1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Turvetuottajien marssilla Helsingissä mukana myös lappilaisia yhdistelmärekkoineen

Turvetuottajat vaativat, että turve pitää Suomessa luokitella uusiutuvaksi luonnonvaraksi eikä sen energiakäyttöä saa lopettaa.

mielenosoitukset
Turverekat parkkipaikalla
Marssille lähtijöitä eilen torstaina Jalasjärvellä.Terhi Varjonen / Yle

Tänään perjantaina Helsingissä järjestettävään turvetuottajien moottorimarssiin osallistuu myös lappilaisia. Mukana on ajoneuvoyhdistelmiä kuljettajineen ainakin Simosta, Torniosta, Tervolasta ja Keminmaasta.

Simolaisen Sauli Martimon omistamasta Tainikoski Oy:stä marssilla on mukana kaksi kuljettajaa yhdellä turveyhdistelmärekalla.

– Pitkä on matka, mutta tämä on meidän panostuksemme tärkeän asian puolesta, Sauli Martimo sanoo.

Pohjoisesta etelään matkalla olleet yhdistelmärekat kokoontuivat torstai-iltana Hyvinkäälle, mistä matka jatkuu aamuseitsemältä Helsinkiin.

Turvemarssi on eteläpohjalaisten turvetuottajien ideoima mielenilmaus turvealan alasajoa vastaan. Turvetuottajat vaativat, että samoin kuin Ruotsissa, turve pitää myös Suomessa luokitella uusiutuvaksi luonnonvaraksi eikä sen energiakäyttöä saa lopettaa.

Marssille osallistuu kaikkiaan noin sata yhdistelmäajoneuvoa eri puolilta Suomea. Rekkajono seisahtuu eduskuntatalon edustalle aamulla noin puoli yhdeksän aikoihin.

Hallitus päätti keskiviikkona kehysriihessä, että turvetuottajia tuetaan tänä ja ensi vuonna yhteensä 70 miljoonalla eurolla. Lisäksi turpeenpolton verotonta käyttöä lisätään energiantuotannossa turpeen kysynnän palauttamiseksi. Turvetuottajien mielestä tukipaketti on riittämätön.

Lue seuraavaksi