1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lohen kalastus

Nyt se on päätetty: Tenojoen lohenkalastus kielletään lohikantojen suojelemiseksi

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä luonnehtii päätöstä kovaksi, mutta korostaa, että tavoitteena on turvata kalastusmahdollisuudet ja elinvoimaiset lohikannat Tenolla myös tulevaisuudessa.

Poikkeuksellisesti tänä vuonna Tenolla ei saa pyytää lohta. Kuva: Linnea Rasmus / Yle

Valtioneuvosto on päättänyt torstaina, että lohi on rauhoitettu koko Tenojoen vesistön alueella 1.5.–31.12.2021.

– Päätös on kova, mutta sen tavoitteena on turvata kalastusmahdollisuudet ja elinvoimaiset lohikannat Tenolla myös tulevaisuudessa, kommentoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tiedotteessa.

Päätöstä perustellaan sillä, että seurannan mukaan Tenon lohikannat ovat heikentyneet nopeasti.

– Väliaikaista kieltoa tarvitaan, koska rajoitettukin kalastus verottaisi lohikantoja liikaa ja hidastaisi niiden elpymistä merkittävästi, perustellaan maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa.

Kielto koskee sekä lohen vapakalastusta että lohen pyyntiä seisovilla pyydyksillä.

Rajoitusalueeseen kuuluvat Tenojoen pääuoma, Tenon sivujoet, Tenovuono sekä vuonon edustan merialue laajalta neljän kunnan kokoiselta alueelta.

Kielto syntyi Suomen ja Norjan välisissä neuvotteluissa, joissa sovittiin Tenojoen kalastuksesta vuoden 2021 kalastuskaudella.

Muiden kalojen pyyntimahdollisuuksia lisätään

Muiden kalojen pyyntimahdollisuuksia sen sijaan lisätään. Matkailijoille luodaan uusi vapakalastuksen harrilupa, joka on tarkoitettu esimerkiksi harjuksen pyyntiin kevyillä perhokalastusvälineillä.

Lisäksi muiden kalojen verkkopyyntimahdollisuus ennen lohen nousuvaellusta säilytetään ja Inarinjoella sallitaan elokuussa rajoitettu verkkopyynti.

Paikkakunnalla asuvat voivat puolestaan harjoittaa rannalta tapahtuvaa vapapyyntiä, jossa kuitenkin muun muassa uistimen koukkumäärää on rajoitettu ja ainoastaan väkäsettömien koukkujen käyttö on sallittu.

Lisäksi Tenolla voi jatkossakin pyytää meritaimenta.

– Pidän tärkeänä vastaantulona paikallisten, vesialueen omistajien ja matkailun kannalta, että muiden kalalajien pyyntimahdollisuuksia kuitenkin lisätään, Leppä sanoo.

Vaikutuksia perusoikeuksiin on arvioitu

Maa- ja metsätalousministeriö on arvioinut väliaikaisen kiellon vaikutusta eri perusoikeuksiin kuten omaisuuden suojaan, saamelaisten oikeuteen harjoittaa omaa kulttuuriaan sekä perustuslain mukaiseen ympäristövastuuseen.

Perustuslakivaliokunnan mukaan julkisella vallalla ei ole ainoastaan valtuutusta vaan myös vastuu huolehtia kalavarojen kestävästä käytöstä niin, että luonnon monimuotoisuus säilyy.

– Tämän ympäristövastuun toteuttaminen on painava syy kieltää Tenojoen lohenkalastus vuonna 2021, ministeriö perustelee.

Lohen kalastus Tenojoella on tärkeä osa saamelaiskulttuuria, minkä vuoksi kielto vaikuttaa saamelaisten mahdollisuuksiin toteuttaa omaa kulttuuriaan.

– Arvion mukaan Tenon lohenkalastuksen määräaikainen tauko parantaa kuitenkin pitkällä aikavälillä lohen kalastusmahdollisuuksia, mikä edistää myös saamelaiskulttuuriin kuuluvan kalastusperinteen harjoittamista tulevaisuudessa, ministeriö arvioi.

Saamelaiskulttuurin lisäksi lohenkalastuksen kielto vaikuttaa myös Tenojokilaakson talouteen.

Erityisesti matkailuelinkeino ja osakaskunnat kärsivät matkailu- ja kalastuslupatulojen vähentymisestä. Utsjoen kunta on jo aloittanut alueen toimijoiden kanssa äkillisen rakennemuutoksen toimenpiteiden valmistelun.

Maa- ja metsätalousministeriö tiedottaa kartoittavansa seurantaprojektin rahoitusmahdollisuuksia.

Lue lisää: Paikalliset uskovat kalastuspaineen siirtyvät Tenolta sivujoille lohenpyyntikiellon myötä – viranomaiset valmistautuvat valvontaan

Saamelaisorganisaatiot rajan molemmin puolin: Tenon lohenkalastuksen täyskielto polkee saamelaisten oikeuksia

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.