Hyppää sisältöön

Marjojen ja omenapuiden taimet loppuvat, kun koko Eurooppa ryntää puutarhaan – "Viime vuonna myytiin usean vuoden edestä", sanoo yrittäjä

Taimien kasvatus vie puolestatoista kahteen vuoteen. Siksi viime kesänä loppuun myytyjen varastojen täydennys ei onnistu hetkessä.

Hyötykasvit ovat nyt kovassa huudossa. Kuvassa on herneen versoja ja pavun taimia pihan kasvikaapissa. Kuva: Susanne Salin / Yle

Koronapandemia on innostanut suomalaiset puutarhatöihin, joten taimikauppa käy nyt vilkkaana. Taimet uhkaavat loppua kesken niin Suomesta kuin koko Euroopastakin, kertoo Taimistoviljelijät tiedotteessaan.

Taimien myynti on alkanut vauhdilla muun muassa jyväskyläläisessä Viherlandiassa.

– Ennustan, että keväästä voi tulla jopa viimevuotista parempi, jos sää on hyvä, Viherlandian yrittäjä Jyrki Tahvonen sanoo.

Viherlandiassa on jo nyt pulaa yksittäisistä tuotteista, eikä kaikkia taimia ole saatu ennakkotilattua haluttuja määriä.

Marjat ja monet muut hyötykasvit saattavat loppua kesken kevään aikana. Esimerkiksi Suomessa koristekasvina kasvatettavasta rusokirsikasta tulee todennäköisesti pulaa, Tahvonen ennakoi.

– Kesäkuussa voi olla saatavuusongelmia tietyissä tuotteissa, se on ihan realistinen pelko. Juhannuksen jälkeen tilanne paranee, koska taimistoilta tulee uutta satoa.

Viherlandian taimien myynti tuplaantui viime vuonna huhti-toukokuussa. Kesällä kauppa palasi normaaliin, mutta syksy oli jälleen tavallista parempi.

Nyt yritys on tehnyt huomattavasti aiempaa suurempia ennakkotilauksia. Joitakin kasveja tilattiin jopa 50 prosenttia edelliskesää enemmän.

Myös Euroopan Taimitarhajärjestö ennakoi kevätkokouksessaan, että taimien kysyntä pysyy tänäkin keväänä korkealla koko Euroopassa.

Hyötykasvit ovat kovassa huudossa

Kova kysyntä näkyy myös muilla suomalaisilla puutarhoilla. Erityisen suosittuja ovat marjapensaat, hedelmäpuut ja hyötykasvit.

Tietyt omena- ja kirsikkapuut sekä raparperin taimet ovat jo loppuneet karstulalaisella Ahosen taimistolla, kertoo yrittäjä Petri Ahonen.

Muun muassa yrtit ovat nyt suosittuja. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Mikkelissä Ristiinan Käräjämiehen puutarhalla erityisen suosittuja ovat yrtit, tomaatin taimet, kurkku, kurpitsa, chilit, marjapensaat ja hedelmäpuiden taimet.

– Me olemme varautuneet tilanteeseen hyvin, joten ei niiden ihan äkkiä pitäisi loppua, kertoo yrittäjä Vesa Käräjämies Mikkelistä.

Jyväskyläläisellä Taimipihalla on tällä hetkellä pulaa omenapuiden taimista. Yrittäjä Jouko Hyytiäinen kuitenkin vakuuttaa, että tilanne korjaantuu heinäkuussa. Myös hän odottaa hyvää myyntiä tulevalle kesälle.

– Tilapäisiä puutteita taimissa voi olla. Juhannuksen jälkeen taimia alkaa olla taas reilummin.

Kaikki eivät saa haluamiaan taimia

Kaikista suosituimpien lajikkeiden pula-ajasta puhuminen ei ole tänä keväänä lainkaan liioteltua, toteaa Hirvensalmen taimiston yrittäjän Teppo Kaarniemi. Koronarajoitusten patoamia energioita kanavoidaan pihan ja puutarhan laittoon.

– Taimia kyllä löytyy, mutta kaikki eivät saa haluamiaan lajikkeita. Osa loppui jo viime vuonna, eikä tänä vuonna ole saatu mistään lisää. Esimerkiksi pensasmustikat ovat sellaisia, ja hitaasti kehittyvistä lajikkeista vaikkapa alppiruusut ja atsaleat.

Koronavuoden 2020 kovan kysynnän takia tämän vuoden varastot ovat osittain tavallista pienemmät.

– Viime vuonna myytiin usean vuoden taimet kerralla, Kaarniemi sanoo.

Varastot tyhjenivät viime kesänä

Taimien kasvatuksessa tuotannon lisääminen ei käy käden käänteessä. Taimien kasvatus kestää puolestatoista kahteen vuoteen, joillain kasveilla pidempäänkin.

– Kun kysyntä kasvaa yhtäkkiä, taimia ei ole tarpeeksi missään, Jyrki Tahvonen kertoo.

Tilanne paranee hänen mukaansa osin jo tänä vuonna, koska taimistoilla lisättiin suosittujen kasvien kasvatusta viime vuoden puutarhabuumin innoittamana.

Taimia kasvatetaan Suomessa vähemmän kuin 1990-luvulla. Kuva: Jonas Blomqvist / Yle

– Vie vuosia, että joitain taimia saadaan kasvatettua niin paljon kuin kysyntää on. Sitten taas taimia on enemmän kuin kysyntää ja tuotantoa vähennetään, kunnes kysyntä taas jostain syystä kasvaa, Teppo Kaarniemi sanoo.

Aaltoliike on Kaariniemen mukaan yrittäjille tutta, mutta korona-aika on tehnyt aalloista vähän tavallista korkeampia.

Tuotanto on supistunut koko Euroopassa

Taimitarhatuotanto on supistunut sekä Suomessa että Euroopassa kymmenen viime vuoden aikana. Taimistoviljelijöiden etujärjestön mukaan se kärjistää taimipulaa nyt.

Tuotantopinta-ala on suunnilleen puolittunut Suomessa siitä, mitä se oli 1990-luvulla. Tosin kasvatusmenetelmien tehostumisen vuoksi tuotanto ei ole kutistunut yhtä paljon.

Alan yrityksissä on Taimistoviljelijöiden mukaan sama ongelma kuin maatiloilla. Perheyrityksille ei tahdo löytyä nuoresta polvesta jatkajia.

– Taimikasvattajat ovat niin fiksua porukkaa, että heidän lapsensa hankkivat hyvän koulutuksen. Sitten kun ne paperit ovat taskussa, taimitilalle ei enää palata, sanoo toiminnanjohtaja Jyri Uimonen.

Voit keskustella aiheesta 2. toukokuuta kello 23.59 asti