1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vappu

Kylmä, korona ja Koukkari suitsivat Kainuussa vapun juhlintaa – pandemiapäällikkö: "Juhlat kuplissa, ja kuplat simassa"

Vappua vietetään Kainuussa koleassa säässä. Viranomaisten toive on, että vappua juhlivat pysyisivät omassa kuplassaan. Tulevan kesän rajoitusten vapautuminen riippuu yksittäisten ihmisten kokoontumisesta tai kokoontumatta jättämisestä.

Vappu
Vappupalloja Tampereen Tammelantorilla.
Yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin voi kokoontua Kainuun kuntien alueilla korkeintaan 20 henkilöä. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston määräämät kokoontumisrajoitukset ovat voimassa 2. toukokuuta saakka.Maria Salovaara / Yle

Vapun juhlintaan Kainuussa toivotaan malttia. Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari sanoo, että tulevan kesän rajoitusten vapautuminen riippuu hyvin paljon yksittäisten ihmisten kokoontumisesta tai kokoontumatta jättämisestä.

– Jos nyt maltetaan, se mahdollistaa kesätapahtumien järjestämisen. Jos mennään huonoon suuntaan, sisätapahtumia ei pidetä ollenkaan ja ulkona kokoonnutaan rajoitetusti.

Koukkari sanoo, että vappuna pätee sama oman arkipiirin kupla-ajattelu kuin muinakin korona-ajan juhlapyhinä.

– Juhlat omissa kuplissa, ja kuplat simassa, Koukkari summaa.

Myös poliisi kehottaa vapun juhlijoita noudattamaan voimassa olevia kokoontumisrajoituksia ja viettämään vappua maltillisesti pienissä porukoissa.

Poliisi valvoo vappuna näkyvästi kokoontumista koskevien rajoitusten noudattamista, mutta muistuttaa, että vastuullinen käyttäytyminen lähtee jokaisesta itsestä.

– Viime vuonna ihmiset kantoivat hienosti vastuunsa ja samaa odotamme myös tänä vuonna, sanoo ylikomisario Arto Autio Oulun poliisilaitokselta.

Yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin voi kokoontua Kainuun kuntien alueilla korkeintaan 20 henkilöä. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston määräämät kokoontumisrajoitukset ovat voimassa 2. toukokuuta saakka.

Poliisi alleviivaa, että vanhempien on syytä muistuttaa nuoria siitä, että myöskään he eivät kokoonnu suurissa ryhmissä julkisilla paikoilla.

– Lisäksi kiinnitämme erityistä huomiota nuorten päihteidenkäyttöön. Siksi etenkin alaikäisten vappusuunnitelmista on hyvä keskustella kotona ja muistuttaa nuoria ja lapsia turvallisesta, korona-ajan mukaisesta vapunvietosta, Autio toteaa.

Kainuun vappusää on kolea

Kainuun vappusäähän kuuluu kylmiä öitä ja auringonpilkahduksia. Päivälämpötilat nousevat vain muutamaan asteeseen viikonloppuna.

– Yöt ovat tosi kylmiä, kuvailee päivystävä meteorologi Iiris Viljanmaa Ilmatieteen laitokselta.

Viljanmaa jatkaa, että Kainuussa tulee mahdollisesti perjantain aikana lumi- tai räntäkuuroja, mutta niiden paikallinen ennustettavuus on heikko.

– Lumi- tai räntäkuurot johtuvat Jäämerellä olevasta matalapaineesta.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.