1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Veikkausliiga

SJK:n tavoitteena on palata mitalikahinoihin – 19-vuotias Matias Vainionpää on valmis entistä suurempaan rooliin

Seinäjoella joudutaan pelaamaan ainakin kaksi ensimmäistä kotiottelua ilman yleisöä. Yhteensä 11 ulkomaalaispelaajan kierrättäminen kokoonpanossa aiheuttaa oman päänvaivansa päävalmentaja Jani Honkavaaralle.

Puolustaja Matias Vainionpää teki viime kaudella läpumurtonsa vain 18-vuotiaana. Kuva: Tuomo Mäenpää

Seinäjoen Jalkapallokerho haluaa palata Veikkausliigan kärkikahinoihin.

Joukkue on asettanut tavoitteekseen paluun kansainvälisille kentille vuodeksi 2022. Tavoite vaatii sijoitusta mitalisijoille tai vähintään neljänneksi. (siirryt toiseen palveluun)

– Meillä on selkeä halu palauttaa seura mitalitaistoon muutaman laihemman vuoden jälkeen. Kyllä meillä siihen kaikki ainekset on olemassa, toista kauttaan SJK:n päävalmentajana aloittava Jani Honkavaara linjaa.

SJK:lta jäi talven aikana aivan kirkkaimmat kotimaiset tähtipelaajahankinnat tekemättä. Osittain siitäkin syystä kokoonpanosta löytyy jopa 11 ulkomaalaispelajaa (siirryt toiseen palveluun).

Valmennukselle se tietää pientä ylimääräistä pähkäiltävää, sillä kaikkia ulkomaalaispelaajia ei yhtä aikaa otteluun saa mahdutettua.

– Kokoonpanossahan pitää olla vähintään puolet kotimaisia pelaajia, eli 9+9. Kaksi ulkomaalaispelaajaa pitää siis vähintään jättää katsomoon. Sinänsä simppeliä matematiikkaa, mutta on siinä vähän aina pähkäiltävää, kun ottelun sisälläkin peluutukseen liittyy tietyt lainalaisuudet.

Honkavaara vihjaa, että jo avausviikon otteluissa saattaa käydä niin, että maanantain ottelussa kokoonpanon ulkopuolelle jäänyt pelaaja saattaa nousta perjantaiksi avaukseen.

– Onhan se välillä vähän hassua, että pelaajien kansalaisuuksia pitää kokoonpano rakentaessa miettiä. Mutta olemme pyrkineet kääntämään tämän vahvuudeksemme. Meillä on aina tuoreita jalkoja tarjolla seuraavaan otteluun, Honkavaara pohtii.

Seinäjoen Jalkapallokerhon kautta ennakoivat osaltaan päävalmentaja Jani Honkavaara, puolustaja Matias Vainionpää sekä toimitusjohtaja Sami-Petteri Kivimäki.

Lue lisäksi: Jalkapallossa alkaa uusi eurokilpailu, jolla on mullistava vaikutus Suomelle – jokaiselle Veikkausliigan seuralle voi olla luvassa yli 100 000 euroa rahaa

Jatkuuko Vainionpään nousukiito?

Viime kaudella monet pääsi yllättämään seinäjokelaiskasvatti Matias Vainionpää, joka valtasi avauskokoonpanon paikan SJK:n puolustuslinjasta vain 18-vuotiaana.

Mainioilla esityksillään SJK-paidassa Vainionpää nousi myös alle 21-vuotiaiden maajoukkueen avainpelaajien joukkoon.

Erinomaisena pelinavaajana mainetta niittänyt Vainionpää tietää, ettei jokainen kausi voi olla yhtä reipas askel kehityksessä kuin debyyttikausi ammattilaisena oli.

– Olihan siinä itselläkin paljon sulateltavaa, kun ensin pääsi vähän puskista edustusjoukkueen avaukseen ja kaiken kukkuraksi sitä kautta maajoukkueeseen. Ymmärrän sen, ettei jokainen kausi uralla voi olla ihan vastaavanlainen harppaus eteenpäin. Tavoitteena on nyt päästä vielä viime kauttakin enemmän pelaamaan ja vakiinnuttaa asemani puolustuslinjassa.

