Hyppää sisältöön

Foliopalloista tuli opiskelijoiden vappuvaruste, mutta heillä on vaativa maku: "Aikuisten pettymys on suurempi, mikäli tiettyä palloa ei saa"

Tämän vuoden hittipalloja ovat Baby Yoda, pinkki kakka sekä metrin korkuinen, iso yksisarvinen. Vappunakin syntyy jätettä, jonka lajitteluun pitäisi muistaa kiinnittää huomiota.

Heli Kahlos esittelee tämän vuoden hittipalloa
Yksisarvispallot ovat pitkään olleet pikkutyttöjen suosiossa, kertoo Heli Kahlos. Ilmapallokauppiaan mukaan foliopallon voi tyhjätä ja käyttää ensi vappuna uudelleen.

Vaasalaisen Narniaan-naamiaisasuliikkeen ovi käy vapun alla tiuhaan. Sisään astelee isompia ja pienempiä vappupallojen ostajia.

Liikkeen omistaja Heli Kahlos varautui ruuhkaan pyytämällä vanhempansa kiireavuksi. Myös heliumia hän tilasi yhden ylimääräisen tankin.

– Toivotaan, että se riittää, että saadaan kaikille halukkaille lempparipallot, Kahlos hymyilee.

Jo ennakkoon varattiin parin viikon aikana reilu 50 ilmapalloa.

Valikoimasta löytyy perinteisiä eläinhahmoja, kuten myös Muumi-, poliisiauto-, Frozen- ja My Little Ponies -palloja.

Jokaisella vuodella on kuitenkin omat hittipallonsa. Siinä missä pari vuotta sitten kaupaksi kävivät raidalliset satenkaarikakat, on tänä vuonna kyseisen pallon väri pinkki tai perinteinen ruskea.

Heli Kahloksen liikkeestä varattiin jo ennalta 50 ilmapalloa. Näin pystyttiin varmistamaan, että lapset saivat suosikkipallonsa. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Metrin kokoinen yksisarvinen myytiin jo ennakkoon lopppuun

Vappupallo ei ole enää heliumilla täytetty lentävä "pallo", vaan muotoja on monia.

Yksi Narniaan -liikkeen suosikki on tänä vuonna ollut lähes metrin säkäkorkeudella varustettu yksisarvinen, joka varattiin jo ennaltaloppuun ja maahantuojakin joutui myymään "ei-oota".

Liikkeen takahuoneessa torstaina odotti uljas rivi valmiita palloja odottamassa etukäteisvarauksen tehneitä.

– Palloissa tärkeää on näyttävyys ja siksi varmasti nämä ovat suosittuja. Istumista eivät kyllä kestä, täytyy vain ihailla, Kahlos naurahtaa.

Aikuisten mukaan Narniaan-liikkeestä on tarttunut kuohuviinipulloja ja pinkkejä kakkoja. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Lapset joustavia, aikuiset hakevat tiettyjä palloja

Vappupallo ei ole vain pienten lasten ilonaihe. Aikuiset, erityisesti opiskelijat ostavat kuohuviinipullon tai viinilasin muotoisia palloja. Ja niitä pinkkejä kakkapalloja.

– Osa ostaa myös lapsuuden supersankarihahmon, Mario- tai Nasu-pallon, Kahlos kertoo.

Ostajien budjetit vaihtelevat. Osa ei laske vapunviettoon kuluvaa rahaa, osa jättää ostamisen yhteen palloon. Ja pallon kokokin vaikuttaa. Pienen pallon saa jo reilun viiden euron hintaan, kun taas isosta voi lähes parikymmentä euroa.

Kahlos arvioi kuitenkin, että keskimäärin perhe kuluttaa vappupalloihin ja tarvikkeisiin 20-30 euroa.

Siinä missä lapset ovat joustavia millainen pallo mukaan tarttuu, ovat aikuiset vaativampia.

– Pari aikuista miestä joutui pettymään, kun eivät saaneet The Mandalorian-sarjasta tuttua Baby Yoda-palloa. Ne loppuivat minulta jo aikaisin. Aikuisten pettymys on siis suurempi, mikäli tiettyä palloa ei saa, Kahlos kertoo.

Heli Kahlos on toiminut Narniaan liikkeen yrittäjänä reilu kaksi vuotta. Hän on tyytyväinen, että koronaviruksesta huolimatta ihmiset hakevat koteihinsa vappupalloja. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Poltettavaan jätteeseen

Lakeuden Etapin ympäristökouluttaja Oona Ollila opastaa laittamaan foliopallotkin poltettavaan jätteeseen.

– Ne voi laittaa kodin jäteastiaan. Siinä on pieni foliopinta, mutta myös muovia, siksi ne lajitellaan poltettavaan jätteeseen, Ollila sanoo.

Pallo on hyvä kuitenkin tyhjentää ennen jäteastiaan laittamista. Myös perinteiset ilmapallot ja serpentiinit kuuluvat poltettavaan jätteeseen.

Kahlos muistuttaa, että ilmapallon voi täyttää myös uusiksi, mikäli se ei ole revennyt.

– Pallon voi tyhjentää vapun jälkeen esimerkiksi pillin avulla ilmareiästä ja säilöä ensi vuodeksi odottamaan uutta täyttöä, Kahlos kertoo.

Kuten joulunakin, myös vappuna syntyy jätteitä, jotka liittyvät juuri juhlimiseen. Esimerkiksi munkkirasvan kohtelu tulee olla samanlainen kuin kinkunrasvan; jäähtyneenä esimerkiksi tyhjään maitopurkkiin ja sitten poltettavaan tai biojätteeseen.

Serpentiini-aerosolit ja -hiusvärit ovat pakkauksina sellaisia, että niiden paikka on jäteasemalla vaarallisessa jätteessä.

– Jos aerosolipakkauksessa on ainetta sisällä, niin vaaralliseen jätteeseen. Jos taas pakkaus on tyhjä, niin voi laittaa materiaalin mukaiseen jäteastiaan.

Ollila kehottaa miettimään, olisiko vapun juhlarekvisiitassa jotain, mitä voisi käyttää jatkossakin. Esimerkiksi vappupiknikille voi pakata mukaan oikeat astiat kertakäyttöisten tilalle.

– Kannustaisin miettimään, miten voisi juhlia niin, että jätettä tulisi juhlan jälkeen mahdollisimman vähän.

Piknikin kertakäyttögrilli on myös jäte, joka vaatii vähän erityishuomiota.

– Metallinen kehikko ja pohja metallinkeräykseen, hiilet pussiin ja poltettavaan jätteeseen, Ollila sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 1. toukokuuta kello 23 saakka.

.
.