien liha- ja maitotuotteiden tuonti Suomeen Venäjältä sekä muista EU:n ulkopuolisista maista on kielletty. Kielto ei kuitenkaan koske Norjasta, Islannista ja Sveitsistä Suomeen tuotuja elintarvikkeita.

Suomeen ei siis saa tuoda muun muassa makkaraa, juustoa, lihasäilykkeitä tai edes evääksi otettua maitopurkkia.

Lihaa tai lihajalosteita ei saa tuoda, koska niiden mukana saattaa levitä afrikkalainen sikarutto. Sen saapuminen Suomeen saattaisi merkitä kuoliniskua suomalaisille sikaloille.

Maitotaloustuotteiden mukana saattaa puolestaan levitä esimerkiksi suu- ja sorkkatauti.

Tullitarkastaja Seija Kontusen ja ruokakoira Ainon työpaikka on Nuijamaan raja-aseman tullissa Lappeenrannassa. Kuva: Sirkka Haverinen/Yle

Kieltoa Suomen rajoilla uhmataan, sillä pelkästään viime vuonna tulli otti talteen lähes 6 000 kiloa kiellettyjä elintarvikkeita.

Lappeenrantalainen Aino-koira on tehnyt näistä löydöistä merkittävän osan. Reilun kahden työvuotensa aikana se on hajuaistillaan löytänyt yli 2 200 kiloa luvattomia elintarvikkeita, mikä tekee siitä varsinaisen huippunuuskijan.

Helsinki-Vantaalla työskentelevä Rico on reilussa vuodessa löytänyt hieman yli 1 000 kiloa. Siellä tosin haisteltavaa ei ole ollut yhtä paljon kuin Nuijamaalla.

Ainoa kehutaan rauhalliseksi koiraksi, minkä takia matkustajatkin antavat mielellään työrauhan. Kuva: Sirkka Haverinen/Yle

Ruokakoira Aino nuuhkii nopeasti sinisen henkilöauton. Peräkontin kohdalla se pysähtyy, ja kuono on kiinni takaluukussa. Se on haistanut jotakin.

– Ainolla on passiivinen ilmaisu. Se ikään kuin jäätyy hajun lähteelle, minkä jälkeen se kuonollansa osoittaa hajun suuntaan, kertoo Ainon koiraohjaaja, tullitarkastaja Seija Kontunen.

Nyt Aino on 4-vuotias. Työnsä se aloitti vuoden ja 5 kuukauden ikäisenä.

Reilu vartti kerrallaan

Tällä hetkellä itärajalla on hiljaista, koska koronarajoitusten takia rajan yli pääsee vain rahtiliikenne ja vähäinen määrä muuta liikennettä. Rajanylittäjien määrä on murto-osa normaaliaikaan verrattuna.

Siitä huolimatta tänäkin vuonna Aino jo löytänyt lähes 200 kiloa laittomia elintarvikkeita.

– Paras palkinto sille on pallo, joka motivoi sitä suuresti. Tilanteen mukaan annetaan vähän namia tai palkkioksi pelkkää kiitosta. Pallo voi kiihdyttää sitä liikaa, joten aina sitä ei voi pallolla palkita, kertoo Ainon ohjaaja, tullitarkastaja Seija Kontunen.

Aino tekee yhtä pitkää työpäivää kuin ohjaajansa. Tosin koko aikaa Aino ei jaksa eikä kykene etsimään.

– Koira jaksaa suunnilleen 20 minuuttia täysipainoisesti haistella. Sitten pitää levätä.

Vaikka kiellettyjä elintarvikkeita yritetään tuoda maahan vuosittain tuhansia kiloja, ei aina ole kyse tahallisuudesta. Taustalla on myös tietämättömyyttä.

– Varsinkaan venäläisillä matkustajilla ei ole tietoa kielloista ja rajoituksista. Paljon on myös ajattelemattomuutta – matkan aikana tarvitaan matkaeväitä, sanoo Nuijamaan tullin päällikkö Petri Kukkonen.

Siksi raja-asemilla on lisätty tiedottamista siitä, mitä saa tuoda ja mitä ei. Pari vuotta sitten raja-asemille tulivat erityiset jäteastiat, joihin matkustajat voivat jättää laittomat elintarvikkeet ilman seuraamuksia.

Sakkoja rangaistukseksi

Jos elintarvikkeita ei itse suostu luovuttamaan, tullivirkailija tekee haltuunottopäätöksen.

– Meillä on ison pakastekontit, joihin elintarvikkeet pakataan. Kun tavaraa on tarpeeksi, ne lähtevät ongelmajätelaitokselle hävitettäväksi, kertoo Kukkonen.

Toisinaan myös rekkakuskeilla on kiusaus tuoda Venäjältä Suomeen elintarvikkeita, ettei niitä tarvitsisi kiireisen matkan aikana ostaa Suomesta. Matka määränpäähän saattaa olla pitkä.

Ensimmäisestä kiinni jäämisestä selviää yleensä huomautuksella, mutta sen jälkeen sakkoja voi olla luvassa.

– Toistuvasta tai törkeästä kiellon rikkomisesta voi saada sakot lievästä salakuljetuksesta. Keskimäärin se on 12 päiväsakkoa, kertoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen.

Sulander-Seppänen muistuttaa, että myöskään internetin tai muuten postimyynnin kautta ei saa kielletyistä maista tilata liha- ja maitotaloustuotteita. Tuontirajoitukset koskevat myös lemmikkien ruokia.

Tullitarkastaja Seija Kontunen ja ruokakoira Aino tekevät töitä yhdessä. Kuva: Sirkka Haverinen/Yle

Tullitarkastaja Seija Kontunen avaa sinisen henkilöauton takaluukun. Aino-koira hyppää takakonttiin ja merkitsee kuonollaan kaksi muovikassia.

Kassista löytyvät iso juustokimpale, vakuumissa oleva makkarapötkö sekä kanankoipia rasiassa. Toisessa kassissa on raakaa lihaa.

Koiran nenä on niin tarkka, ettei ruokaa kannata piilotella auton rakenteisiin.

– Ei ole niin tiivistä paikkaa, mistä Aino ei olisi elintarvikkeita löytänyt. Myös säilyketölkkeihin ja vakuumiin säilötyt tuotteet löytyvät, kertoo Seija Kontunen.

Sirkka Haverinen taposi Ainon hoitajan, tullitarkastaja Seija Kontusen.

Tarkemmat tiedot Suomen maahantuontirajoituksista saat Ruokaviraston (siirryt toiseen palveluun) ja Suomen tullin (siirryt toiseen palveluun) sivuilta.