Pian ylioppilaslakin päähänsä saava Vainionpää on pelipaikaltaan ennen kaikkea toppari.

– Viime kaudella pelasin vähän myös laitapakkina, mutta kyllä minä toppari olen. Kehityskohteita riittää: haluan tulla paremmaksi kaksinkamppailuissa, haluan olla vahvempi, nopeampi ja kaikin puolin fyysisempi. Sen eteen on tehty nyt pari vuotta töitä, 193-senttinen lahjakkuus luettelee.

Vainionpää solmi talvella kasvattajaseuransa kanssa 2+1-mallisen jatkosopimuksen.

– Se oli iso hetki itselle, kun nimen laittoi paperiin. Tuntuu, että vielä on paljon varaa kehittyä tutussa ympäristössä kotikaupungissa. Tulevaisuudessa haaveissa on A-maajoukkue. Se vaatii varmasti joskus siirtymistä eteenpäin ja ulkomaille, mutta ei kannata mennä liikaa asioiden edelle.

SJK:n kaudesta Vainionpää odottaa menestyksekästä.

– Viime kauden alussakin oli hyvä fiilis joukkueesta. Nyt kuitenkin tuntuu, että joukkue on paljon kilpailukykyisempi, Vainionpää arvioi.

Jani Honkavaara haluaa palauttaa SJK:n Veikkausliigan kärkikahinoihin. Kuva: Lehtikuva / Timo Aalto

Noin miljoonan euron tappiot eivät hymyilytä, mutta tilanne on hallinnassa

SJK:n toimitusjohtaja Sami-Petteri Kivimäki kertoo, ettei korona-aika ole vahvasti tapahtumajärjestelyihin nojaavaalle seuralle ollut suinkaan helppoa.

Seinäjoen Jalkapallokerho Oy:n viime vuoden tilinpäätös on noin miljoona euroa pakkasen puolella.

– Ei tarvitse suuri selvännäkijä olla, että ymmärtää, missä toimintaympäristössä ollan oltu viimeinen vuosi. Tapahtumat ja ihmisten kokoontumiset ovat olleet jäissä. Toivotaan, että mahdollisimman pian saamme taas ottaa yleisöä katsomoihin, jotta tilanne pääsee hiljalleen tervehtymään.

SJK:ssa ollaan pettyineitä, kun kaksi ensimmäistä kotiottelua joudutaan pelaamaan tyhjille katsomoille. Vaikka Etelä-Pohjanmaa on koronapandemian perustasolla, piti Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kokoontumisrajoituksen 20 henkilössä.

– Kyllähän se vähän kohtuuttomalta tuntuu, ei sitä voi kieltää. Pettymys oli suuri, kun asiasta kuulimme. Etelä-Pohjanmaalla on kuitenkin varsin rauhallinen koronatilanne. Viime kaudella saimme ottaa sen vajaa 3000 katsojaa ottelua kohden ja yhtään altistumista ei tullut koko kauden aikana.

Kivimäki korostaa, ettei seuran tulevaisuudesta tarvitse kenenkään olla huolissaan.

– Seuran omistajien taskuilla on käyty, sitä kautta olemme hakeneet tilanteeseen tasapainoa. Urheilullisesti joukkue on kasattu niin, että kansainvälisiin kilpailuihin on realistista tavoitella.

Veikkausliiga alkaa SJK:n osalta tänään klo 18.30, kun kotkalainen sarjanousija KTP saapuu Seinäjoelle.

Lue myös:

Veikkausliiga alkaa! Ylivoimaisen mestarisuosikin rivimiehetkin ovat tähtiä, nämä joukkueet yrittävät haastaa HJK:n – tässä lähtökohdat kauteen

Jalkapallossa alkaa uusi eurokilpailu, jolla on mullistava vaikutus Suomelle – jokaiselle Veikkausliigan seuralle voi olla luvassa yli 100 000 euroa rahaa

Optimaaliseen ravintoon hurahtanut huippupelaaja ihmettelee, miten vähän aiheesta tiedetään Veikkausliigassa – saanut ajatuksilleen vastakaikua vain kerran