Hyppää sisältöön

Vuosi etätöissä alkaa nyt näkyä lääkäreiden vastaanotolla: oikeanlaisen liikunnan puute on voinut johtaa vaikeisiin selän ja niskan vaivoihin

Koronan aiheuttamat tuki- ja liikuntaelinvaivat näkyvät etätöissä olevilla ihmisillä, jotka ovat sisäliikunnan varassa. Liikunnalla kurissa pysyneet oireet ovat saattaneet provosoitua, kun ei ole päässyt esimerkiksi salille huoltamaan itseään.

Kotona huonossa asennossa työskentely ja oikeanlaisen liikunnan puute ovat jumittaneet suomalaisten selkiä jo vuoden. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Kuuntele kun työfysioterapeutti Jani Nummi ja Mehiläisen selkäkirurgian valtakunnallinen vastuulääkäri Pirkka Mäkelä kertovat, miksi kulunut vuosi on lisännyt suomalaisten selkäongelmia. Vaikeinta on etätöissä olevilla ihmisillä, jotka normaalisti ovat sisäliikunnan varassa.

Kuluneen vuoden aikana kaikenlainen arkiaktiivisuus ja sisäliikunta on vähentynyt. Joillekin se on tarkoittanut vaikeitakin terveysongelmia, jotka näkyvät nyt lääkäreiden ja fysioterapeuttinen vastaanotoilla. Osalla vaivat ovat ehtineet jo kasaantua.

Tyypillisimmillään vaiva löytyy etätyön takia ja oikean liikunnan puutteessa niskan ja selän alueelta.

Monella liikkuminen voi olla tosi vähäistä. Työmatka saattaa olla vain makuuhuoneesta keittiöön ja kahvikin juodaan saman keittiön pöydän ääressä.

Oulussa työskentelevä Mehiläisen työfysioterapeutti Jani Nummi pohtii, että kotona ei ergonomia useinkaan ole parhain mahdollinen. Kun samassa asennossa ollaan pitkään, tulee jännitystiloja.

– Paras asento on aina se seuraava asento, sanoo Nummi.

"Korona vei kipeiden kuntoutusmahdollisuudet"

Vaivojen taustalta löytyy pääasiassa kaksi asiaa. Toisten ongelmat johtuvat etätyön puutteellisesta ergonomiasta ja huonoista työasennoista. Osalle on taas ollut vaikea löytää kuntoutusmetodeja, kun kaikki omaehtoiset kuntoutuspaikat ovat olleet paljolti kiinni.

– Ei esimerkiksi ole päässyt salille tekemään niitä liikkeitä, joilla on pitänyt itsensä kunnossa, sanoo Nummi.

Fysioterapiayritykset ovat kyllä olleet koko korona-ajan auki, mutta palveluiden käyttö on koronapelon vuoksi ollut vähäisempää.

Väestötasolla kyse ei ole kuolemanvakavista asioista, mutta liikunnan puutteesta kärsivillä kyse on isosta ja pitkäaikaisesta ongelmasta.

Moninivelongelmaisille, kuten selän ja isojen alaraajojen nivelten ongelmista kärsiville, koronavuosi on ollut todella ongelmallinen.

Tällaiset ihmiset tarvitsevat muun muassa allaskävelyä. Ja se on ollut osalla potilaista kohta vuoden poissa käytöstä.

– Korona vei kipeiden kuntoutusmahdollisuudet, sanoo Mehiläisen selkäkirurgian valtakunnallinen vastuulääkäri, ortopedi Pirkka Mäkelä.

Liikunnan puute saattaa vaikuttaa kielteisesti myös henkiselle puolelle.

– Nämä koronan aiheuttamat vaivat heikentävät elämänlaatua, mutta eivät juurikaan lisää sairaspäiviä. Myöskään leikkauspöydällä ongelma ei vielä näy, sanoo Mäkelä.

Etävastaanoton vähäinen suosio yllätti

Etänäkin kannattaa työskennellä eri paikoissa ja vaihtaa asentoa, neuvoo työfysioterapeutti Jani Nummi. Lisäksi voi miettiä vaihtoehtoisia tapoja liikkua kotona.

– Saliliikkeitä voi tehdä kotonakin, ja salin voi korvata myös netistä löytyvillä harjoitteilla jos kotona on vähänkään välineitä, sanoo Nummi.

Uimahallin korvaaminen kotikonstein on vaikeampaa. Kesällä pystyy tietysti luonnonvesissäkin uimaan, ainakin märkäpuvulla.

Koronapandemian alussa Mehiläisessä oletettiin etävastaanottojen lisääntyvän rajusti. Digiloikka on kuitenkin toistaiseksi Nummen mukaan ainakin hänen kohdallaan jäänyt vaatimattomaksi.

– Etänä tehdään näitä töitä yllättävän vähän, sanoo Nummi.

Etävastaanotto on jäänyt lähinnä varsinaisten vastaanottojen jälkeen tapahtuvaan kodin työskentely- ja liikuntaolosuhteiden etäohjaukseen.

Ortopedi Mäkelän mukaan pandemiailmiön kokonaisvaikutus on vielä epäselvä. On saattanut syntyä hoitovelkaa, mutta se näkyy vasta hyvin pitkällä aikavälillä.

Hän arvioi, että sekä selän että alaraajojen ongelmista kärsivien moninivelongelmaisten ikäihmisten kohdalla saattaa syntyä pidempiaikaisiakin vaikutuksia.

– Tämä asia selviää vasta pikkuhiljaa, kun pandemia rauhoittuu, sanoo Mäkelä.

Onko sinulla ollut etätyön takia niska- tai selkävaivoja? Voit keskustella aiheesta 4.5. kello 23:een asti.

.
.