Hyppää sisältöön

Nurmijärven kunta haluaa herättää valtakunnallista keskustelua maalittamisesta ja siksi se julisti sitoumuksen keskustelurauhasta – taustalla huoli moniäänisyyden vaimenemisesta

Kuntavaalien alla somekeskustelu on äitynyt paikoin kipakaksi. Nurmijärvellä odotetaankin hartaasti lainsäändäntöä maalittamisen ja vihapuheen kaitsemiseksi.

Sisäministeriön mukaan maalittaminen on ilmiö, jossa yksi tai useampi toimija kehottaa ja yllyttää suurta joukkoa hyökkäämään yhden ihmisen kimppuun eri tavoin, esimerkiksi lähettämällä vihaviestejä sähköpostilla tai sosiaalisessa mediassa. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Uusmaalaisen Nurmijärven kunnan valtuustoryhmät ja kunnan viranhaltijajohto ovat julistaneet yhteisen sitoumuksen (siirryt toiseen palveluun) keskustelurauhan aikaansaamiseksi.

Sitoumuksessa luvataan pidättäytyä vihamielisestä ja epäasiallisesta julkisesta keskustelusta, sekä huolehtia toimijoiden ohjeistamisesta ja sitouttamisesta asialliseen viestintään.

Kuntavaalien alla keskustelu erityisesti sosiaalisen median alustoilla on ajoittain äitynyt kipakaksi ja kunnan päättäjiä on huolestuttanut keskustelun moniäänisyyden vaimeneminen.

– Kuntaa saa kritisoida ja arvostella, mutta kun yksilötasolla aletaan arvostella tai maalittaa, on se sopivaisuuden rajoilla, Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä kertoo.

Hän toteaa maalittamisen ja vihapuheen lainsäädännön selvitystyön olevan jo sisäministeriössä pöydällä (siirryt toiseen palveluun), mutta tämänhetkisen lainsäädännön olevan vielä puutteellinen maalittamisen ja aggressiivisen julkisen keskustelun suitsimisen osalta. Tähän hän toivoisi muutosta.

– Lainsäädäntö on tältä osin vielä melko ohutta, turvaa ei lainsäädännön puolelta saa. Siksi halusimme nostaa asian esiin ja toivon, että asia herättää valtakunnallista keskustelua, Mäkelä toteaa.

Hän kertoo maalittamisen olevan ongelma, joka kohdistuessaan poliittisiin päättäjiin ja kunnan työntekijöihin pyrkii vaikuttamaan päätöksentekoon tai valmisteluun epäterveellä tavalla.

– Lainsäädännön uudistuksia odotellessa haluamme omalla toiminnallamme ja yhteisellä sitoumuksella muuttaa julkisuudessa käytävää keskustelua rakentavaan ja ihmisten perusoikeuksia, kuten kunniaa ja yksityisyyttä kunnioittavaan suuntaan, kunnanjohtaja Mäkelä sanoo.

Julistus annettiin tänään Nurmijärven kunnanvaltuuston kokouksessa ja siellä sen luki ääneen valtuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen.

Sisäministeriön (siirryt toiseen palveluun) maalittamisen vastaisen toiminnan tehostamiseksi perustettu työryhmä määrittelee maalittamisen seuraavasti:

  • Maalittaminen on toimintaa, jossa yksittäinen henkilö omin toimin tai muita mobilisoimalla käynnistää tai kannustaa yhteen kohteeseen kohdistuvan järjestäytyneen häirinnän, joka voi olla suoraa tai epäsuoraa.
  • Keinoja ovat muun muassa mustamaalaaminen, yksityisluontoisten tietojen levittäminen tai uhkaaminen.
  • Maalittaminen voi kohdistua myös henkilöön hänen läheistensä kautta.
  • Maalittamisen tavoitteena on vaikuttaa ihmisiin tai yhteiskunnan rakenteisiin ja instituutioihin sekä erityisesti niitä kohtaan tunnettuun luottamukseen.
.
.